Hlavní obsah

Zabořte se do měkkých polštářů, nejsou jen na parádu

Právo, Sylva Svobodová

Pohovky obložte polštáři a válejte se! Nejsou tu jenom pro parádu, ale i na relax a snění. Mají rozmanité velikosti, tvary, barvy a v mžiku promění interiér. Líbí se vám extravagantní, decentní, slavnostní, nebo ve stylu retro?

Foto: Westwing

Barvy jsou výzvou. Světle šedá, lila, starorůžová a písková. Jemné pastelové odstíny k sobě báječně ladí. Zásadou je odpíchnout se od barvy sedačky a pak směle kombinovat polštářky, plédy a textilní sedací vaky.

Článek

Důležité jsou i použité materiály. Může jít o satén, bavlnu, vlnu, kožešinu i hedvábí. Prohlédněte je nejen zvenku, ale i uvnitř. Kvalitní a žádané je nadýchané peří, praktická jsou polyesterová vlákna a kuličky.

Foto: Designville

Polštářek a kachní peří. Elegantní zelenkavý polštář Dot Pillow s ručně vyšívanými detaily v podobě barevně ladících teček navrhla holandská designérka. Rozměr 40 x 40 cm, tkanina s keprovou vazbou. Výplň – kachní peří, cena 3074 Kč.

Foto: Lusito

Queen nepřehlédnete. Luxusní dekorační polštář pozvedne křeslo či sedačku na vyšší třídu. Je detailně propracovaný, má skryté zapínání na zip. Látka je se saténovým efektem.

Zákazníci preferují přírodní materiály, což potvrzuje i designér s indickým zbožím Kryštof Kříž z firmy Jain & Kříž: „Každý výrobek je originál a liší se jeden od druhého. Top jsou organické materiály.“

Foto: Jain & Kříž

Klenot z Kašmíru. Originální a krásné jsou ručně vyšívané polštáře z Kašmíru, které se pyšní tradiční technikou vyšívání.

Baví vás kombinovat?

Na dekoračních polštářích designéři volí různé materiály na přední a zadní stranu. Třeba lesklou hladkou látku s metalickým efektem spolu s hrubou lněnou strukturou. Len je s příměsí viskózy, a tak dodává materiálu kromě příjemného omaku i luxusní kovový nádech.

Foto: Bauhaus

Na pomazlení i jako dekorace. Krásný polštář Cashmere, velikost 50 x 50 cm, barva žlutá, černá, vínová a zelená. Cena 369 Kč.

„Mám oblíbené oboustranné látky s výrazným vzorem, kdy kombinace rubu a líce vytvářejí zajímavý kontrast. V kurzu jsou geometrické vzory, retro linie, ale i květinové v kombinaci s jednobarevnými látkami,“ vysvětluje Diana Turinová z firmy Lusito.

Stále je žádaný lehce sepraný vintage vzhled v tlumenějších odstínech i jemné pudrové a přírodní tóny. Myslí i na barvu roku 2017, kterou je svěží zelená.

Foto: Bonami

Zachumlejte se do deky. Barevné vlněné deky a polštářky v zářivých barvách žluté a červené nám zvednou náladu v ponurých dnech. Hřejí, jsou měkoučké a hebké. Velikost 140 x 180 cm, cena 899 Kč.

Designérka nabízí ještě větší mix materiálů a vzorů na patchworkových polštářích v tzv. boho stylu. Sešívá se pět i více druhů látek, vzorovaných i jednobarevných.

Foto: Lusito

Pléd, polštářek a lampa. Báječná kombinace pro čtení na zimu. Materiály přírodní, příjemné na dotek. Krásným doplňkem je stojací lampa trojnožka Lusito Tripod se skrytým kabelem s nášlapným vypínačem. Výška lampy 155 cm, cena od 8390 Kč.

Foto: Ikea

Ulítněte na plameňácích. Majbritt, to je krásný povlak s ptačím motivem, na každé straně je jiný vzor. Barva béžová, zapínání na zip, velikost 50 x 50 cm. Cena 129 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Zelenou má kvalita

A právě kvalitu zastupují přírodní materiály. Jsou příjemné na dotek, mívají speciální povrchovou a protišpinivou úpravu.

Doporučují se čistit suchou pěnou nebo jít cestou ručního praní do 30 °C. Přebytečnou vodu z polštářků jemně vymačkejte, aby se nepřelámala vlákna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám