Nejdřív hledali vhodný pozemek v Praze 6, kde Hana jako dítě vyrůstala. Nakonec ale našli optimální místo v Praze 4.

V příkře svažitém terénu objevili rozpadající se dům na pozemku velkém zhruba tisíc metrů čtverečních, kde postavili nový šestipodlažní dům o výměře 600 m2, který má i tělocvičnu a hřiště na pozemku.

Šatnu od vstupní chodby oddělují skleněné posuvné dveře s rustikálními dřevěnými úchyty, které jsou designově propojeny s dřevěnými věšáky v šatně.

Šatnu od vstupní chodby oddělují skleněné posuvné dveře s rustikálními dřevěnými úchyty, které jsou designově propojeny s dřevěnými věšáky v šatně.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Než ale rodina dospěla ke spokojenosti, využila služeb tří architektů. Čtvrtým byl Martin Frank, který ještě stačil zasáhnout do dispozičního uspořádání interiéru a kompletního souladu interiéru domu s exteriérem, včetně zahrady.

Pracovní deska a dřez zhotovený na míru z žuly Nero Zimbabwe, která je použita také jako obklad stěny. Na přání majitelky není v kuchyni digestoř, ráda si otevře okno. Práci v kuchyni zpříjemňuje televizor.

Pracovní deska a dřez zhotovený na míru z žuly Nero Zimbabwe, která je použita také jako obklad stěny. Na přání majitelky není v kuchyni digestoř, ráda si otevře okno. Práci v kuchyni zpříjemňuje televizor.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Dokonalé souznění

„U nás se mi nedařilo najít architekta, s nímž bychom si dobře rozuměli lidsky i v otázkách estetiky a který by byl schopen řešit dům komplexně a ve vší provázanosti,“ posteskla si Hana.

Dubovou dýhou upravený jídelní stůl 2 x 3 m obklopuje 10 ikonických židlí CH 24 Wishbone (Carl Hansen & Son), komplet doplňují závěsná svítidla (Pomax)

Dubovou dýhou upravený jídelní stůl o rozměrech 2 x 3 m obklopuje 10 ikonických židlí CH 24 Wishbone (Carl Hansen & Son), komplet doplňují závěsná svítidla (Pomax).

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Vůbec jsem si neuměla představit, jak ho sama vybavím, abych docílila perfektního souladu. U nás se vystřídalo několik tvůrců, dokonce jsem uvažovala o profesionálech ze zahraničí...

Podlaha je z olejovaného dubu v bílošedém odstínu, částečně kryta kusovými belgickými koberci s opotřebeným efektem a záplatami.

Podlaha je z olejovaného dubu v bílošedém odstínu, částečně kryta kusovými belgickými koberci s opotřebeným efektem a záplatami.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Nakonec jsem na internetu narazila na práci architekta Martina Franka. Uviděla jsem první dva obrázky a vše mi došlo. Jím upravené interiéry dokonale vystihovaly moje představy. Manžel mi v realizaci našeho domu ponechal volné ruce. Přál si ale plynový sporák a v ložnici lampičky na čtení. Obojí máme a k plynovým hořákům přibyla i indukce. Z výsledku je nadšený!”

Na začátku byl náčrt

„Architekt ve velmi krátké době vše nejen nakreslil a pak i dům do všech detailů vybavil, což považuji za nesmírnou výhodu. Dotáhl dům do posledního detailu včetně fasády a ve spolupráci se zahradní architektkou Zuzanou Mojdlovou i zahradu kolem domu,“ dodává s uspokojením Hana, která disponuje velmi vytříbeným vkusem a klade vysoké nároky na všechny praktické detaily. Návrhy architekta předčily její očekávání.

Ložnice rodičů je vybavena lůžkem vyrobeným na zakázku. Po stranách jsou umístěny velké, také na míru zhotovené kulaté stolky z pozinkovaného plechu a kovové závěsné lampy.

Ložnice rodičů je vybavena lůžkem vyrobeným na zakázku. Po stranách jsou umístěny velké, také na míru zhotovené kulaté stolky z pozinkovaného plechu a kovové závěsné lampy.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Snažili jsme se o kosmopolitní a velmi uvolněný výraz interiéru, který by s rodinou příjemně splýval. Je asijsko-evropský, ale trochu i venkovský,“ říká architekt. Zahrada je stejně jako dům velmi uklidňující a příjemná - místy působí trošku divoce, jinde je uhlazenější a víc asijská.

„Inspiroval mě způsob života rodiny, jejich předchozí domov i energická osobnost Hany. S ohledem na dobrou logistiku a hladký chod domácnosti se čtyřmi dětmi bylo třeba skloubit a zohlednit mnoho požadavků, aby bylo vše účelné a pěkně při ruce,” vysvětluje architekt Frank ze studia Deconcept.

Jde o dokonale personifikovaný interiér. Například každý má svůj proutěný koš na osobní věci, další na sportovní ap.

V koupelně je umístěná volně stojící vana Ravak. Nábytek z lamina je osazen dvěma umyvadly Duravit se stojánkovými bateriemi Kludi. Ke komfortu přispívá klozet Duravit.

V koupelně je umístěna volně stojící vana Ravak. Nábytek z lamina je osazen dvěma umyvadly Duravit se stojánkovými bateriemi Kludi. Ke komfortu přispívá klozet Duravit.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Už z předchozího bydliště měla paní domu odzkoušené různé praktické prvky, které si přála uplatnit i v novém domě, například velký kamenný dřez či univerzální ostrůvek jako pracovní stůl, který slouží k servírování rychlé snídaně, k práci v kuchyni i hrám dětí.

Za zmínku stojí také individuálně, s ohledem na výšku dětí, upravené barové židle.

Zhmotněná přání

Jedním z požadavků Hany byl opravdu velký jídelní stůl, který početné rodině slouží nejen ke stolování a setkávání s přáteli, ale běžně také jako stůl pracovní, kde děti píší domácí úkoly, hrají si či kreslí.

„Přála jsem si, aby byl dostatečně široký, aby i v čele stolu mohla být dvě místa k usednutí,“ vysvětluje Hana a dodává: „Stejně tak jsem usilovala o mimořádně velký dřez. Protože se při práci v kuchyni raději podívám ven z okna, odmítla jsem osazení varného centra do ostrůvku.“ Takto volně navazuje na mycí centrum.

V teplých dnech rodina využívá balkón i terasu. Bambusové slunečníky si přivezla přímo z Thajska.

V teplých dnech rodina využívá balkón i terasu. Bambusové slunečníky si přivezla přímo z Thajska.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Hana preferuje maximální praktičnost. Neobklopuje se zbytečnými předměty, proto nemá mnoho nádobí a není ani skryté za žádnými dvířky, ale přehledně uložené v policích.

Do vstupní chodby si přála začlenit umyvadlo, aby bylo možné ihned po příchodu domů umýt si ruce a vštípit tak dětem základní hygienické návyky. Výsledkem je atraktivní solitér zhotovený z kamene.

Poblíž vstupu do domu je také umístěna otevřená šatna, kam je možné odkládat právě nošené svršky.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Šestičlenná rodina vyžaduje pohodlí a komfort také při sledování televize. Rozvržení sedací soupravy do tvaru písmene U to umožňuje. Hana si nechala poradit v mnoha ohledech. Velmi oceňuje například dveře vytažené téměř ke stropu nebo možnost interiér stále ještě dotvářet dekoracemi, které může pořídit na jednom místě, přímo v prodejně zmíněného studia a s pomocí architekta, s nímž je stále v kontaktu.

„Osobně mám doma nejraději otevřený společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Manželovi se zase moc líbí pokojíček děvčat. Děti se tu cítí tak dobře, že nechtějí odjíždět pryč ani na prázdniny, a návštěvám se nechce odcházet,” zhodnotila majitelka.

Ing. arch. Martin Frank
„Snažili jsme se o kosmopolitní a velmi uvolněný výraz interiéru, který by s rodinou příjemně splýval. Je asijsko-evropský, ale trochu i venkovský.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz