Hlavní obsah

I na městské zahrádce lze vypěstovat plodiny pro kuchyň michelinské restaurace

Novinky, Jana Nesvadbová

Ve velkých a rušných městech, kde si člověk o kousku klidné přírody může nechat jenom zdát, se velké popularitě těší malé užitkové zahrádky. Vyrůstají na dvorcích i na střechách domů a jejich majitelé jim věnují mnohdy až mravenčí péči. Patří k nim i Jessica Sbaragliová, která své zahrady obhospodařuje na střechách domů v Monaku. A její zelenina je tak dobrá, že končí na talířích hostů jedné z tamních michelinských restaurací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pěstuje zeleninu na střechách domů v Monaku a zásobuje jí michelinskou restauraciVideo: Reuters

 
Článek

Dýně, cukety, fialová rajčata, to všechno a mnoho dalších plodin pěstuje na střechách monackých domů v zahradách bývalá modelka Jessica Sbaragliová. Nepěstuje si zde však zeleninu jen pro sebe, o její produkty mají zájem i obyvatelé objektů, na nichž ta která zahrada je.

Jednu ze zahrad lze objevit na budově Odeon Tower, jiná je na střeše konferenčního sálu hotelu Monte Carlo Bay. Navzdory tomu, že Monako patří k nejhustěji obydleným částem Evropy, mají některé Jessičiny zahrady díky svému umístění i nezanedbatelných 400 čtverečních metrů.

Zní to možná až trochu komicky, když si člověk uvědomí, že jen pár metrů nad jedněmi z nejdražších apartmá na světě si mladá žena vesele pěstuje svoji zeleninu, bylinky, chová slepice a do toho i včelaří. Jessica totiž své zahrady obstarává na principu permakulturního zemědělství, jehož výrazným rysem je soběstačnost a provázanost všech složek tak, jak je to běžné v přírodě. Díky tomu, jak sama říká, je schopna produkovat plodiny v kvalitě lepší než organické.

Vše, co vyprodukuje, pak bez problémů prodá obyvatelům domů, na jejichž střechách zahrady jsou. Jejím vděčným odběratelem je i šéfkuchař nedaleké michelinské restaurace Blue Bay Marcel Ravin. Jessica jej zásobuje jednou týdně během zimy a dvakrát týdně během léta.

Jessica je tak pro milovníky městského permakulturního zahradničení velkým vzorem, protože na svých zahradách jasně dokazuje, že i v podmínkách rušného města lze vyprodukovat kvalitní a zdravé potraviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Co zvážit před nákupem ryb do jezírka

Mnoho majitelů zahrad má hezká jezírka, která už postupně osídlily různé druhy živočichů - žáby, hmyz, ptáci... Stále se však neodhodlali k tomu, pořídit si do...

Výběr článků

Načítám