Hlavní obsah

Menší dům rodina vyměnila za dvoupodlažní dřevostavbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina si oblíbila bydlení v blízkosti chráněného území lužních lesů a jezer v Bratislavě, kde se rozlévají ramena řeky Dunaj. Z nedalekého menšího rodinného domu se přestěhovali do nově postavené dvoupodlažní dřevostavby, kterou dokonale přizpůsobili prostředí i vlastním potřebám.

Foto: Lukáš Hausenblas

Zařízení kuchyně tvoří základní nerezové moduly (Varenna) s pracovní deskou z černé matné žuly a nábytek zhotovený na míru. Je vybavena nezbytnými spotřebiči.

Článek

Krásné prostředí bylo rodině blízké nejen svým relaxačním charakterem. Půl kilometru odtud manželé prožili osm let života a daleko to nemají ani do centra města. Přestože sledovali nabídky bydlení i v jiných lokalitách, které si prohlédli, utvrdili se v konečném záměru koupit zde nabízený pozemek. Seznámili se s architektem, který je jejich sousedem a navrhl nedaleko atraktivní skupinu dřevostaveb.

Moderní, ale nadčasové domy z masivních dřevěných panelů tu nijak nekřičí, s okolní přírodou harmonicky splývají. Tento interiér získal vítězství v soutěži Interiér roku v kategorii Cena novinářů.

Co vás přimělo vybudovat zde nový domov?

Jana: V předchozím domě jsme neměli dostatek úložných prostorů, byla tam hodně malá vstupní chodba a uvítali bychom i koupelnu navíc. Když jsme uviděli koncept našeho nového domu, který architekt navrhl na míru našim potřebám, byla to láska na první pohled.

Foto: Lukáš Hausenblas

V zádveří vás uvítá černá mramorová podlaha s hovězí kožešinou a ratanové svítidlo Ay Illuminate.

Měli jste jasnou vizi, jak bude váš dům vypadat uvnitř?

Jana: Dlouhodobě jsem odebírala časopis Moderní byt, v němž mě už před několika lety zaujal interiér domu architekta Martina Franka. Velmi se mi líbil a věděla jsem, že když někdy budeme stavět dům, tak s panem Frankem. A to se také stalo. Oslovil mě jeho styl, velmi minimalistický základ, ale zpracovaný tak, že je velmi příjemný a útulný.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kulatý jídelní stůl s průměrem 160 cm je zhotovený podle autorského návrhu architekta Martina Franka ze starého jilmového dřeva. Je doplněný kovovými židlemi Pastoe a zasednout k němu může až osm osob.

Přála jsem si velkou kuchyň, velkou chodbu a také hodně úložných prostor. Jsme tu čtyři a máme hodně sportovního vybavení, jezdíme na kolech, chodíme bruslit…

Máme prostorné šatny hned u vstupu do domu, je to praktické. Dočkali jsme se i další koupelny. Náš předchozí dům nebyl tak malý, ale byl špatně řešený. Tento má účelné uspořádání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Celek dotváří nábytek zhotovený na míru stejně jako kulaté stolky z mramoru, ze starého jilmového dřeva a z kompaktní desky a také nástěnná svítidla Flos.

Všimla jsem si, že tu máte centrální vysavač.

Jana: Centrální vysavač je příjemný. Při vysávání nemusíte chodit po domě s vysavačem, nepráší se tu a nevíří prach. Osobně jsem řešila spíš vybavení interiéru a manžel stavbu a technické záležitosti.

Foto: Lukáš Hausenblas

V zadní části prostoru byla původně plánovaná spíž. Architekt ji však ponechal otevřenou a logicky náležící kuchyni. Například kávovar, mixér či pekárna chleba jsou tak pěkně po ruce, ale přitom uklizené. Podlaha je tu z černého mramoru.

Milan: Jde o moderní dům opatřený tepelným čerpadlem, rekuperací, podlahovým vytápěním a částečné i prvky inteligentní domácnosti.

Například je možné různě upravovat osvětlení a podle potřeby nastavovat světelné scény. Nechtěli jsme ale žádný přetechnizovaný dům, spíš jen moderní technologie, které jsou praktické a zpříjemní jeho užívání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jaké konkrétní požadavky utvářely váš interiér?

Jana: Měla jsem přesnou představu o kuchyňské lince, chtěla jsem nerezovou. Trochu jsem se obávala otevřených polic v propojeném prostoru s obývacím pokojem a jídelnou, ale s výsledkem jsem velmi spokojená, jsou přehledné, praktické a působí velmi útulně.

Odjakživa se mi líbilo masivní dřevo přírodního vzhledu s nápadnou strukturou, které tu máme.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlaha je kryta dubovými prkny upravenými bílým voskem. Prostor pod schody je dokonale využitý jako úložný prostor.

Očekávali jsme světlý interiér v zemitých barvách a důvěřovali jsme ladění detailů a doplňků pana architekta. Z praktických důvodů jsme si přáli koženou sedací soupravu.

Ke komfortu užívání přispívají osvětlené klozety opatřené zabudovanou sprškou na dálkové ovládání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna v přízemí je určena k relaxaci. Je vybavena sprchovým koutem a bezprostředně sousedí se saunou. Ke komfortu užívání přispívá osvětlený klozet (Duravit) opatřený zabudovanou sprškou od Philippa Starcka a atraktivní umyvadlo (Antonio Lupi).

Milan: Jedním z požadavků byl také krb, sauna a bazén se slanou vodou, který je vybavený inteligentními filtry a nevyžaduje náročnou údržbu. Sauna je finská, ale kombinovaná s infrasaunou. Osobně jsem si přál chladničku s výrobníkem ledu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna rodičů je od ložnice oddělená jen čirým sklem a vybavená sprchovým koutem. Celá je obložená bílým mramorem, pouze na podlaze a stropě je bíle upravené dřevo.

Čeho jste se při stěhování nechtěli vzdát a našlo to zde své nové místo?

Jana: Jsou to jen nějaké drobnosti, které zapadly do celkového konceptu, například reliéfy a vodotisky Olbrama Zoubka, mosazný mlýnek...

Milan: O některých větších předmětech jsme uvažovali, ale nehodily se sem rozměrově, stylem nebo barevností.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pokoje dětí odrážejí také jejich splněná přání. V pokoji chlapce visí houpačka a boxovací pytel.

Co vás tu obzvlášť těší?

Milan: Užívám si všechno. Odkudkoliv se podívám ven, vidím les a obklopuje mě příjemné prostředí. Třeba i z postele pozorujeme veverky...

Foto: Lukáš Hausenblas

V dívčím budoáru je zavěšené houpací křeslo. Vybavení je kompletně navrženo architektem a zhotoveno na míru. Prostor lůžka širokého 120 cm je možné dvojnásobně zvětšit vysunutím spodního lůžka.

Jana: Na dobré věci si člověk rychle zvyká... Vždy, když se odněkud vracíme domů, si uvědomíme, jaký máme pěkný dům, jak se nám tu dobře žije.

Pro mě je to můj dům snů – je krásný i praktický, a také proto, že je v pěkném prostředí – cítím se tu jako na dovolené.

Foto: Lukáš Hausenblas

V koupelně dětí je volně stojící velmi hluboká vana z kompozitu. Doplňuje ji podlahová baterie Antonio Lupi. Zvláštní místo zde zaujímá obrázek umělce Olbrama Zoubka s jeho typickým zlatým dekorem, který skvěle zapadá do konceptu interiéru.

Pohled architekta - Ing. arch. Martin Frank

Do dokonalé symbiózy architektury domu a krásného okolí jsem se snažil implantovat harmonický interiér, který by vytvořenou krásu nijak nepotlačil ani nenarušil. Stavbou i prostředím jsem byl nadšený. Barevnost zšedlého dřeva teaku na fasádě domu jsem zanesl dovnitř. Přitom jsem se ale snažil, aby interiér domu zůstal hodně světlý. Stín okolních stromů už jistou dávku světla odčerpal. Prostřednictvím velkých prosklených výhledů jsem usiloval o harmonické propojení interiéru s exteriérem.

Barevnost z okolí jsem vtáhl dovnitř, ale potlačil černé akcenty. Dispozice domu byla daná a vyhovující. Dodatečně jsme upravili jen elektrické rozvody. Protože jde o dřevostavbu, přiznali jsme dřevěné panely a lehce je upravili bílou barvou.

Skandinávskou barevnost doplnil bílý a černý mramor a černá žula. Materiály jsou však použity tak, aby nepůsobily okázale ani chladně. Doplňkovou barvou je zlatá s patinou.

Foto: Lukáš Hausenblas

1. patro: vstupní prostory, koupelna se saunou, pracovna a pokoj pro hosty zároveň, kuchyňská část s jídelním stolem, obývací část, venkovní sezení 2. patro: ložnice, koupelna rodičů, dětský pokoj, dětský pokoj, koupelna dětí

Nábytek lakovaný matným lakem je převážně zhotovený na míru. Snažil jsem se, aby interiér působil domácky, aby z něj bylo cítit, že se tu žije.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám