Hlavní obsah

Užijte si romantické koupání v biotopu

Právo, Gisela Růžičková

Vybudováním koupacího jezírka získáte krásný kus pravé přírody. Nejenže esteticky zhodnotíte svou zahradu, ale vytvoříte i čistě přírodní systém pro bezpečné koupání rodiny bez jakékoli chemie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Koupací jezírko neboli biotop je uměle vybudovaný ekosystém na přírodní bázi. Na první pohled se neliší od běžného zahradního jezírka. Jeho konstrukce na rozdíl od něj ovšem zahrnuje hlubší zónu určenou ke koupání.

Zakládání koupacích jezírek má mnohaletou tradici u našich sousedů v Rakousku a Německu, kde se léta prosazuje trend v zahradní architektuře označovaný jako návrat k přírodě.

Vytvořením koupacího jezírka získáte zcela přírodní bazén i okrasný biotop, který je zdravotně nezávadný a krásný na pohled. Navíc plně využívá přirozené přírodní procesy k udržování dokonalé biologické rovnováhy vody.

Foto: Oase

Koupací zóna může být hluboká až 2,5 m, neboť více vody zajistí větší stabilitu ekosystému, regenerační části s rostlinami stačí vodní hladina 30 až 80 cm.

Umístění jezírka

Místo pro koupací jezírko vyberte tak, aby bylo poblíž domu a zároveň se stalo dominantou zahrady. Ideálně v místě, kam svítí slunce minimálně pět hodin denně, ale mimo dosah listnatých stromů. K založení jezírka využívejte rozměrnou fólii, s níž vytvarujete jezírko do libovolného tvaru i rozměru.

Na pohled jezírko vypadá jako klasický okrasný biotop s nepravidelným tvarem břehů, osázených vodními rostlinami a doplněných kamenem, dřevem a dalšími přírodními materiály. Hlubší část bez rostlin a kamenů, určená ke koupání, je umístěna pod průzračnou vodní hladinou. Ta je důsledně oddělena od břehů a mělké regenerační zóny. Součástí koupací zóny jezírka může být pohodlný vstup do vody i plocha na opalování.

Foto: Flera

Koupací jezírko je vhodné naplánovat v blízkosti domu tak, aby se stalo trvalou dominantou zahrady.

Biotop pro relaxaci

Využitím přírodních prvků, jako jsou kameny, dřevo, potůčky či vodní kaskády, lze jezírko citlivě začlenit do zahrady a vytvořit tak jednotný harmonický prostor plný života a uklidňující vodní hladiny.

Foto: Stavba-jezirek

Využitím přírodního kamene v koupacím jezírku se docílí zcela průzračné vody v koupací části.

Jak jezírko funguje?

Základní koncept přírodních jezírek doporučuje, aby dvě třetiny plochy pokrývala vodní vegetace a třetina sloužila pro koupání.

Nejpřirozenější cestou je čištění pouze rostlinami, které odebírají z vody živiny. Na druhé straně jsou na trhu různé biofiltry, které technicky fungují podobně jako filtry u chemicky čištěné vody, ale obejdou se bez chemie. Vodu v nich čistí mikroorganismy a bakterie. Voda je pak přirozenější a zdravější, rostliny jsou v tomto případě v jezírku jen pro okrasu.

Foto: Oase

Koupací a regenerační zónu lze oddělit buď betonovou stěnou, či dřevěným rámem, zemním valem i štěrkovým polštářem.

Úplně bez technického zásahu jezírko nefunguje, musíte v něm podpořit pohyb vody a její prokysličení. Cirkulace zajistí, aby voda nestagnovala a nehnila. Základem čisticího systému je čerpadlo, které rozhýbe vodu.

Přepad poháněný čerpadlem můžete využít k vytvoření malého vodopádu či potůčku, také zvuk tekoucí vody je příjemný. Pohyb vody, ať již nucený, nebo přirozený, doplňte provzdušňováním, kdy vodu na několika místech necháte probublávat kyslíkem.

Údržba biotopu je nutná

Koupací jezírko jistou péči vyžaduje. Čisticí rostlinné zóny se po určité době zaplní blátem, které rostliny hromadí pod kořeny. Jednou za čtyři až pět let je nutné tuto zónu kompletně vyměnit, vybrat z ní substrát a znovu ji osadit.

Vodní rostliny naštěstí rostou rychle. Lze je pouze propláchnout, ale bahno se tak jen vyplaví do koupací části a odtud se ze dna musí stejně odstranit.

Foto: Flera

Přírodní vodní plochy mají bezesporu řadu výhod ve srovnání s klasickými bazény už jen tím, že v jejich okolí žije spousta malých živočichů.

Počítejte s tím, že z jezírka budete muset čas od času vyndat řasy hráběmi či vybrat listí. Také voda jednou za čas zaroste a bude zelenější. Každá voda v přírodě se zazelená.

Koloběh vody
Ve vodě probíhá výměna látek podobně jako na souši. Živočichové přijímají kyslík a vydávají kysličník uhličitý. Rostliny při asimilaci naopak kysličník uhličitý spotřebovávají a produkují kyslík. Kysličník uhličitý se ve vodě dobře rozpouští, zatímco kyslík z ní rychle uniká do ovzduší. Čím je voda teplejší, tím je tento proces rychlejší. Když letní slunce ohřeje vodu na značnou teplotu, může se stát, že zahynou živočichové a užitečné organismy a z vody se stane smrdutá břečka.

Jak vypadá biotop

Plavecká zóna je hluboká asi 150 cm, ale lze ji i odstupňovat podle potřeby od mělké vody pro děti až po skokanskou hloubku.

Regenerační část je hluboká až 30 cm, je osázena vodními a bahenními rostlinami a slouží k přirozenému čištění vody na principu kořenové čističky.

Plavecká a regenerační část mohou být odděleny betonovou zdí, která končí asi 20 cm pod hladinou. Písek, kačírek a zemina slouží jako substrát, do něhož se rostliny vysazují.

Vše odizolujete fólií. Pod fólií je geotextilie a 5 až 10 cm jemného písku.

Víte, že...

Vytvořit koupací část jezírka ve tvaru obdélníku, zvláště v menších zahradách, vypadá vždy dobře.

Geometrický tvar je zároveň komfortnější na plavání i údržbu.

Přírodní koupací jezírko vyžaduje plochu nejméně 80 až 100 m2.

Rozměry koupací zóny přizpůsobíme členům rodiny, šíře stačí 2 až 3 metry, hloubka v nejnižším místě od 1,4 do 1,8 m, celkové rozměry jsou ale individuální.

Přírodní koupací jezírko je velká investice.

Vnější tvar biotopu se řídí velikostí zahrady, fantazií a finančními možnostmi.

Výběr rostlin konzultujte s odborníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám