Hlavní obsah

Jak zajistit soukromí na balkóně a zvýšit estetický vzhled domu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí rekonstrukce a zateplení fasád panelových domů bývá velmi často také proměna vzhledu jejich balkónů. Není divu. S novým vzhledem musí hezky ladit také balkóny, které po mnoha letech užívání nájemníky vypadají nejednotně, protože každý si je - kvůli většímu soukromí - upravuje po svém. Řešením je volba jednotných výplní balkónového zábradlí, jež vypadají nejenom pěkně, ale zároveň odpovídají i nejnovějším bezpečnostním předpisům.

Foto: Cembrit (2x)

Cementovláknité desky lze využít jako výplně zábradlí na balkónech. Vytvoří na nich soukromí, navíc mnohdy zlepší vzhled domů.

Článek

Nedostatek soukromí na balkónech s kovovým zábradlím, příčkami nebo drátosklem vedl v minulosti mnoho obyvatel panelových domů, zvláště pak ty v nižších podlažích, k nejrůznějším podomácku řešeným opatřením, jak zábradlí upravit.

Někdo volil rákosové rohože, jiný sklo natřel, další k zábradlí připevnil nějaký typ desky. Výsledkem je - a na mnoha sídlištích to lze stále vidět - panelový dům s jakž takž jednotnou fasádou, z níž vystupuje různorodá směs balkónů někdy až roztodivného vzhledu.

Rekonstrukce domu nebo balkónů, často pak zateplení jeho fasády, bývá proto příležitostí ke sjednocení vzhledu balkónů, a především ke zvýšení nejenom soukromí na nich, ale nezřídka i ke zlepšení jejich bezpečnosti.

Nové výplně balkónových zábradlí totiž musejí splňovat stejné stavební normy jako výplně klasického schodišťového zábradlí. Ty stanovují nejenom rozestupy příček, výšku zábradlí, ale mj. i odolnost vůči průrazu, na což musí mít použitý materiál ve výplních příslušné atesty. Cílem je zabránit tomu, aby došlo k poškození výplně zábradlí na balkóně a pádu člověka dolů.

Vláknocementové a cementovláknité desky

Jedním z oblíbených materiálů, které se jako nové výplně balkónového zábradlí používají, jsou vláknocementové a cementovláknité desky (rozdíl mezi oběma materiály tkví v poměrech jednotlivých složek materiálu, z nějž jsou vyrobeny). Jejich předností je snadné sjednocení vzhledu se zbytkem fasády, případně i vizuální provázání s některými jejich prvky.

Foto: Fermacell

Cementovláknité desky lze použít i v semiexteriéru, jako například v tomto atriu kampusu univerzity v Suffolku.

Desky lze mít nejen v různé síle, ale i barevných provedeních. Vyrábějí se buď v přírodní, nijak barevně neupravované variantě, případně v probarvované verzi, kdy je probarvený již materiál, z nějž jsou vyrobeny, anebo mohou být probarvené a pak ještě mít na povrchu aplikovanou akrylátovou barvu.

Každá z variant se hodí pro jiný záměr. Nijak barevně upravované desky lze omítat společně s celým domem a vytvářet na nich stejnou plastickou strukturu jako na zbytku fasády, desky s akrylátovými barvami na povrchu mají velmi stabilní vzhled za všech okolností a probarvované desky jej zase naopak zajímavě, organicky mění v závislosti na počasí, denní době atd.

„Nátěr přetmelených desek fasádní nátěrovou hmotou je základní úprava cementovláknitých desek. Dále je možné aplikovat fasádní systém se strukturou omítky, keramický nebo kamenný obklad (zde musí být systém lepidla odladěný s výrobcem desek a obklad musí taktéž splňovat kritéria stran zatížení, u našich cementovláknitých desek je to až 55 kg/m2 s lepidlem),” říká Radomír Dvořák, technický poradce ze společnosti Fermacell.

Foto: Fermacell

I na tomto balkónovém zábradlí byly jako výplň použité cementovláknité desky. Z vnitřní strany jsou ovšem polepené kamenným obkladem Wildstone.

Velkou předností vláknocementu jako materiálu je velká odolnost vůči povětrnostním podmínkám, vodě, mrazu, houbám, plísním anebo živočišným škůdcům. Díky tomu jsou vysoce trvanlivé a výrobci na ně mohou dávat záruku i 15 let.

Způsobů, jak je uchytit k balkónovému zábradlí, je hned několik, nejčastěji se k němu šroubují. (Vzhled spojovacího materiálu někteří výrobci umožňují sjednotit se vzhledem desek.) Vždy ovšem závisí na konkrétní situaci v konkrétním domě, stavu zábradlí atd.

Foto: Cembrit

Barevné desky hezky zapadají do zvoleného barevného schematu fasády domu.

Jednotlivé desky se při výrobě řežou na CNC strojích, díky čemuž si zákazník může zvolit nejenom potřebný tvar, ale také například i motiv jejich povrchové úpravy.

„Dokážeme vytvořit například vzor vzniklý perforací nebo prořezáním materiálu desky skrz na skrz, případně jen vyřezáním profilu. Vždy je ale nutné dbát na to, aby se nezměnily vlastnosti desek z hlediska jejich průraznosti, a zůstaly tak použitelné na balkóny,” vysvětluje Martina Horkelová, marketingová manažerka společnosti Cembrit.

Cementotřískové desky

Velice podobnou možností ke sjednocení vzhledu fasády a balkónů jsou cementotřískové desky. Ty kombinují dobré vlastnosti cementu a dřeva, a přestože obsahují až 63 procent dřevěných třísek, z hlediska reakce na oheň jsou klasifikovány jako nehořlavý materiál.

Foto: Cetris

Jednotný vzhled domu je cílem každého architekta.

„Kromě toho jsou extrémně odolné proti vlivům počasí – mrazu, vodě i větru – a rovněž jsou rezistentní vůči UV záření. Mezi kladné vlastnosti těchto desek patří i vysoká pevnost a mechanická odolnost, bez problémů odolají nárazovému větru. Povrch je odolný proti poškrábání, promáčknutí a jiné deformaci. Zároveň mají přirozený vzhled s minimálními požadavky na údržbu,” vypočítává Richard Klička z oddělení stavebnin společnosti Hornbach.

Foto: Cetris

Cementotřískové desky obsahují až 63 procent dřeva. Přesto jsou nehořlavé.

Skleněná výplň

Jsou ovšem majitelé domů a architekti, kteří by místo jednotného vzhledu celé fasády na domě využili právě balkóny k jejímu odlehčení. V takovém případě mohou využít nové varianty skleněných výplní, které působí po všech stránkách lepším a elegantnějším dojmem než morálně zastaralé drátosklo.

Pro skleněné výplně zábradlí i balkónového zábradlí v panelových domech platí stejné požadavky na neprůraznost. Bylo by proto omylem se domnívat, že jsou tyto výplně tvořeny jen tenkou, křehkou tabulí.

„Dobrým řešením je například použití neprůhledné mléčné folie, která se za vysokých teplot doslova zapeče mezi dvě skleněné desky. Ty potom tvoří výplň zábradlí. Soukromí u zábradlí na balkóně také pomůže zvýšit i varianta se sklem planibel neboli sklem tónovaným. To lze zbarvit mimo jiné i do tmavých odstínů hnědé či bronzové, čímž sníží svoji průhlednost na minimum,“ doporučuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti J.A.P.

Foto: J.A.P.

V současnosti lze mít plnohodnotné celoskleněné zábradlí také na balkóně, může vypadat nejenom na pohled velmi elegantně, ale zároveň zabraňuje nežádoucím pohledům.

Použití skla na balkónech oceňuje například architekt za společnosti Ekonomické stavby Patrik Janoušek.

„Ono by se to s tím zabedňováním nemělo zase přehánět. Lidé se tak moc bojí, že na ně někdo uvidí, až sami ztrácí svůj drahocenný výhled ven. Například ve Skandinávii je otevřenost vůči okolí absolutně normální,” srovnává.

Právě použití skla, které bude z vnější strany neprůhledné, ale z interiéru neomezí výhled, je dalším možným řešením, které rovněž působí velmi efektně.

„Díky zrcadlovému efektu sklo spolehlivě zamezí nežádoucím pohledům zvenčí, pomůže vám tak dosáhnout žádoucího soukromí,“ uvádí Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti Dafe-Plast.

Foto: Dafe-Plast

Jinou možností, než neprůhledné sklo, je sklo zrcadlové. Takové neomezuje výhled z interiéru, ale zároveň ochrání soukromí.

Jak se ale odborníci shodují, u větších prosklených ploch hrozí riziko nárazu ptáků. Je proto vždy dobré takové plochy opatřit samolepkami se siluetami dravců, které menší druhy od letu směrem ke sklu odradí a zabrání tak nešťastným kolizím, které je jinak mohou zbytečně připravit o život.

I pro rodinné domy

Ačkoli jsou cementovláknité a vláknocementové desky nejčastěji využívané na balkónech panelových domů, nic nebrání tomu využít je i na rodinných domcích. Zejména tam, kde je dům nově zateplen odvětrávanou fasádou, lze tyto desky použít nejenom k jejímu záklopu, ale právě také na balkón. Vhodnou volbou barevného provedení a tvarů lze dosáhnout vzhledově zajímavých řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám