Hlavní obsah

Revoluce v interiéru s retro nábytkem

Právo, Karolina Černá

Retro designový styl kopíruje trendy především 50. až 70. let minulého století. Tehdy se hovořilo o revoluci v bydlení. Provést ji ve vlastním interiéru můžete i vy!

Foto: Bonami (5x)

Kónické nohy stolků Two Tone holandské značky Zuvier odlehčí interiér s industriálním osvětlením. Cena 2499 Kč.

Článek

Poválečný masově vyráběný nábytek byl proti minulým časům cenově dostupnější. Designéři nově využívali materiály jako hliník, laminát, plasty. Technologie umožnily např. tvarovat překližku dvěma směry a odlévat hliník.

Foto: Bonami

Retro vábí návratem do dětství. Proč si ho nepřipomenout aspoň nějakým současným bytovým doplňkem, třeba stínidlem Ordinary značky Kafti. Materiály polypropylen a kov. Cena 1699 Kč.

Foto: Bonami

Konzolový kovový stolek Aviator značky Safavieh je trendy ve své jednoduchosti a působivý ve své nadčasovosti. Vzhledem odkazuje na křídlo letadla, rovnoměrně míchá klasiku s moderními prvky.

V ohebném barvami hýřícím plastu našlo zalíbení hnutí pop art, charakteristické vtipnými, hravými a někdy až absurdními kousky. Interiérům dominovaly zářivé barvy, geometrické i květinové vzory, abstraktní i přírodní oblé tvary.

Foto: Designville

Hravý věšák Hang, It All který pro značku Vitra vymysleli manželé Charles a Ray Eamesovi, je veselou alternativou k obyčejným háčkům. Návrh věšáku vznikl v roce 1953, tato červená varianta z roku 2002 je holdem práci obou designérů. Cena 7586 Kč.

Jaké prvky hledáme

Funkční jednoduché zařízení ze dřeva a z kovu je typické pro produkci 50. let minulého století, zejména ve Skandinávii, kde převažuje ještě dlouho poté.

Foto: Bonami

Skříňka se 2 zásuvkami Livin Hill Portofino je z jedlového dřeva a dřevovláknité desky MDF. Kovové nohy celkový dojem z barevného nábytku odlehčí a dodají mu eleganci. Cena 3799 Kč.

Tehdejší Československo ohromilo svou expozicí na světové výstavě EXPO 58 stylem, který nazýváme bruselský. Kromě jiného obohatil domácnosti o barevný kreativní sektorový nábytek, otevřené police, stolky a křesílka na kónických nohách, připomínající baletky na špičkách.

Propojení užitného umění s emocemi a intimitou domácnosti nahradilo předchozí stalinský socialistický realismus.

Foto: Fler

Kompletně renovovaná křesla na kari ze 60. let 20. století od značky Keporkak Furniture. Cena 9000 Kč/kus.

V 60. letech 20. století se vedle čistých linií do popředí derou formy inspirované přírodními útvary a atomické struktury evokující mikroskopické pohledy. Hravé a lehkovážné motivy hippie květinových let a etno styl volně přetékají k dílům ztvárňujícím věci denní spotřeby.

Příkladem jsou lampy Pillola z roku 1968. Vypadají jako pilulky a navrhli je C. Emanuela Ponzio a Cesare Casati. V téže době zaujalo svým vejčitým tvarem křeslo Garden Egg Chair od německého návrháře maďarského původu Petera Ghyczy.

Foto: Fler

Renovované modernistické křeslo H 269 je dílem Jindřicha Halabaly, který navrhoval v první polovině 20. století pro brněnské Spojené uměleckoprůmyslové závody (UP).

Foto: Dřevojas

Nábytek provedený v jednoduchém bruselském stylu oživí koupelnu.

Přelom 60. a 70. let minulého století přináší první dojmy z dobývání vesmíru, které se odrážejí např. v závěsných svítidlech Sputnik nebo ve stolních lampách Dalu, jež tvarem napodobují přilby astronautů.

Foto: Ráj svítidel

Stolní lampa Dalu od Artemide odkazuje na svítidlo, které v 60. letech 20. století navrhl Ital Vico Magistretti. Cena 2360 Kč.

Kupujeme, kombinujeme

Křesla, pohovky, stolky, ale i drobnosti jako otevřené police, svítidla, rádia, gramofony, kuchyňské spotřebiče v retro stylu nalezneme v bazarech, ve specializovaných e-shopech či v pozůstalostech.

Foto: Designville

Značka Vitra aktuálně vyrábí tři modely legendárních stohovatelných židlí Panton Chair, od roku 2008 je to i dětská Panton Junior, o 25 % menší než originál. Je vyrobena z plastu, takže ji kdykoliv snadno očistíme. Cena 4766 Kč.

Foto: Designville

Křeslo Eames Chair RAR (Rocking Armchair Rod) od značky Vitra vychází z tvaru židle Eames z 50. let 20. století. Stojí 14 636 Kč. Figura ptáka Eames House Bird u okna je přes 50 let považována za designovou ikonu z dílny manželů Eamesových. Cena 4766 Kč.

Renovace starého nábytku a předmětů začíná na částce kolem 10 000 Kč. Aukční domy draží originální kousky, jejichž vyvolávací ceny sice někdy působí příznivě, ovšem nikdo neví, jak vysoko se vyšplhají. Investicí do užitého umění ale můžeme v budoucnu získat.

Foto: Bonami

Sedačka Azzurre pro dva zaujme zářivou červenou barvou a přírodními oblými tvary. Cena 9990 Kč.

Nabídka bytového zařízení je dnes tak pestrá, že retro styl nalezneme i v cenově dostupné novince nebo v napodobenině. Solitér dominující oblíbenému koutku v místnosti prokáže daleko lepší službu než spousta doplňků, mezi nimiž nevynikne ani jeden. Kvalitní kousek navíc snadno opticky sladíme se současným vybavením. Samozřejmě – v retro stylu lze zařídit celý byt i dům. Platí ale zásada, že bychom neměli kombinovat více než dva časově po sobě jdoucí styly.

Foto: Gorenje

Vzhled retro spotřebiče, moderní využití – zvlhčovač vzduchu je vybaven nejnovější ultrazvukovou technologií a nabízí mlhu pro jedinečnou atmosféru i zdravé dýchání. Cena 1490 Kč.

Foto: Datart

Rychlovarná konvice Russell Hobbs 2167070 kombinuje červené plochy s chromovými doplňky. Analogový ukazatel teploty umístěný na přední straně konvice ukáže, kdy voda uvnitř dosáhne požadované teploty. Cena 1999 Kč.

Styl první republiky

Za současnou prvorepublikovou nostalgií je možná televizní seriál První republika, možná touha po atmosféře elegance a etiky, které si s touto dobou spojujeme. V dnešním designu jsou stále oblíbené prvky meziválečného stylu art deco a modernismu z přelomu 19. a 20. století, který pokračoval až do 70. let minulého století.

Pro art deco jsou příznačné květinové, zvířecí a ornamentální motivy, inspirace Afrikou, antikou i kubismem a nastupujícím věkem strojů. Oproti předcházející secesi jsou ženy zobrazovány jako nezávislé bytosti plné života a radosti.

Moderna se distancuje od předchozích uměleckých proudů a nachází své múzy v experimentu, individualismu, abstrakci, v technologickém a ve vědeckém vývoji.

Retro versus starožitnost

Retro styl pouze kopíruje trendy určitého období, nebo na ně volně navazuje. Provedení výrobku je ale současné.

Starožitnost je minimálně 100 let starý kus nábytku, obvykle s vysokou sběratelskou hodnotou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám