Hlavní obsah

Nebojte se moderní výmalby. Hitem jsou zlatavé efekty i zemité barvy

Právo, Sylva Svobodová

Dříve se doma malovalo až tehdy, kdy vznikl praktický důvod - špinavé stěny. Dnes je to kreativní zábava, která promění interiér k nepoznání. A můžeme experimentovat každý rok. Třeba jenom s jednou stěnou!

Foto: Decoritalia (3x)

Novinkou v designu stěn je použití mikrocementu, který vytvoří na povrchu zajímavé patinované efekty rozmanitých odstínů.

Článek

Omyvatelné interiérové barvy s vysokou kryvostí nabízejí mnoho odstínů, které lze vzájemně kombinovat: syté, pastelové, neutrální, rozmanité tóny bílé. Řeklo by se, že už není co vymyslet. Ale není to pravda. Přesvědčila nás o tom novinka na trhu s barvami, konkrétně řada Primalex Essence. Ukazuje barevnou paletu 42 odstínů, jež našla inspiraci v čistém skandinávském stylu.

Foto: Betcore

Stěna centrální místnosti mezonetového bytu je dekorována luxusním italským nátěrem Encanto s metalickým barevným akcentem, který podtrhuje krbovou niku.

V oblasti designu je žádaný i styl Shabby chic, pro který je typický opotřebený, lehce rustikální vzhled. Libuje si v pastelových barvách, odstínech růžové, tyrkysové, bledě modré, fialové a žluté. Jako akcent se přidávají zlaté či metalické odlesky, které se kombinují s jemnými šedými, béžovými a smetanovými odstíny.

Kouzla s barvou

Atmosféru domova vyjádříme nejlépe barvou. Volbou studených či teplých tónů je možné prostor pocitově zateplit či ochladit, opticky zvýšit, snížit, rozšířit a zmenšit. Dobře zvolit je důležité, protože jedině tak vyniknou v interiéru dekorace, nábytek, obrazy i bytové textilie.

Ležérní a praktický styl nám předvedli Seveřané, a stále nás baví. Útulnost je citlivě zkombinovaná s minimalismem, elegantně se doplňují přírodní materiály s moderními.

Foto: Primalex

Nová kolekce Primalex Essence je inspirativní díky tlumeným, jemným a decentním odstínům, které lze vzájemně velmi dobře kombinovat.

Přesně taková je nová paleta odstínů Primalex Essence. Barvy ovšem nejsou syté, ale jemné, pastelové, se sametově matným vzhledem.

„Soustředili jsme se na práci s prostorem. Hledali jsme kombinace, které se k sobě hodily v interiéru, a tak se nám vyfiltrovaly další a další odstíny,“ vysvětluje designérka Alexandra Dýcková, která se podílela na utváření barev.

Barevná řada nátěrů má výbornou kryvost, paropropustnost, mechanickou odolnost a je určena k vymalování stěn a stropů minerálních i sádrokartonových příček v obytných interiérech.

Tři kroky před malováním

Čím lépe se připravíte, tím více si ulehčíte práci s úklidem a uvedením domácnosti zpět do běžného provozu.

Nábytek přesuňte do středu místnosti, zakryjte speciální průhlednou fólií. Zásuvky, lišty, vypínače oblepte krycí lepicí páskou.

Foto: Decoritalia

Designová stěna ve stylu Shabby Chic s prvky odkazujícími na různé historické a romantické styly. Vše má působit trochu omšele, opravdově a útulně.

Vyzkoušejte stav a kvalitu podkladu. Měl by být suchý, bez prachu. Je-li to nutné, stěny navlhčete mokrou malířskou houbou, a pak všechny vrstvy oškrábejte. Odstraňte mastné skvrny mýdlovým roztokem. Zaměřte se na trhliny, praskliny a vypouklá místa. Vyspravte je pomocí tmelů.

Na řadu přichází důkladná penetrace stěny. Díky ní se podklad sjednotí a zpevní, zvyšuje se i přilnavost budoucího nátěru. Na trhu jsou tři typy penetrací: univerzální, hloubková a fungicidní.

Foto: Primalex

Primalex Essence je nová řada určená k vymalování stěn. Nabízí plně omyvatelné, matné a vysoce kryvé barvy s barevnou paletou 42 odstínů.

Zkuste se odvázat

Na stěně můžete mít i originální efekty mnoha odstínů, struktur, povrchů a efektů. Můžete si tak nechat vymalovat celou místnost, ale efektní je i jen jedna část.

Jde o to zvolit odlišnou dekorativní techniku. Třeba Italové jsou v tom mistři. Rádi používají i v obytném prostoru nástěnné fresky, imitace mramoru, travertinu.

Nadčasový je i pohledový beton, nebo barevné stěny, na nichž se použil mikrocement. Výsledek vás nadchne!

Foto: Primalex

V místnostech vymalovaných zemitými odstíny okrové, béžové a pískové máme pocit útulnosti, spokojenosti. Inspirací barevné kolekce Primalex Elements se stala tyrkysově modrá barva obkladů a keramiky jižních zemí.

Originální jsou i pryskyřičné stěrky: jsou vysoce odolné a mají nekonečnou škálu barev se specifickými pigmenty.

Lze zvolit efekty metalické, zlaté, bronzové, duhové, zajímavé struktury s povrchovou úpravou v provedení satén, pololesk i vysoký lesk.

Foto: Decoritalia

K vytvoření atypických povrchů se používá pryskyřice na vodní bázi, jež má plynulý, bezespárový efekt. Třeba metalizovaný, třpytící se, dvou- i jednobarevný.

Minislovníček

Otěruvzdorné barvy: nabízejí syté odstíny, příznivá je cena, vymalovat s nimi můžete celý dům. Stěnu, která se však zašpiní, ale nelze očistit. Musíte ji znovu přetřít.

Omyvatelné barvy: stejně jako otěruvzdorné nešpiní oblečení, ale dají se z nich pomocí vlhkého hadříku snadno odstranit nečistoty.

Paropropustné nátěry: takzvaně dýchají. Jestliže ale máte problém s plísněmi, zvolte speciální nátěr s fungicidními látkami!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám