Svůj úkol architekti splnili na jedničku. Byt majitelky je moderní, příjemný a zároveň jej proměnili v malou galerii.

Když se klientka obrátila na architekty Lucii Šponarovou, Ondřeje Slowika a Jiřího Slowika, věděla, že její malý, třípokojový byt rozhodně neodpovídá jejím potřebám. Jednak vyžadoval rekonstrukci, jednak bylo třeba upravit jeho dispozici.

Hezkým, minimalistickým způsobem jsou řešené věšáky na zdi u vchodových dveří.

Hezkým, minimalistickým způsobem jsou řešené věšáky na zdi u vchodových dveří.

FOTO: Tomáš Drtil

Architekti začali odstraněním starého umakartového jádra, které nahradila důstojná, moderně zařízená koupelna, jíž vládne kombinace bílé a šedé barvy.

Důležité je vybavení koupelny, které je stejně tak bohaté, jako praktické. Tradiční vanu nahradil pohodlnější a prostorově úspornější sprchový kout, své místo v koupelně našla rovněž pračka se sušičkou, velice praktické je zkombinování toalety s bidetem.

V koupelně se doplňují bílá a bledě modrá barva.

V koupelně se doplňují bílá a světle modrá barva.

FOTO: Tomáš Drtil

Dalším bodem rekonstrukce a úpravy bytu byla změna jeho dispozice. Někdejší důsledné rozdělení na tři místnosti - kuchyň, jádro a chodbu architekti eliminovali a jeho interiér maximálně propojili. Dosáhli toho odstraněním nadpraží průchodů do obývacího pokoje z kuchyně a z chodby.

Obě tyto místnosti tak s obývacím pokojem opticky propojili do jednoho společného prostoru, v jehož centru je nové zděné koupelnové jádro, k němuž ze strany těsně přiléhá menší, lineárně uspořádaná kuchyň.

Obvodové zdi, na něž je nyní odevšad krásně vidět, tak slouží jako kýžený prostor pro výstavu obrazů, soch a dalších uměleckých děl.

Na lince nechybí praktické podsvícení horních skříněk. Díky tomu je na pracovní plochu dobře vidět.

Na lince nechybí praktické podsvícení horních skříněk. Díky tomu je na pracovní plochu dobře vidět.

FOTO: Tomáš Drtil

Kuchyň je řešena jako lineární, zařízena je v čistě bílé barvě.

Kuchyň je řešena jako lineární, zařízena je v čistě bílé barvě.

FOTO: Tomáš Drtil

Naproti kuchyňské lince je jídelní bar se třemi místy.

Naproti kuchyňské lince je jídelní bar se třemi místy.

FOTO: Tomáš Drtil

Proti kuchyňské lince je jednoduchý jídelní bar se třemi židlemi. Bílé zdi bytu zdobí texty básní z pera majitelky, ducha bývalého domova přenáší do nového bytu restaurovaná křesílka a starší sedací souprava.

Atmosféru rodinného domu připomínají restaurovaná křesílka a pohovka.

Atmosféru rodinného domu připomínají restaurovaná křesílka a pohovka.

FOTO: Tomáš Drtil

Stěny zdobí nejen obrazy, ale také básně z pera majitelky bytu.

Stěny zdobí nejen obrazy, ale také básně z pera majitelky bytu.

FOTO: Tomáš Drtil

Mezi obrazy se na stěnu podařilo vkusně a nenápadně zakomponovat i televizi.

Mezi obrazy se na stěnu podařilo vkusně a nenápadně zakomponovat i televizi.

FOTO: Tomáš Drtil

Na společenskou část bytu pak volně navazuje ložnice, jejíž celá jedna stěna je pokračováním galerie z vedlejší místnosti.

Od hlavní místnosti je ložnice oddělena posuvnou stěnou z pískovaného skla, jež ovšem zůstává po většinu dne otevřena. Z ložnice se vychází na malý balkónek, odkud je hezký výhled na Beskydy.

Stěna ložnice je pokračováním obrazové galerie z hlavního obytného prostoru. Obě místnosti jsou oddělené posuvným panelem z pískovaného skla.

Stěna ložnice je pokračováním obrazové galerie z hlavního obytného prostoru. Obě místnosti jsou oddělené posuvným panelem z pískovaného skla.

FOTO: Tomáš Drtil

Jedna z místností slouží jako knihovna, ale může fungovat i jako pokoj pro hosty.

Jedna z místností slouží jako knihovna, ale může fungovat i jako pokoj pro hosty.

FOTO: Tomáš Drtil

V knihovně je stále ještě místo na eventuální další knižní úlovky.

V knihovně je stále ještě místo na eventuální další knižní úlovky.

FOTO: Tomáš Drtil

Soukromí a klid nabízí místnost fungující především jako knihovna. Sloužit ovšem může zrovna tak jako umělecký budoár, ale i případný pokoj pro hosty.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Tvary (2x)

Nový stav

Nový stav