Přestože dům stojí na křižovatce dvou rušných ulic, jeho byt o rozloze 113 m2 je slunečný s okny orientovanými do parku a je odtud krásný výhled na město - z jedné strany na katedrálu Petrov, z druhé na hrad Špilberk.

Ve vstupní hale s přilehlou šatnou a technickou místností je na podlaze použit travertin. Prostor osvětluje originální nástěnné svítidlo vyrobené na míru podle návrhu Vladimíra Hippera z jednotlivých speciálních žárovek s ozdobným vláknem.

Ve vstupní hale s přilehlou šatnou a technickou místností je na podlaze použit travertin. Prostor osvětluje originální nástěnné svítidlo vyrobené na míru podle návrhu architekta Vladimíra Hippera z jednotlivých speciálních žárovek s ozdobným vláknem.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Jakmile jsem byt uviděl, věděl jsem, že ho chci,“ vzpomíná Jiří na chvíle, jež odstartovaly novou kapitolu jeho bydlení, které už není spojené s každodenním nepříjemným cestováním do kanceláře. Dnes se může přemisťovat pěšky.

Důvěra v um a spolehlivost

Současnému stavu interiéru však předcházela kompletní rekonstrukce. Jiří se obrátil na architekta Vladimíra Hippera z architektonického studia Artvilla, kterého zná už dvacet let a je dobře obeznámen s jeho erudicí.

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta Vladimíra Hippera, jde o lakovanou MDF desku v kombinaci s corianem. Dřez (Franke) je z černého kompozitu, baterie je od Dornbrachtu a spotřebiče nesou značku Siemens.

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta, jde o lakovanou MDF desku v kombinaci s corianem. Dřez (Franke) je z černého kompozitu, baterie je od Dornbrachtu a spotřebiče nesou značku Siemens.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Důvěřuji mu a s jeho prací mám dobré osobní zkušenosti. V průběhu rekonstrukce jsem tu byl asi jen třikrát. Pan architekt je schopen postarat se o realizaci záměru beze zbytku - od stavebních prací až do posledních detailů vybavení interiéru.

Od počátku byl zcela jasný stylový rámec interiéru v duchu expresivního funkcionalismu, kterému se architekt věnuje. Oba jsme se ihned shodli na odstranění příčky mezi pokoji. Společně jsme pak naplnili moji představu moderního, praktického a pohodlného bydlení, které mám ušité sobě na míru. Přestože je koupelna dostatečně prostorná a pan architekt do ní navrhoval umístění vany, přál jsem si jen sprchový kout. To byl snad jediný případ rozdílného názoru, moji představu však respektoval.“

Jídelní stůl doplňují oblíbené židle Series 7 od Arne Jacobsena a svítidlo vyrobené podle návrhu architekta.

Jídelní stůl doplňují oblíbené židle Series 7 od Arne Jacobsena a svítidlo vyrobené podle návrhu architekta.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Renovace od podlahy

„Byt se nacházel v havarijním stavu, byl zcela vybydlený a pod správou památkové péče. Jiřímu jsem dokonce radil, aby ho vůbec nekupoval, protože jeho renovace bude velmi komplikovaná a nákladná,“ objasňuje architekt Vladimír Hipper svůj přístup k bytu, když ho poprvé spatřil. Vše se ale nakonec odehrálo jinak.

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval do ní bílé skříňky, které majitel využíval v předchozím bytě. Odtud si sem Jiří přestěhoval také psací stůl a židli od Charlese Eamese.

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval do ní bílé skříňky, které majitel využíval v předchozím bytě. Odtud si sem Jiří přestěhoval také psací stůl a židli od Charlese Eamese.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Na základě daného rozpočtu jsem zpracoval koncepci úprav s ohledem na jeho historický odkaz i život s moderními technologiemi v 21. století. Po důkladné repasi se dochovaly jen dvoje historické kazetové dveře, vstupní zárubeň, kam jsme vložili moderní bezpečnostní vstupní dveře a původní okna. Byt si tedy vyžádal totální renovaci podlah i stropů, rozvodů elektřiny i vody, také vytvoření tepelné izolace obvodových zdí, zvukovou izolaci sousedního bytu i statické zajištění chatrných zdí.“

Lůžko vyrobené na zakázku bylo možné demontovat a přestěhovat z předchozího bytu. Záhlaví bylo zhotovené dodatečně na míru danému prostředí. Na nočních stolcích jsou umístěny ikonické lampičky AJ od Arne Jacobsena (Louis Poulsen).

Lůžko vyrobené na zakázku bylo možné demontovat a přestěhovat z předchozího bytu. Záhlaví bylo zhotovené dodatečně na míru danému prostředí. Na nočních stolcích jsou umístěny ikonické lampičky AJ od Arne Jacobsena (Louis Poulsen).

FOTO: Lukáš Hausenblas

Při rekonstrukci byly kompletně odstraněny zničené podlahy až na záklopy dřevěných trámů a vytvořena nová odlehčená skladba výrazně snižující prohýbání podlah. O tepelnou pohodu se stará teplovodní podlahové vytápění.

Protože se nedochovaly původní parkety, bylo možné použít na podlahu polyuretanovou stěrku, kterou jsou propojeny téměř všechny místnosti v interiéru bez dilatačních spár.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Do všech místností byly vloženy samonosné sádrokartonové stropy a vytvořena mezivrstva pro nové rozvody elektřiny a vzduchotechniky s rekuperací a sádrokartonové obklady stěn, aby se vyloučilo zasekávání nových rozvodů do křehkých zdí. Do meziprostoru byla vložena spolu se všemi rozvody tepelná izolace a v případě společné zdi se sousedním bytem izolace zvuková,“ vysvětluje architekt.

Významně bylo také pozměněno dispoziční uspořádání bytu zejména díky odstranění nosné zdi mezi dvěma pokoji za účelem vytvoření víceúčelové obytné haly o ploše 57 m2.

Funkcionalistický dvojtrakt

Byt je rozdělen na dva trakty. Jižním směrem s výhledem do parku a na Staré Brno je orientována ložnice s šatnou a hlavní obytný prostor, severním směrem do vnitrobloku je pak situována vstupní hala, WC, druhá šatna, kuchyň a koupelna se saunou.

Interiér by bylo možné stručně popsat jako monochromatický s vypíchnutými sytě barevnými akcenty, které se objevují na doplňcích. Lesklé bílé plochy odkazují na dochované prvky z 19. století a matné bílé na vybavení z 21. století.

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z nichž každá váží 130 kg. Je vybavena prostorným sprchovým koutem, součástí je i finská sauna, která je oddělena termálním čirým sklem.

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z nichž každá váží 130 kg. Je vybavena prostorným sprchovým koutem, součástí je i finská sauna, která je oddělena termálním čirým sklem.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Prostředí opticky lehce prohřívá matná javorová dýha, která je v příjemném kontrastu s leštěným nerezem na dvou podpěrných sloupech, které suplují funkci původní nosné příčky. Nábytek je zhotovený na míru podle autorského návrhu Vladimíra Hippera.

Z předchozího bytu si sem Jiří přestěhoval koženou pohovku s koženými křesly, psací stůl a židli od Charlese Eamese a vybavení ložnice.

Vstupní prostory, WC, kuchyňská část s jídelním stolem, koupelna, finská sauna, technická místnost, šatna, obývací prostory, šatna, ložnice

Vstupní prostory, WC, kuchyňská část s jídelním stolem, koupelna, finská sauna, technická místnost, šatna, obývací prostory, šatna, ložnice

FOTO: Lukáš Hausenblas

„V okamžiku, kdy sem vstoupím, jsem doma... a doma jsem se tu cítil hned první večer, který jsem tu strávil. Vnímám příjemnou atmosféru prostředí, cítím se tu dobře a bezpečně,“ vyjadřuje Jiří svůj pocit ze svého nového domova.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz