Hlavní obsah

Rodinný dům s černou fasádou je matadorem architektonických soutěží

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník soutěže Stavba roku 2018 zná již všechna přihlášená díla, mezi nimiž je i rodinný dům Neveklov. Je to bungalov s černou fasádou z opalovaných modřínových prken v severském stylu a je dílem architektů z Ateliéru Kunc Architects a DMAE Architects. Na svém kontě má již několik ocenění, v současnosti bojuje také o vavříny mezi stavbami roku.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018 (10x)

Rodinný dům s černou fasádou získal už jedno prestižní ocenění, nyní se uchází o titul Stavba roku 2018.

Článek

Kromě jiných dům získal i titul Dřevěná stavba roku v kategorii realizovaných moderních dřevostaveb. O soutěži jsme psali zde.

Architekti Michal Kunc a Alžběta Vrabcová při návrhu stavby mohli využít bohaté zkušenosti s výstavbou rodinných domů, na niž se doslova specializují. Za dobu své praxe byli schopni si vytvořit představu, jak by měl zhruba vypadat dům, který se především má klientovi stát domovem. Jak sami říkají, navrhují dům zevnitř. Snaží se nejprve vytvořit domov, teprve pak přichází na řadu architektura.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Dům je tvořen dvěma nestejně vysokými budovami spojenými krčkem.

Rodinný dům se opírá o základní, přímo archetypální tvarosloví rodinných domů. Má sedlovou střechu, řešen je jako bungalov.

Vnitřek je pak zařízen v plně moderním stylu s důrazem na pohodlnost a vzdušnost. Velké množství světla proudí do interiéru díky velkým proskleným plochám.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Dům stojí v zahradě, která bývala ovocným sadem. Jeho vzhled vlivem času a povětrnosti ještě změní svůj vzhled a se svým okolím hezky splyne.

O domě
Dům je dřevostavba se skeletovým systémem s instalační předstěnou. Užitná plocha činí 380 m², zastavěná plocha je 440 m². Výměra pozemku pak 4575 m². Interiér je rozdělen do tří sektorů, v prvním je garáž a úložné prostory s technickým zázemím, ve druhém, centrálním, je společenská zóna tvořená kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Třetí sektor má soukromý charakter a lze zde najít dva pokoje a koupelnu propojené chodbou. Na jejím konci je ložnice majitelů doplněná vlastní koupelnou a šatnou.

Dům stojí ve staré zahradě, která bývala ovocným sadem. Má tedy atmosféru, kterou se architekti snažili nechat prostoupit i do interiéru již zmiňovanými velkými prosklenými plochami.

Vlastní stavba je pak do zahrady zakomponována tak, aby ji co nejméně vizuálně zatížila a postupem času, jak bude dřevo na fasádách a na střeše vlivem povětrnosti měnit svou barvu, se stala její nedílnou součástí.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Fasáda i střecha domu jsou obloženy ručně hloubkově opalovaným modřínovým dřevem.

„Při navrhování jsme hodně mysleli na japonskou filozofii Wabi-sabi, krásu v nedokonalosti. Počítáme s tím, že černá fasáda časem dostane patinu, oprší, dřevěné terasy zestříbrní, doroste tráva a luční kytky. A vše se nádherně propojí a splyne do jednoho organického celku, dům i místo,” uvádějí architekti.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

K propojení interiéru a exteriéru dobře slouží nejenom velké prosklené plochy, ale také terasy.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Barevnost interiéru dodává pečlivě volený nábytek a další doplňky.

Rodinný dům je tvořen dvojicí nestejně vysokých budov se stejným sklonem střechy a propojených tzv. proskleným krčkem. Jeho minimalistický výraz podtrhuje skrytý zaatikový žlab.

V interiéru je dům na dvou místech otevřený až do krovu obloženého bílými prkny, a to v obývacím pokoji a v ložnici. Díky tomu si majitelé v ložnici mohou užívat pohledu ven skrz cele prosklenou štítovou stranu domu.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Interiér má převážně bílou barvu, v obývacím pokoji a v ložnici je otevřen až do krovu.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Atmosféru v domě pomáhá navodit i krb na dřevo, který je umístěn nikoli v části obývacího pokoje, ale v jídelní zóně.

Architekti pro dům zvolili doslova minimalistickou barevnou paletu, zvenčí je černý. Fasáda i šikmá střecha jsou obloženy ručně hloubkově opalovanými modřínovými prkny. Uvnitř je pak dům naopak převážně bílý. Na barevnosti tak interiéru dodává velmi pečlivě volený nábytek a další doplňky.

Pohodlí a vstřícnou atmosféru navozuje kromě jiného zejména krb doplněný zásobníkem na dřevo, který navíc působí jako zajímavý a vizuálně zpestřující objekt. Veškerý nábytek je navržen jako vestavný, s povrchy z bílých lakovaných MDF desek nebo přírodního olejovaného dubu.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Výhled z ložnice na zahradu je díky prosklení celé štítové stěny nádherný.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys domu

Stavba roku 2018

Soutěž Stavba roku vstoupila letos do svého 26. ročníku. Stejně jako v minulých letech, také nyní měla veřejnost možnost zvolit si svého favorita.

Prohlédnout si jednotlivá díla můžete zde:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám