Hlavní obsah

S čím počítat a na co se zaměřit při rekonstrukci půdního bytu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být blízko nebi, mít ticho a klid. To nabízí půdní byt přímo pod střechou. Atypický prostor vytvoří jedinečnou atmosféru, ale je mnohem náročnější na rekonstrukci, vybavení nábytkem a samozřejmě i finance.

Foto: Velux (3x)

Zastiňující roleta změkčuje denní světlo, poskytuje soukromí a brání přímému oslnění. V nabídce je patnáct decentních odstínů.

Článek

Půdní prostory bývají zanedbané a rekonstrukce ve srovnání s běžným bytem nákladnější. Než se nadchnete pro akci, ujasněte si některé skutečnosti.

Kolik vlastníků je v domě, zda poskytnou s rekonstrukcí svůj souhlas, jaký je přístup na půdu. Zjistěte si rovněž, zda je možné realizovat výtah, co přístupnost vody, elektřiny, dále stav podlahy, střechy a krovu.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Je-li půdní byt vícepatrový, potřebujete pohodlné a bezpečné schodiště. Do malých prostor volte točité, do větších klasické přímé schody.

Atypické nároky

V půdním bytě se chcete cítit komfortně, proto hledejte příjemný prostor. Když jste limitovaní velmi zkosenými stěnami, máte ve skutečnosti i nedostatečnou podlahovou plochu, omezený pohyb. Zjistěte si proto podchozí výšku, ta nejnižší je podle norem 120 cm.

Foto: J. A. P.

Na chodbě může být šero, i když máme dostatečně velké střešní okno. A tak proudění denního světla do tmavších koutů zlepší celoskleněné dveře.

Počítejte s tím, že interiér pod střechou je více zatížen výkyvy teplot, střídáním ročního období: neobejdete se bez kvalitního zastřešení, tepelné izolace, oken.

Rovněž interiérový nábytek bude z větší části atyp, tedy dražší a zhotovený na zakázku.

Foto: Climax

Atypické tvary oken (trojúhelník, půlkruh či čtvrtkruh) zastíní tzv. plisé. Jde o typ skládané textilie, která se nabízí v mnoha dekorech a barvách.

Podkrovní prostor je sám o sobě originál, téměř bez pravých úhlů. Vybavte ho raději s pomocí architekta. Vtipně a hravě zpracuje daný prostor, najde dostatek míst k ukládání věcí, využije efektivně zkosené stěny a prostor pod nimi.

Okna vikýřová

Rekonstrukce půdního bytu vás postaví před rozhodnutí, zda zvolit okna střešní, či vikýřová. Mnozí volí jeden typ, ale ideální je obě varianty zkombinovat. Proč? Využijete jedinečný dar: vidět z ptačí perspektivy.

Mít jenom střešní okna je škoda. Zainvestujte proto i do vikýřových, francouzských, dopřejte si vstup na střešní terasu a balkón. Vikýřová okna jsou sice dražší, ale nabídnou lepší vnitřní využití půdního prostoru. Také nedochází k tak výraznému přehřívání interiéru a nezhoršují se izolační vlastnosti skla.

Foto: Dafe-Plast

Součástí vikýřových oken mohou být integrované motoricky ovládané žaluzie umístěné mezi izolačním trojsklem a krycím sklem.

Počítejte i s tím, že mají svá specifika. „U šikmých tvarů okna budete limitováni v možnosti otevírání a výklopu okna zároveň, je také pravděpodobné, že nebude možné použít celoobvodové kování,“ vysvětluje Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast.

Foto: Stavebniny DEK

Výsuvně kyvné střešní okno Designo R7 Roto nabízí skvělý výhled a kontakt s okolím. Osa otáčení kyvného střešního okna je nestandardně umístěna v horní třetině okna.

Střešní okna

Střešní okna jsou ve srovnání s vikýřovými levnější a nabídnou lepší prosvětlení interiéru. S tím ovšem souvisí i větší přehřívání interiéru a obecně horší tepelně-izolační vlastnosti.

Foto: Stavebniny DEK

Střešní okno Design R 6 Roto Tronic má v sobě integrovaný elektrický pohon, který uživateli nabídne automatické otevírání a zavírání okna.

Z tohoto důvodu je důležité volit vhodné zastínění a zasklení, nejlépe izolačním trojsklem.

„Střešní okno neslouží pouze k prosvětlení interiéru, je také určeno k větrání. Proto je nutné zvolit vhodný způsob otevírání a ovládání okna. Když nebude komfortní, uživatel nebude mít možnost efektivně větrat,“ vysvětluje Tomáš Banýr z firmy Stavebniny DEK.

Foto: Velux

Dřevěné střešní okno s horním ovládáním je vybaveno trojsklem a speciálním těsněním, které má vynikající izolační vlastnosti.

U střešních oken je nezbytná předokenní roleta, protože brání vzniku skleníkového efektu. Vnitřní rolety nestačí. Sice nepustí přímé slunce, ale ze sálajících skel se dostává do interiéru nežádoucí teplo. V zimě předokenní roleta slouží jako významný tepelný izolant.

Foto: Velux

Střešní okna nabízejí skvělé prosvětlení podkrovní místnosti, zvláště ve větším počtu.

Dobrá rada

Trámy, které jsou pro půdu typické, lze přiznat, ale i schovat za sádrokarton, do nábytku. Odhalené přírodní trámy laďte do stejné dřeviny s ostatním nábytkem.

Určitě si najděte šikovného truhláře, který zhotoví kuchyň, vestavěné skříně nebo dětský pokoj přímo na míru. Nástěnné poličky budou pravděpodobně zkosené.

Šikmý prostor lze využít na vytvoření terasy, kterou oceníte v teplých měsících.

Střešní okno v zimě pokryje sněhová nadílka a máte v podkroví tmu. Pořiďte si i okna vikýřová.

I když je pohled pouze do nebe velmi lákavý, potřebujete kontakt s okolím. Ze střešního okna má správně vidět sedící i stojící osoba.

Šikmé stropy ztíží i usazení dveří ve standardní výšce. Problém vyřeší speciální dveře Master door s originální hliníkovou konstrukcí, které jsou bez nadpraží a jednoduše kopírují tvar stropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám