Hlavní obsah

Inspirujte se nejlepšími projekty z mezinárodní architektonické soutěže

Novinky, tnk

Mezinárodní vyznamenání pro nejlepší světové stavby „2018 RIBA Award for International Excellence” získala letos dvacítka staveb. Mezi nimi je i několik projektů, které jsou určené pro bydlení a které mají být inspirací pro architekty i ty, kteří uvažují o novém bydlení a chtějí mít domov podle současných trendů.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Trevor Mein

Chata kapitána Kellyho od John Wardle Architects vznikla v australské Tasmánii pro soukromého klienta.

Článek

Ocenění je určeno pro stavby, které mají vynikající design a velký význam pro vývoj architektury a zastavěné prostředí. Cena se rovněž uděluje budovám, které jsou největšími příspěvky k evoluci architektury. O vítězných stavbách informoval Královský institut britských architektů na svých stránkách.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Shinkenchiku-sha, Makoto Yhoshida

Japonský bytový dům Tatsumi od Hiroyuki Ito Architects vznikl pro klienta Hiroko Abeho.

Vítězné stavby podle poroty ukazují směr, jakým by se bydlení mohlo v budoucnosti vyvíjet a jak by městské byty i rodinné domy mohly vypadat.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Mahesh Mendis, Sebastian Posingis

Studio Dwelling na Srí Lance od Palinda Kannangara Architects slouží jako ateliér i obytný prostor.

Dvacítka staveb ze šestnácti zemí byla oceněna nejen za zdařilou architektonickou podobu, ale i za schopnost zaujmout veřejnost.

Oceněna byla díla od velké městské infrastruktury až po soukromé domy, kulturní stavby, občanské prostory a vzdělávací budovy.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Paola Rosselli

Projekt s příznačným názvem Vertikální les v italském Miláně navrhlo Boeri Studio pro developerskou společnost Hines.

Oceněné stavby jsou nejlepšími novými budovami ve světě a jejich autoři se tak mohou pyšnit významným oceněním, které je jejich dobrou vizitkou. Cena je udělována stavbě libovolné velikosti, typu i s různě vysokým rozpočtem.

Oceněny byly celkem střídmé projekty, které nabízejí obyvatelům dostatek soukromí, ale zároveň svým vzhledem nijak nepobuřují. Porota letos ocenila i nenásilné zasazení staveb do městského prostředí.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Leonardo Finotti

Dětská vesnička v brazilské obci Formoso do Araguaia od ateliéru Rosenbaum a architekta Alepha Zera. Vznikla pro nadaci Bradesco.

Cenu pro obdivuhodného začínajícího architekta „RIBA International Emerging Architect 2018” získali Gustavo Utrabo a Pedro Duschenes, zakladatelé brazilské firmy Aleph Zero. Oceněni jsou za projekt dětské vesnice v brazilské obci Formoso do Araguaia. Dětská vesnice poskytuje ubytování a stravu pro 540 dětí školního věku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Porotě letos předsedala Elizabeth Dillerová, partnerka v uznávané americké architektonické kanceláři Diller Scofidio + Renfro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám