Hlavní obsah

Z bývalé hospody vznikl moderní domov

Stálo to hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to „žije“ i bez výčepu a halasných hostů. O veselou náladu se tu starají jeho čtyři obyvatelé a časté návštěvy příbuzenstva i kamarádů.

Foto: Lukáš Hausenblas

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl nasvědčovat tomu, že tu kdysi býval sál s výčepem.

Článek

Dům z 30. let minulého století je v pražské čtvrti, kterou projektoval strýc muzikanta a architekta Pavla Bobka a říkávalo se jí Malý Vatikán. Domy se stavěly do malebných malých náměstíček, jež obyvatelům poskytovala možnost nákupu v obchůdcích i posezení v kavárnách či restauracích. Tenkrát se jim říkalo domy se živností. Jedním z nich je i dům, jehož přízemní byt mají manželé pronajatý od Honzova otce.

Foto: Lukáš Hausenblas

U starožitného jídelního stolu se často schází početné osazenstvo, a tak rodina vítá možnost jeho oboustranného rozložení. Ke stolu si manželé pořídili klasické české tonetky.

V přízemí domu býval lokál a v patře bydleli majitelé hospody, tedy Honzův pradědeček s rodinou.

Dům má, ostatně jak už to u hospůdek bývá, bohatou historii, která třeba za války nebývala vůbec růžová, neboť tam chodilo na kulečník i gestapo a pradědeček coby odbojář měl často namále. Teď už je ale všechno jinak a dům tepe úplně jinou energií, která je velmi živá a příjemná.

Foto: Lukáš Hausenblas

Chvíle odpočinku rodina tráví na sedačce. Čte se a káva se popíjí u některého ze dvou starožitných stolků, doplněných klasickými tonetkami. Obraz nad sedačkou malovala Monika.

Když Monika s Honzou dostali byt k dispozici, jejich vstupní investicí byla rekonstrukce střechy. Ze zbylých peněz stavebního spoření pak mohli zrekonstruovat přízemí, které už bylo z hospody přeměněné na kancelářské prostory.

Foto: Lukáš Hausenblas

Hezké zákoutí tvoří i kamínka, která celoročně slouží k přitápění a k vytváření příjemné atmosféry.

I když byl dům už dávno vyčištěný od hospodské „patiny“, stále čpěl kouřem, protože se v kancelářích kouřilo, a tak to manželé museli vzít opravdu z gruntu, a to od štuků na stropech až po podlahu.

S dispozicí se hýbat nemuselo, neboť oba chtěli velkou místnost se společným obývákem, jídelnou a kuchyní, což bývalý lokál poskytoval. Nemuseli měnit ani okna, která sice už nebyla původní, ale vyhovovala.

Mistryně dekorací

Monika má k zařizování vlohy a to, že si sem tam pro potěchu namaluje obraz, svědčí o jejím výtvarném nadání. Nepřipadalo tedy v úvahu, že by si k návrhu interiéru někoho přizvala. Dispozici zvládla sama v programu na počítači, zbytek dotvořila podle svého vkusu a citu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice je laděná do uklidňujících tónů modré a nadčasové bílé. Obrazy položené na čele postele a krajkové svítidlo jsou opět Moničinými výtvory.

Ostatně podle nálady a ročního období prý „dotváří“ stále dál. Tu si pořídí nový koberec, v bazaru sežene pěkný doplněk, ušije letní závěsy či namaluje další obrázek.

Foto: Lukáš Hausenblas

Chladnější pocit z místnosti potlačují kožešiny, položené na původní podlaze z teraca.

Jediné, co Monika svěřila odborníkům ze studia Hanák nábytek, byl návrh kuchyně. Vybrala si moderní kuchyň v nadčasové bílé barvě, která je doplněná černými dýhovanými horními skříňkami, jež se pěkně doplňují se starožitným nábytkem.

Moc si pochvaluje kuchyňský ostrůvek, na kterém vaří, žehlí, maluje, a když pořádá párty, tak se k němu přisune rozkládací stůl a vznikne tak velká pracovní i jídelní plocha, kam se vejde víc lidí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Osmiletý Prokop miluje zvířata a cestování, a tak Monika dětský pokojík přizpůsobila jeho zájmům.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dcera Emilka je po rodičích výtvarně nadaná a už prý si maluje návrhy nového pokojíčku, protože touží po změně. Kombinace bílé s růžovou ale malé slečně zatím stále sluší.

Šikovné je také rozdělení podlahové krytiny na klasické dřevěné parkety a v části kuchyně na praktický vinyl v imitaci dlažby.

Za vychytávku považuje Monika obyčejné sklo, které je uchycené v lištách a kryje zeď za pracovní deskou. Díky možnosti vysunutí skla se tak dá zeď za ním kdykoli barevně obměnit, aby ladila se zbytkem interiéru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Předsíň, koupelna, WC, ložnice, šatna, dětský pokoj, dětský pokoj, obývací část s kuchyní a jídelnou, komora

Zdobným prvkem je v místnosti starožitná kredenc, kterou manželé vysvobodili z místní půdy. Ke kredenci se krásně hodí jídelní stůl, jejž získali od známého za lahev myslivce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám