Hlavní obsah

Podlahovou krytinu vybírejte podle užitných vlastností

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma vaříme, relaxujeme, spíme, pracujeme nebo si hrajeme s dětmi. Místnosti používáme různě a tomu odpovídá i výběr podlahové krytiny. V kuchyni a předsíni se musí snadno udržovat, v ložnici a dětském pokoji hřát od nohou, v obývacím prostoru reprezentovat a lahodit oku.

Foto: Rako (2x)

Série Faro nabízí keramické podlahy v dokonalé imitaci přírodního dřeva. Odlišné kresby povrchu jsou věrohodné, formáty 15 x 60 cm nebo 30 x 30 cm umožňují kombinaci různých velikostí. Praktické pro podlahové vytápění.

Článek

Dřevěné podlahy vícevrstvé i masivní, keramická dlažba v různých formátech a velikostech, koberce kusové, celoplošné, zátěžové i s vysokým vlasem, přírodní linolea, vinyl, PVC, korek či kaučuk.

Foto: Rako

Keramika je odolná, skvěle se udržuje v čistotě a s podlahovým vytápěním nestudí. Do předsíní se hodí světlé odstíny zářivě šedé či jemně krémové, jsou nadčasové a opticky rozšíří prostor.

Materiály lze použít rozmanitě, opakovat i ve více místnostech: dlažbu, vinyl, korek vybereme třeba do kuchyně a na chodbu, měkký vlněný koberec, přírodní dřevo oceníme v ložnici, ale rovněž v obývacím a dětském pokoji.

Obytný prostor — podlaha komfortní

Zde relaxujeme, trávíme volný čas, setkáváme se s rodinou a přáteli. Podlahová krytina má dokonale ladit s ostatním vybavením, má být příjemná na omak a lahodit oku. V prostoru není tolik zatěžovaná, lze vybrat náročnější materiály na údržbu.

Dřevěné podlahy

Výhoda: Přírodní materiál, možnost povrchové úpravy od technik broušení, moření až po ochranný olej, vosk či lak.

„Dřevěná podlaha přináší výhody mnohanásobné renovace, výhodou je variabilita povrchových úprav včetně kartáčování, drásání a použitelnost oblíbených velkých formátů,“ vysvětluje Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl parket profi.

Nevýhoda: Náchylnost na působení vody a vůči klimatickým změnám (vlhkost vzduchu), možnost mechanického poškození, některé nejsou vhodné na podlahový topný systém (masivní konstrukce).

Foto: Kratochvíl parket profi

Masivní dřevěná podlaha přináší výhody mnohonásobné renovace podlahy a pestrost povrchových úprav: kartáčování, drásání, oleje.

Koberec

Výhoda: Do obývacího pokoje jsou vhodné kusové koberce s nápaditým designem. Jsou dominantní, prostor zútulní, jsou měkké, teplé, příjemné na dotek. Rychle a snadno se pokládají.

Preferujme přírodní materiály (vlna, bavlna, hedvábí) nebo koberec kombinovaný, ve kterém je zastoupeno i umělé vlákno. Kvalitní materiál je tvarově stálý, vhodný pro alergiky, má skvělou tepelně izolační schopnost.

Nevýhoda: Může to být náročnější údržba, náchylnost na zašpinění a vyšší cena. Při výběru se zaměřte na symboly, které informují o konkrétních vlastnostech materiálu.

Foto: Bonami

Kusový koberec jednoznačně patří na podlahovou krytinu v obývacím pokoji. Je dominantní a hřejivý pro bosou nožku. Cena 919 Kč.

Laminát

Výhoda: Levnější než dřevo, pestrost v imitaci, včetně potisku vlastním motivem. Vhodnost pro podlahové vytápění, nenáročná údržba.

Nevýhoda: Chladný materiál, poměrně kluzký, neumožňuje kompletní renovaci, vyšší hlučnost, náchylnost na kontakt s vodou, snadno se poškrábe od pevných nečistot.

Ložnice, dětský pokoj — podlaha měkká, teplá

V prostoru, kde chodíme bosi a na podlaze si hrají děti, chceme podlahu

měkkou, hřejivou. Nebojíme se barev, volíme vysoce kvalitní materiály.

Korek

Výhoda: Přírodní materiál, výborně izoluje tepelně i hlukově, je pružný, nevadí mu voda, je milosrdný pro bolavé klouby, příjemný pro alergiky.

Nevýhoda: Riziko poškození povrchu, důležitá je proto správná úprava povrchu, méně nabízených vzorů, vyšší cena.

Přírodní linolea

Výhoda: Přírodní podstata, vysoká mechanická odolnost, jednoduchá údržba, antistatický materiál, vhodný pro alergiky, dobré tepelně izolační vlastnosti – nestudí, umožňuje pokládku na podlahové topení. Vhodná do dětského pokoje.

Nevýhoda: Vyšší cena, nároky na kvalitu podkladu, případná hrubá poškození se hůře opravují, omezenější výběr z pohledu designu.

Foto: Bocapraha

Hebkost na omak, pouze přírodní materiály (hedvábí, len, mohér, bavlna a vlna), to jsou belgické koberce JoV. Jsou ručně tkané, všívané či vázané.

Podlahy ekologické a elastické

Výhoda: Pružná organická podlaha bez obsahu PVC, změkčovadel a chloru, vysoká odolnost, příjemný povrch, který nestudí, odolává nečistotám. Vhodná pro alergiky, astmatiky, jejich složení staví na kombinaci přírodních a recyklovatelných surovin, mechanicky odolná.

Prodávají se dílce se zámkovým spojem, je určená i k lepení, vhodná na podlahové vytápění, mnoho designových variant. Životnost 30 – 40 let.

Nevýhoda: Materiál je náročný na kvalitu podkladu podobně jako vinylové podlahy.

Foto: Kratochvíl parket profi

Ekologická elastická podlaha je pružná, organická, nestudí a nabízí mnoho designových variant. Odolává nečistotám, nenáročná na údržbu.

Foto: Bocapraha

Tkaný vinyl je moderní podlahová krytina tvořená plošně tkaným vláknem s vrstvou PVC. Je velmi odolná, vhodná pro podlahové vytápění, má nenasákavý povrch, protiskluzná, s akustickou izolací.

Kuchyň — podlaha snadno udržovatelná

Podlahová krytina kolem kuchyňské linky dostává zabrat. I když dáváme pozor, voda z dřezu prostě ukápne a my tomu nezabráníme. Stejně tak odstříkne olej, na zem spadne odkrojek při čištění zeleniny. Co z toho vyplývá? Tam, kde se vaří, musí být velmi odolný a lehce čistitelný materiál.

Bonusem je, když podlaha hezky hřeje a je měkká, pružná. Vhodné krytiny jsou: dlažba, vinyl, PVC a kaučuk.

Dlažba

Výhoda: Cenová dostupnost, tvrdost, ale pozor na dlouhé stání na jednom místě. Ideální je pro podlahové vytápění, nevadí jí voda, perfektně se udržuje v čistotě. Životnost mnoho desítek let.

„Důležitá je zátěž a otěruvzdornost, do kuchyně volíme dlažbu s hladším povrchem, v kategoriích R9 – R10,“ vysvětluje Eduard Justa, konzultant značky Jika.

Nevýhoda: Bez podlahového vytápění příliš studená, křehká (pozor na prasknutí), mohou začernávat spáry (volíme vhodný odstín), hlučnější při chůzi, kluzká.

Foto: Siko

Retro kolekce Manises nabízí čtyři druhy dlažby o velikosti 60 x 60 cm ve stylu patch work. Vhodné do kuchyně a zatěžovaných prostor, cena 799 Kč/m2.

Vinyl

Výhoda: Tvrdý a zároveň dokonale pružný, neklouže, vhodný na podlahový topný systém, nenáročná pokládka, odolný vůči vodě, vlhkosti, dobrá akustika, dobře se uklízí, rozmanitý design. Prodává se se zámkovým spojem i v celoplošném lepení. Životnost při správné údržbě 30 – 40 let.

Nevýhoda: Náchylný na ostré předměty, extrémní teploty - nesmí přemrznout, jinak nenávratně křehne a ztrácí odolnost. Při pokládce musí být podklad hladký, rovný, bez nečistot.

Foto: Kratochvíl parket profi

Vinylová podlaha je přiměřeně tvrdá a přitom dokonale pružná. Neklouže, vhodná na delší stání na podlaze. Skvěle se udržuje, ideální ke kuchyňské lince.

PVC (měkčený vinyl)

Výhoda: Nízká cena, vhodnost na podlahový topný systém, kvalitní krytiny z měkčeného PVC s vyšší třídou zátěže mají antistatické a protiskluzové úpravy povrchu, odolnost vůči působení slunečního záření, tvarovou paměť. Nenáročná údržba i pokládka – v rolích. Životnost měkčených vinylů 20 až 30 let.

Nevýhoda: Nižší odolnost i životnost, nekvalitní materiály nesou riziko obsahu ftalátů, náchylnost na bodové zatížení, u nekvalitních materiálů možný vznik promáčklin.

Foto: Bauhaus

PVC podlahová krytina Novo Lagos prodává se metráž, šíře role 2 m. Skvěle udržuje teplo a má dobrý zvukový a kročejový útlum. Celková tloušťka 2,4 mm, retro design, možnost podlahového vytápění. Cena 249/m2.

Kaučuk

Výhoda: Hygienický, velmi odolný, pružný, snadno se udržuje a nabízí velmi vysokou zvukovou izolaci, eliminuje kročejový hluk.

Při vaření v kuchyni oceníme, že podlaha je pružná a šetří naše záda, 100% recyklovatelný ekologický materiál. Dodává se v rolích i čtvercích.

Nevýhoda: Vyšší cena

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám