Hlavní obsah

Odborníci i laici zvolili nejlepším Domem roku 2018 Vilu nad vodopádem

Novinky, tnk

Odborná porota ankety o nejlepší rodinný dům pořádané titulem Můj dům letos jako vítěze vyhlásila moderní, ale poeticky umístěnou Vilu nad vodopádem od architekta Michala Sluky. Letos se na celkovém vítězi dokonce shodla odborná porota se čtenáři. Vyhlašovatel to hodnotí jako pozitivní posun ve vnímání kvalitní architektury ze strany veřejnosti.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Absolutním vítězem se stala „Vila nad vodopádem“ od architekta Michala Sluky. Stavba se nachází na úzkém pozemku, na kterém byl původně starý domek.

Článek

Novostavba na okraji Prahy na první pohled vypadá, jako by byla složena z kvádrů položených přes sebe. Dům vznikl v údolí Lysolajského potoka. Kouzlo stavby dokresluje i nově vytvořené jezírko, vodopád i atrium vzniklé mezi domem a skalní stěnou.

Stavba okouzlila nejen odbornou porotu, ale i čtenáře, kteří ocenili, že se architektovi podařilo vytěžit z na první pohled problematického pozemku maximum.

Z rozsáhlejších staveb porota nejvíc ocenila „Dům zapuštěný do terénu“. Energeticky soběstačný dům se nachází v okrajové zástavbě v městečku na jihovýchod od Prahy. Je ukrytý pod zelenou pokrývkou, díky které perfektně splývá s okolím.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Porota z větších domů ocenila stavbu od Davida Kopeckého, Jána Studeného a Pavla Mejtského, která má přísně minimalistický design.

Bezbariérový dům s přiznanou železobetonovou skořepinou a variabilní dispozicí vznikl na základě návrhu Davida Kopeckého, který po jeho smrti dokončili jeho kolegové. Díky nim se můžeme těšit z další zdařilé architektonické práce tohoto architekta.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Druhé místo v menších domech má dům postavený s respektem k tradici, který navrhli Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Stavba je určena pro rekreaci.

Hlasování v anketě bylo letos jiné a vítězů je tak oproti loňsku víc. Klání je to trochu na škodu, protože množství vyhlášených vítězů si pak navzájem upírá pozornost veřejnosti.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Pasivní dům se dvěma křídly navržený Adélou Středovou a Erichem Hockem má druhé místo v kategorii rozměrnějších staveb. Jde o přízemní stavbu, ze které jsou pěkné výhledy do krajiny.

Čtenáři časopisu a odborná porota vybírali z celkem 51 staveb představených v titulu Můj dům v průběhu uplynulého roku. Tyto domy byly rozděleny do dvou kategorií. Hodnotily se domy se zastavěnou plochou do 150 m² a pak větší domy se zastavěnou plochou nad 150 m². Zastoupeny byly zhruba půl napůl.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Rozměrnější velkovská stavba s moderní tváří, kterou navrhli Ján Stempel, Jakub Tesař a Dalibor Borák má třetí místo. Na první pohled zaujme siluetou inspirovanou klasickými venkovskými stavbami i černým pláštěm.

Čtenáři hlasovali pomocí SMS nebo prostřednictvím internetové ankety a mohli tak dát najevo své preference. Bývá pravidlem, že čtenáři volí zpravidla klasičtější a méně okázalé stavby. Letos ale dovedli ocenit i originální architektonická řešení.

Foto: Archiv ankety Dům roku 2018

Dům plný světla od Radima Babáka a Ondřej Toboly je třetí v kategorii menších domů. Je poznat, že je navržen pro umělecky založenou rodinu.

Čtenáři, laici i fandové do architektury v anketě vybírali i ze 143 katalogových domů rozdělených do čtyř různých kategorií, ze kterých vzešly vždy tři vítězné stavby. V příštím roce by měl proběhnout už 24. ročník soutěže.

Nejlepší domy roku 2018

Hlasování poroty

Kategorie menších domů

1. místo – „Vila nad vodopádem“ od architekta Michala Sluky

2. místo – Dům s podtitulem „S respektem k tradici“, který navrhli Jiří Opočenský a Štěpán Valouch

3. místo – „Dům plný světla" od Radima Babáka a Ondřeje Toboly

Kategorie větších domů

1. místo – „Dům zapuštěný do terénu“ od Davida Kopeckého, Jána Studeného a Pavla Mejtského

2. místo – „Pasivní dům se dvěma křídly“ navržený Adélou Středovou a Erichem Hockem

3. místo – „Moderní tvář venkovské stavby“, kterou navrhli Ján Stempel, Jakub Tesař a Dalibor Borák

Vítězné stavby v hlasování čtenářů (SMS) - první místa

Menší domy

„Vila nad vodopádem“ 

Větší domy

„Dynamicky řešený dům“, jehož autory jsou Lukáš Richter, Jan Jadrníček, Martin Náhlovský a Michal Janáč

Katalogové domy

Dům „Lukáš 28“ dodavatele Ekonomické stavby

Vítězné stavby v hlasování čtenářů (internet) - první místa

Menší domy

„Energeticky úsporný bungalov“ dodavatele Wienerberger cihlářský průmysl

Větší domy

„Moderní tvář venkovské stavby“ 

Katalogové domy

Zděné konstrukce - „Dům pro budoucnost“ od Wienerberger cihlářský průmysl

Monolitické konstrukce - „Minerva II“ dodavatele Hoffmann

Montované konstrukce - „Ideal City“ dodaný Canabou

Projekční kanceláře - „Roma“, jehož projekt pochází od G Servisu CZ

Loni v anketě zvítězila městská vila s názvem Rezidence Prestige trochu inspirovaná řeckou architekturou.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám