Hlavní obsah

V čem tkví tajemství hebkých ručníků

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se starat o ručníky, aby vydržely dlouho voňavé, hebké a neuvolňovala se z nich vlákna? Výrobci doporučují vybrat kvalitní výrobek, který před použitím dvakrát vypereme.

Foto: Decodoma

Hebké bambusové ručníky Barcelona s nevšední 3D bordurou v květinovém pojetí jsou ozdobou každé koupelny. Praní na 60 °C, bez aviváže. Materiály bavlna (55 %), bambusové vlákno (45 %), gramáž 550 g/m2. Rozměry 50 x 100 cm za 398 Kč.

Článek

Při pořizování ručníků a osušek dbáme nejen na barvu, velikost, ale i gramáž, nejlépe od 350 g/m2.

Bavlněné patří k nejoblíbenějším. V koupelně bez přirozeného větrání však raději používáme textil z příměsi bambusu a bavlny, bambus totiž brání udržování plísní a bakterií.

Foto: Rako

Barva ručníku může vycházet z odstínů obkladů a nábytku v koupelně.

Novinkou na trhu je materiál Prowell broumovské značky Veba. Funkční froté s nízkou smyčkou má díky unikátní konstrukci menší objem než třeba klasické froté. Tvoří ho dvě vrstvy, takže dokáže velmi rychle odvést vodu po koupeli z pokožky na povrch látky, z níž se vlhkost snadno odpaří.

Foto: Veba

Osušky Juvel jsou díky speciální technologii výroby s mokrou úpravou froté mimořádně jemné a savé. Efekt různě vysokých smyček slibuje jemnou masáž. Rozměr 70 x 140 cm. Cena 399 Kč.

Klasické materiály

Froté, smyčková tkanina, je nejpoužívanější pro ručníky, osušky i koupelnové župany. Z jedné nebo obou stran výrobku jsou smyčky. Froté se vyrábí téměř výhradně z bavlněných přízí, výborně saje.

Foto: Veba

Froté z kolekce Awake přináší trend patinového vzhledu a přírodních odstínů.

Velur vznikne oříznutím smyček, povrch tak získá sametový dekorativní lesk. Krátký hustý vlas je příjemný na omak. Existují kombinace z jedné strany velur, z druhé froté.

Bambusové tkaniny jsou ze směsí 30-70 % bambusu s vlnou, bavlnou, modalem (druh viskózy) atd. V porovnání s bavlnou nasají až čtyřikrát více vlhkosti, odolávají bakteriím, plísním a neutralizují zápach.

Foto: Matějovský

Ručníky a osušky Flora tvoří směs bavlny (60 %) a bambusového vlákna (40 %). Bambus má přirozenou antibiotickou funkci, nevznikají v něm plísně, ani se nemnoží bakterie. Nedochází proto ke vzniku nepříjemných pachů. Gramáž 550 g/m2.

Pereme šetrně

Před prvním použitím zakoupené ručníky nejprve dvakrát vypereme, a to oddělené podle barev na 40 °C. Dodržujeme přitom pokyny výrobce.

Pračku neplníme zcela, nad vloženým textilem by měla zůstat mezera na šíři dlaně. Pokud tlačí na buben, ničí se vlákna a tvoří žmolky. Totéž se stane, když je buben poloprázdný. Žmolků se zbavíme, zejména u veluru, až po pátém vyprání. V pračce nesmí být prádlo se zipem, který by mohl vytrhnout smyčky z látky.

U prášku na praní a u gelu dodržujeme dávkování. Na bílé ručníky používáme prášek. Obsahuje optické zesvětlovače a je účinnější než gel určený pro bílé prádlo. Prací gel se snáze rozpouští, hodí se na barevné látky. Prostředky s označením color bez optických zesvětlovačů ochrání barvy.

Foto: Robeeto

Pračku nikdy neplníme úplně, na tkanině by se tvořily žmolky. Ze stejného důvodu ji ale nenecháváme téměř prázdnou.

Opatrně s dávkováním aviváže – může slepit vlákna, snížit savost. Obecně je lepší vyhnout se aviváži úplně. Pozor, může být obsažena i v pracím gelu.

Po prvním vyprání se smyčky lehce srazí a utáhnou, některé se mohou uvolnit. Nevytrháváme je, pouze zastřihneme ve výšce vlasu na tkanině.

Stane-li se, že ručník nepříjemně páchne i po vyprání, vypereme ho v horké vodě spolu s 1–2 dl octa a sušíme na čerstvém vzduchu.

Foto: Bonami

Ručník Rainbow Stripes značky Maisonette rozveselí svými barvami každou bílou koupelnu. Rozměr 75 x 160 cm. Cena 499 Kč.

Sušíme a ukládáme

Ideální je sušení ve slunečném povětří, nikoli však na přímém slunci. Snižuje to savost vlákna, barevné ručníky mohou vyblednout.

Při sušení v sušičce se vlákna odstředivou silou nadzvednou, materiál se opticky projasní, bude nadýchanější a příjemnější na omak. Sušení na radiátoru neprospívá vláknům. Slehnou, mohou se polámat, mizí měkkost a hebkost.

Foto: Brabantia

Koupelnový textil je nejlepší sušit venku na šňůře, ne však na přímém slunci.

Nežehlíme ho, pouze při skládání přehladíme rukou. Smyčky a vlákna se pod tíhou žehličky a vlivem vysoké teploty lámou, ztrácejí kvalitu i savost.

Foto: Bonami

Textil nejlépe schne na koupelnovém žebříku.Ručník ze 100% bavlny Colours Light Green od Maisonette, gramáž 500 g/m2. Rozměr 50 x 100 cm. Cena 309 Kč.

Suché ručníky věšíme v koupelně třeba na háčky, mokré se však tímto způsobem ničí. Mění tvar, v dlouhodobě vlhkých záhybech se množí bakterie. Pověsíme je raději na šnůru, žebřík. Suché skládáme do poliček v dobře větrané místnosti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Ručníky podle váhy

Lehké 250–350 g/m2

Lehké 250–350 g/m2 Střední 350–450 g/m2

Lehké 250–350 g/m2 Střední 350–450 g/m2 Těžké 450–550 g/m2

Velmi těžké nad 550 g/m2

Pohlazení či masáž

Ručníky s delším vlasem vnímáme jako příjemnější na dotek. Lépe sají.

Máme-li rádi sport a saunu, osušíme se po osprchování masážní osuškou s krátkým hustým vlasem, nejlépe s přídavkem lnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám