Hlavní obsah

Kvalitu vína ochrání domácí vinotéka

Právo, Karolina Černá

V chladničce víno ztrácí po delší době chuť a vůni. Jeho kvalita trpí vibracemi, osvětlováním prostoru, nevhodnou teplotou i vlhkostí. Milovníci vína by proto měli vybírat z domácích vinoték.

Foto: Global wines

Chuť a vůni kvalitního vína uchováme, když ho skladujeme v domácí vinotéce při doporučené teplotě a vlhkosti.

Článek

Malé a nejlevnější jsou bez kompresoru, slouží spíše ke krátkodobému uchovávání vína, třeba pro večer s přáteli. Nejmenší typy mají kapacitu 6 až 8 lahví, stojí kolem 2500 Kč.

Foto: Westwing

Servírování vína by mělo vyjadřovat úctu k tomuto nápoji. Zejména pro červené víno je vhodná karafa (Sommelier za 749 Kč).

Pro dlouhodobé skladování kvalitního moku se hodí typy s kompresorem, které udržují správnou teplotu i vlhkost. Jsou sice vetší, ale jejich energetická spotřeba bývá nižší než u vinoték bez kompresoru. Počítejme však s cenou od 10 000 Kč.

Jak nakupovat

Při výběru si ujasníme, kolik lahví a jaká vína chceme skladovat. Kapacita je obvykle udávána v počtu lahví, které se do ní vejdou. Také je zmiňován vnitřní objem v litrech.

Foto: Datart

Do úzké vinotéky Guzzanti GZ 18 (š. 26 cm) se vejde až 18 lahví. Vnitřek je rozdělen pomocí 7 polic a je osvětlen efektivními LED diodami. K dispozici dvě teplotní zóny, v horní zóně na 7 až 12 °C a v dolní zóně na 12 až 18 °C. Cena 4299 Kč.

Každé víno během uskladnění vyžaduje jinou teplotu. U bílých vín je doporučována teplota 9 až 12 °C, u červených 14 až 16 °C.

Plánujeme-li uchovávat více druhů, zvolíme spotřebič se dvěma teplotními zónami, které umožňují nastavit rozdílnou teplotu pro každou zónu zvlášť. Tři teplotní zóny se hodí pro archivaci vín, která ocení opravdoví znalci.

Foto: Kasa

Vinotéka Candy CCV 1420 GL o hmotnosti 50 kg má 6 vyjímatelných dřevěných polic a jeden nosič lahví, jež poskytují zázemí pro 70 vín. Chladicí rozsah od 5 do 18 °C. Hlučnost pod 50 dB, interní osvětlení. Cena 9490 Kč.

Při nákupu sledujeme spotřebu elektrické energie a hlučnost. Čím je nižší, tím méně vinotéka vibruje, což ocení nejen víno, ale i naše uši. Obvykle sneseme bez problému maximálně 50 dB. Menší vinotéky nemají přesahovat 30 dB.

Foto: Westwing

K servírování využijeme i stylový stojan (Jonty za 279 Kč).

Umístění a doplňky

Volně stojící domácí vinotéky mívají i zajímavý design. Umístíme je do chladnějšího a stinného prostoru, ačkoli jsou přední dvířka z tvrzeného zrcadlového skla většinou ošetřená kouřovou úpravou s UV filtrem proti slunečnímu záření.

Foto: Datart

Do velkokapacitní Liebherr WTb 4212 se šesti teplotními zónami se vejde až 200 lahví. Vnitřní teplotu lze regulovat mezi 5 až 18 °C. Cena 29 999 Kč.

Vestavné verze zapadající do kuchyňské linky či jiné nábytkové sestavy jsou velmi praktické. Blízko takové vinotéky by však neměla být zabudována myčka či pračka, které svými otřesy mohou vínu ublížit.

Některé vestavné typy s tímto úskalím počítají a jejich konstrukce je proti otřesům chráněná.

Foto: Philco

Jednozónová volně stojící vinotéka PW 15 K pro 15 lahví vína s kompresorovým chlazením, digitální ukazatel nastavené teploty od 4 do 18 °C. Hlučnost 40 dB a ideální vlhkost 62–75 %. LED displej a osvětlený interiér. Doporučená cena 4990 Kč.

Čerstvý vzduch uvnitř prostoru zajištuje filtr s aktivním uhlíkem, cirkulaci má na starosti ventilátor. Chod, teplotu a vlhkost uvnitř regulujeme elektronickým displejem.

Do polic ukládáme lahve ve vodorovné poloze, která je pro skladování nejvhodnější. Police mohou být dřevěné nebo drátěné nerezové. Sklon a výšku umístění nastavíme tak, abychom lépe viděli viněty. Některé police jsou výsuvné, takže usnadňují přístup k lahvím.

Foto: Privest

Vestavná Guzzanti GZ 07 s kapacitou na 7 lahví díky rozměrům (v. 87 x š. 15 x hl. 52,5 cm) vyplní prostory mezi kuchyňskými skříňkami. Spotřebič s kompresorem umožňuje nastavení od 5 do 22 °C. Nastavitelné nožičky a přední sokl s větráním. Cena 8390 Kč.

Je výhodou, když orientaci uvnitř napomáhá při otevření dvířek bodové jemné osvětlení.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám