Hlavní obsah

Úzký dům je klidným útočištěm mladé rodiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladá rodina využila možnosti a koupila protáhlý obdélníkový pozemek v japonském městě Konan s vyhlídkou na pole a za ním občas projíždějící vlaky. Architekty z ateliéru ALTS Design Office pak požádala o návrh domu, který by na pozemek pasoval.

Foto: Kenta Kawamura

Dům stojí na úzkém pozemku, který má jen sedm metrů na šířku a 23 metrů na délku.

Článek

Architekti na pozemku o ploše 165 čtverečních metrů navrhli dvoupodlažní dřevostavbu s jednoduchým otevřeným plánem. V přízemí je blízko vstupu kuchyň, na ni navazuje jídelní zóna volně následovaná obývací zónou.

Nejzazší prostor v přízemí je tradiční japonská místnost s rohožemi. Za ní se vychází ven na malou dřevěnou terasu. Po straně interiéru je dřevěné schodiště, po němž se vystupuje do horního patra. Tam je ložnice rodičů s vlastní šatnou a velký dětský pokoj.

Foto: Kenta Kawamura

Chodba prochází doslova celým domem, od vstupních dveří až k malé terase na jeho druhém konci.

Foto: Kenta Kawamura

Vedle kuchyňské zóny architekti nalezli místo i pro malý pracovní kout.

Foto: Kenta Kawamura

Zásadní roli hraje v interiéru chodba. Od společenských prostor s dřevěnou podlahou ji vizuálně odlišuje dlažba a především strop tvořený pásem světlíků.

Samotná stavba zabírá na pozemku plochu 77 čtverečních metrů, obě patra pak obyvatelům nabízejí celkovou plochu podlah 123 čtverečních metrů.

Foto: Kenta Kawamura

Světlík přivádí do zbytku interiéru světlo v jemné ambientní podobě.

Foto: Kenta Kawamura

Na společenskou zónu na konci chodby navazuje tradiční japonská místnost, za níž je malá dřevěná terasa.

Zajímavým řešením domu je práce se světlem a s jeho otevřením. Vzhledem k úzkému pozemku (přibližně 7x23 m), po jehož stranách brzy vyrostou další domy, nemohli architekti dost dobře otvírat dlouhé boční strany domu. Okna tam umístěná by brzy zastínily sousední domy, navíc by tak připravovala obyvatele o veškeré soukromí.

Architekti proto vymysleli pro dům tvar dvou na sebe položených kvádrů, přičemž horní je užší než spodní. Díky tomu nad hlavním koridorem v přízemí mohli ve střeše vytvořit pás světlíků, jimiž je vnitřek domu osvětlován. Prosklené jsou v maximální míře také čelní a zadní strana domu.

Foto: Kenta Kawamura

Obě podlaží propojuje nápaditě řešené schodiště, jehož spodní část služí i jako úložný prostor.

Foto: Kenta Kawamura

Na tradiční japonskou místnost navazuje venku malá terasa.

Foto: Kenta Kawamura

V domě je pouze jedna koupelna, v přízemí u schodiště. V blízkosti vstupu je samostatná toaleta.

„Místo je obklopeno idylickými přírodními scenériemi. Proto jsem měl pocit, že až tam budou stát domy hustě vedle sebe, zbyde venku už jenom málo místa, což bude škoda. Proto jsem se snažil najít způsob, jak uchovat co nejvíce z exteriéru a nabídnout jej majitelům k využívání,” vysvětluje architekt Sumiou Mizumoto důvod vytvoření malé terasy a především chodby osvětlené shora, která je od společenské zóny oddělena jen vizuálně - dlažbou.

Foto: ALTS Design Office

Přízemí domu: 1 vstup, 2 zádveří, 3 komora, 4 kuchyň, 5 jídelna, 6 koupelna, 7 tradiční japonská místnost, 8 terasa.

Foto: ALTS Design Office

Horní podlaží: 9 dětský pokoj, 10 šatna, 11 ložnice, 12 šatna u ložnice

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám