Hlavní obsah

Než usedneme ke svátečnímu stolu

Právo, Gisela Růžičková

Vzhled štědrovečerní tabule částečně ovlivňují módní trendy, přesto se každá rodina řídí vlastními zvyky a pravidly, které jí vyhovují. Ať už jste milovníky Vánoc v tradičním, nebo moderním stylu, nejdůležitější je, abyste u slavnostní večeře byli v kruhu svých blízkých šťastní.

Foto: Westwing (2x)

Slavnostně prostřený stůl, na kterém nechybí ubrus, talíře a vánoční dekorace.

Článek

Slavnostní úprava stolu má svá pravidla. Kromě ubrusu a ubrousků s vánočními motivy či slavnostního servisu to jsou hlavně květinové aranže a další dekorace, které doplňují mísy s napečeným vánočním cukrovím.

Foto: Potten&Pannen - Staněk

Stylovou bábovku vykouzlíte díky formě na pečení Nordic Ware Holiday Tree Bundt Beauty, cena 1509 Kč.

Foto: Labeta

Na svátečním stole by neměl chybět vánoční domácí džem, k jehož přípravě používáme želírovací cukry.

Ubrusy a ubrousky

Slavnostní okamžiky spojujeme s dobrým jídlem a pitím. Na stůl se prostírají ubrusy, většinou bílé damaškové či ručně vyšívané, případně krajkové.

Máte-­li stůl s reprezentativní plochou, můžete na něj prostřít bez ubrusu nebo ubrousků. Postačí třeba středem vedený běhoun z lehkého šifonu anebo může stůl zůstat holý.

Foto: Luxurytable

Nádobí Toy-s Delight talíř, Villeroy & Boch plné hravých zvlněných tvarů, vánočních barev, klasických motivů a postaviček dodá Vánocům pohádkový nádech, cena od 590 Kč, váza od 450 Kč.

Foto: Luxurytable

Porcelán s vánočními motivy Toy´s Delight talir, Villeroy & Boch se vyjímá na bílém ubrusu, cena od 450 Kč.

V opačném případě volte jednobarevný ubrus a k němu ideálně sadu prostírání v jednotném látkovém designu. Taková volba výrazně přispěje ke kompaktnosti celé sváteční tabule.

Vánoční ubrus však nemusí být jen jednobarevný, může mít i vetkávané, vyšívané, anebo dokonce ručně malované motivy, ideálně takové, které souvisejí přímo s Vánocemi.

Foto: Westwing

Také konferenční stolek v obýváku se dá působivě slavnostně vyzdobit.

Talíře, příbory a skleničky

Sváteční tabuli podtrhnou talíře ze slavnostního servisu, na kterých si zakládáme. Nejdřív umístíme podkladový talíř, který leží na stole po celou dobu stolování. Na něj se položí textilní nebo papírový ubrousek s vánočním motivem.

Pro každý chod je určen nový, čistý talíř, tedy pro polévku hluboký, na hlavní chod mělký a na zákusek dezertní. Servírujete­-li více chodů, třeba i předkrm, počet talířů se zvyšuje. Pokud se na talířích nachází nějaký motiv, otočíme talíř tak, aby byl vzor vpravo.

Foto: Glassor

K dekorování vánočního stolu můžeme použít i skleněné ozdoby z nových kolekcí.

Velký nůž pokládáme vždy napravo ostřím k talíři. Dále pokračujeme polévkovou lžící, vedle ní patří menší nůž na předkrm. Vlevo od talíře položíte velkou vidličku, po ní vidličku na předkrm, a nakonec nad talíř dáme vidličku nebo lžičku na dezert.

Foto: Potten&Pannen - Staněk

Etažér Villeroy & Boch šetří místo na svátečním stole, cena 2360 Kč.

Vpravo od talíře mají své místo sklenice. U špičky nože postavíte sklenici na víno, za ní pak sklenici na vodu. Sklenice by měly být maximálně tři.

Foto: Decodoma

Sklenice Burgundy Degustation Crystal Banquet jsou z vysoce kvalitního křišťálového skla. Mají tvrzený okraj, který zajišťuje jejich odolnost. Sada šesti kusů stojí 329 Kč.

Květinová dekorace

Kromě adventního věnce patří k atmosféře Vánoc květiny, jako jsou vánoční hvězdy, rozkvetlé bramboříky nebo amarylisy, ale i hvězdníky s červenými a bílými květy či pryskyřníky. Jako základ netypického aranžmá mohou posloužit i bílé květy sasanky.

V tomto období upoutají naši pozornost i exotické rostliny neobvyklými tvary a nápadnými barvami. Jedničkou mezi nimi jsou orchideje.

Foto: Bonami

Nakvétající barborka a trojramenný svícen v trendové zlaté barvě vykouzlí pohádkovou atmosféru.

Na Vánoce také rozkvétají tzv. barborky, třešňové proutky řezané 4. prosince, které mají přinášet štěstí a jsou zárukou všeho dobrého v následujícím roce. Kromě třešní můžete použít i větvičky višně, meruňky, broskvoně, jasmínu i sakury. Pro výzdobu sváteční tabule lze zvolit i větvičky cesmíny nebo jmelí.

Svícny, svíčky i aromalampy

V aranžmá stolu nesmějí chybět slavnostní svíčky, zdobené i prosté bílé nebo vydávající vůni, do svícnů i aromatických lamp. Vsaďte na osvědčenou klasiku a na sváteční stůl pořiďte sadu svíček ve stejném stylu, jen v různých velikostech. Zkrátka všechna světla a nejrůznější vůně, které umocňují kouzlo vánočních chvil!

Vždyť základem Vánoc, které připravujeme hlavně pro děti, je biblický příběh o návratu slunce, světla a nového života.

Foto: Bonami

Na vánoční stůl se hodí lucerny, svíčky, svícny i aromalampy.

Pak už jen usedněte ke svátečně prostřenému stolu! Štědrovečerní jídlo bylo odjakživa obřadem a symbolizovalo stejně jako dnes hojnost, bohatství a prosperitu. Tím nejcennějším je užít si při společné večeři slavnostní chvíle s nejbližšími.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám