Hlavní obsah

Nejvýznamnější ocenění pro architekty letos získal Ind Balkrishna Doshi

Novinky, tnk

Prestižní Pritzkerovu cenu pro architekty, které se mezi odborníky říká také Nobelova cena nebo Oscar, letos získává devadesátiletý indický architekt Balkrishna Doshi. Ten rozhodně není architektem elit - je tvůrcem, který za svou dlouholetou praxi navrhl řadu objektů pro ty nejchudší. Jeho domy vynikají nízkými náklady na výstavbu a zdařilými modernistickými tvary.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Letošní laureát prestižní ceny Balkrishna Doshi a jeho architektonické studio v indickém Ahmadábádu s názvem Sangath

Článek

Cena je udělována od roku 1979 a získávají ji jednou ročně žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury. Architekt, urbanista a pedagog Doshi je oceněn za sedmdesát let své architektonické tvorby, která je ovlivněna i díly slavného architekta Le Corbusiera. O vítězi informovala na svých stránkách The Hyatt Foundation, která cenu sponzoruje.

Porota ocenila, jak architekt dovede interpretovat modernistickou architekturu a navrhnout stavby, které respektují východní kulturu a zároveň zvyšují kvalitu života v Indii.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Architekt navrhl i rozsáhlé projekty pro chudé indické obyvatele. Například v indickém Indauru.

Autorův etický přístup k architektuře se podle poroty od padesátých let 20. století dotýkal života všech sociálně ekonomických tříd napříč širokým spektrem architektonických stylů.

„Moje práce jsou pomyslným prodloužením mého života, filozofie a snů. Dlužím tuto prestižní cenu svému guru, Le Corbusierovi. Jeho učení mě vedlo k otázce identity a přinutilo mě, abych objevil nový, regionálně pojatý současný výraz architektury, který je udržitelný a celostně zaměřený," sdělil Doshi.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Indický dům s názvem Kamala je pojmenován po architektově ženě a je jeho soukromou rezidencí.

Tom Pritzker, předseda představenstva a prezident společnosti The Hyatt Foundation, ocenil velký talent architekta, jehož tvorba je smysluplná a umožnila tisícům lidí bydlet v důstojném prostředí.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Institutu managemntu vévodí surový pohledový beton.

V architektově tvorbě se často objevují motivy bludiště, chrámů, nechybí ani prolínání exteriéru a interiéru. Jde tedy o prvky, které jsou pro indickou architekturu typické.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Interiéru architektova domu vévodí pestré barvy, přesto působí minimalisticky.

Předání Pritzkerovy ceny je spojeno nejen s obdržením medaile, ale i s odměnou 100 000 dolarů (zhruba dva milióny korun).

V poslední době vznikla inciativa upozorňující na fakt, že mezi laureáty je zoufale málo žen. Stojí za ní americká učitelka Mary Tooleyová.

Jednou z mála oceněných žen zůstává španělská architektka Carme Pigemová nebo Zaha Hadid. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Uvidíme, jestli se v příštích ročnících podaří vyhlašovatelům ceny nalézt podobně inspirativní ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám