Hlavní obsah

Barvy nás ovlivňují, využijme toho

Právo, Karolina Černá

Při pohledu na určité barvy se cítíme příjemně, jiné nás nechají chladnými, další odmítáme. Jak s nimi zacházet, aby nám prospěly?

Foto: Ravak

Červené křeslo v luxusní koupelně pocitově prohřívá skladbu černé a bílé, takže jejich kontrast nevypadá studeně. Podobnou službu by prokázal koupelnový textil v hřejivých tónech.

Článek

Černá, šedá, bílá a hnědá mají podle designérů tvořit barevný základ interiéru, jsou totiž neutrální.

Slouží jako nenápadný piedestal, na kterém vyniknou aktuální prvky, odstíny a motivy, což uvítá každý, kdo rád a často obměňuje své obydlí. Sluší jim to ve spojení s barvami, které nás uvolňují a tiší, nebo naopak nabíjejí energií.

Foto: Akzonobel

Variace neutrálních a zelených odstínů v koupelně navozují klid, který podporuje meditativní sytě fialová.

Foto: Ikea

Neutrálními barvami nic nezkazíme. Ve spojení s modrými, zelenými doplňky a s minimem červené je prostor vyrovnaný a živý.

K aktivně působícím barvám patří červená, žlutá, oranžová i sytější růžová. V jejich přítomnosti se zvyšuje krevní tlak, máme chuť něco dělat, máme na něco chuť – na sladkosti v případě růžové, na jídlo obecně při červené a oranžové.

Pasivní zelená, modrá, jemná fialová pocitově lehce chladí, zklidňují, napomáhají koncentraci, duševní práci a meditaci.

Pro chvíle klidu

Fialová souvisí s duchovnem, její světlejší odstíny konejší mysl, podporují kreativitu a vhled. Levandulová je přímo stvořená pro ložnici, není tak chladná jako modrá ani nevyjadřuje odstup.

V detailech dobře působí lesklá temná fialová. Navozuje pocit luxusu, v sytější variantě až drama a tvrdost.

Foto: Ikea

Levandulová konejší nervy, je vhodná do ložnice, ale také do koupelen.

Modrá v pastelu přináší uvolnění v ložnicích i v koupelnách. Snižuje krevní tlak, zpomaluje dýchání a srdeční tep. Tmavší verze zosobňuje logiku, systém, autoritu, proto ji vídáme často na uniformách. Neplýtváme s ní tam, kde chceme být komunikativní a sami sebou.

Rozhodneme-li se pro světle modrou jako hlavní barvu v místnosti, zvolíme ji raději pro pokoj s množstvím přirozeného světla. Modrou vyvážíme teplými podtóny na nábytku a v koupelně v textiliích.

Foto: Ikea

Modré stěna povzbuzují k práci a soustředění, kontrast antracitové černé s bílou jim dodává hloubku.

Zelená zklidňuje, a to nejen oči, ale také mysl. Je vhodná do koupelen a ložnic – dokonce se říká, že podporuje plodnost. Usnadňuje soustředění, takže neuděláme chybu, když s ní vymalujeme pokoj studenta, pracovnu.

V kuchyni zelená ochlazuje, v obývacím pokoji v kombinaci s hřejivými barvami vzbuzuje pocit pohodlí a pospolitosti.

Foto: Dulux

Zelená přímo nad stolem zklidňuje oči, modrá pomáhá školákovi se koncentrovat.

Jak zařadit neutrál

Bílá je dokonalý podklad. Touží po ní lidé, kteří chtějí obrazně řečeno začít psát na nepopsaný list. Jsme-li ohledně výmalby i doplňků v domácnosti ve fázi rozhodování, zvolme právě ji. Nestrhává na sebe pozornost, takže si na ní vyzkoušíme nám příjemné barevné varianty nábytku a bytového textilu.

Bílá značí čistotu, proto je tak častá v kuchyních a koupelnách. Ledově bílá se hodí do menších koupelen bez přirozeného světla. Méně výraznou smetanovou variantu si můžeme dovolit ve větší koupelně, do které občas svítí slunce, takže tam nebude vypadat špinavě.

Foto: Ikea

Bílá často převažuje v kuchyních, červená podporuje chuť k jídlu.

Šedá potěší oko v jemně stříbrné variantě, která si rozumí s lehce modrými, narůžovělými, s neagresivními tóny červené i vínové. Olověná, téměř černá šedá vzbuzuje těžkopádný dojem, smutek. Odlehčíme ji, když ubereme její množství a nahradíme světlejší šedou až k bílé, případně růžovou.

Hnědá v přírodně laděných interiérech je vždy přirozená, a to ve všech svých odstínech, od béžového, kávového přes mahagonový a čokoládový. Dodá místnosti hřejivou atmosféru, značí vstřícnost, přátelství a také skromnost, vzdává se nároků na luxus. Ne náhodou je barvou mnišských kuten řádu františkánů.

Foto: Ikea

Hnědá a její odstíny kralují přírodně laděným interiérům.

Černá je považována za elegantní, její minimální využití dodává barevné škále v celém prostoru hloubku. Velké černé plochy vyniknou v extravagantnějším pojetí místnosti. Na někoho však působí depresivně, proto ji situujeme tam, kde potřebujeme vytvořit optický efekt zmenšení a pohlcení (např. překlady, trámy či spotřebiče).

Vzhůru do akce

Červená zvyšuje krevní tlak, rychlost dýchání a srdeční frekvenci. Pocitově prohřívá, rozjasňuje, vybízí k činnosti. V případě, že chceme oživit neutrální malbu, použijeme ji doplňkově třeba na jednu stěnu. Dobrou službu prokáže u křesel, pohovky, na polštářích v obývacím pokoji, u židlí a skříněk v jídelně, kdy stimuluje konverzaci i chuť k jídlu.

Ve vínovém odstínu budí vážnější první dojem než bezstarostná karmínově červená, přitom na rozdíl od tmavě modré ne tak chladný. Sytě křiklavá červená je agresivní, výbušné povahy s ní mohou mít problém. Příliš mnoho červené škodí v pokoji hyperaktivního dítěte.

Foto: Primalex

Z takové ložnice vášeň jen tak nezmizí! Červená pouze na jedné stěně je snesitelné oživující množství.

Foto: Primalex

Stěna mezi jídelnou a obývacím pokojem svou sytě vínovou prostor pocitově člení a prohřívá.

Oranžová je velmi vitální, přátelská. Evokuje nadšení, hodí se do místnosti na cvičení, do obývacího pokoje a pracovny flegmatika, kterého umí mentálně povzbudit. Tmavá dýňová oranžová nemá pokrývat větší plochy, někteří lidé ji vnímají negativně, podobně jako tmavou (žlutou) hořčicovou.

Foto: Akzonobel

Oranžový retro vzor a žlutá sedačka dodávají obývacímu pokoji punc vitality.

Žlutá do pokoje opticky přivádí sluneční paprsky, využijeme ji v tmavších koutech, v místnostech s méně okny či v halách, kde chybějí úplně. Opět platí, všeho s mírou, soustředíme se na doplňky. Větší oslepující zářivě žluté plochy mohou někomu vadit podobně jako pohled do přímého slunce.

Foto: Primalex

Efektivní je setkání teplé žluté a chladnější zelené, které prostupují jídelní a kuchyňskou částí.

Foto: Dulux

Přívětivá a přátelská žlutá sluší předsíním a halám, v nichž je nouze o denní světlo.

Růžová značí jemnost, empatii, nevinnost. Do ložnice se hodí nejlépe v kombinaci s vášnivější červenou. Přirozeně k ní inklinují ve svých dětských pokojích malé holčičky.

V ostatních částech dospělé domácnosti pozor na její přeslazenost, která se hodí spíše do cukrárny.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Optická kouzla

Odstín, podtón, rozlišujeme teplý nebo studený. Teplé odstíny (zlatavý podtón) prostor jakoby zmenšují, studené (modrý nádech) rozšiřují.

Jas rozhoduje o světlosti či tmavosti. Čím světlejší je místnost, tím prostor opticky rozšíří. Světlé barvy rozptylují světlo, tmavé ho pohlcují.

Sytost souvisí s čistotou barvy. Zářivé lesklé povrchy pocitově světlo rozšiřují, matné ho pohlcují.

Světlé studené odstíny vytvářejí pocit většího prostoru, než jaký reálně je. Nízký strop zdvihá nejvíce bílá a vždy světlejší tóny, než jsou na stěnách. Potřebujeme-li strop vjemově snížit, vymalujeme ho tmavší a sytější barvou, než jakou pokryjeme zdi.

Na zkoušku

3D konfigurátor na webových stránkách malířských firem a výrobců barev často nabízí v jednotlivých typizovaných místnostech barevné kombinace a jejich rozmístění z palety výrobků, s nimiž firma pracuje.

Novou podobu svého domova si navrhneme s mobilním telefonem, s tabletem v ruce díky aplikaci Dulux Visualizer virtuálně. V reálném čase vidíme náhled nových kombinací přímo na displeji chytrého zařízení. Výsledek lze sdílet na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám