Hlavní obsah

Dům v lese připomíná gigantický hřib

Novinky, tnk

Nahlédněte s námi do úžasného interiéru originální stavby, která má imitovat tvar houby. Je inspirací pro ty, kdo zařizují problematické prostory s atypickými tvary nebo pro lidi, které už unavují obytné prostory ve tvaru kvádrů a krychlí a ocení kreativnější životní prostor inspirovaný přírodou.

Foto: Profimedia.cz

Dům na první pohled připomíná dvě gigantické houby v lese.

Článek

Podle titulu Lonely Planet stavbě přezdívané Friedmanův dům dominuje působivý obytný otevřený interiér, který obsahuje nejen obývací pokoj, ale i kuchyň a krb umístěný ve velké kruhové místnosti.

Nahoru do patra vede točité schodiště. Nacházejí se v něm hned tři ložnice, dvě koupelny a další obytná část.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj krášlí velký krb a originální ochoz.

Stavba od věhlasného architekta Franka Lloyda Wrighta se nachází v americkém Orchard Brook Drive v Pleasantville a je umístěna v lesním prostředí. Typický houbovitý tvar jí dodává okrouhlý tvar i střecha s výraznými přesahy. Podobu houby má dokonce i nedaleká garáž.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyňské lince vévodí přírodní materiály, hlavně dřevo a kámen.

Zakřivené stěny dodávají interiérům dojem dynamiky a pohybu. Nábytek je vyroben především z dobového masivu a je navržen převážně samotným architektem.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice má netypický tvar. Nábytek je tak řešen převážně na míru.

Stavba z pálených cihel vznikla podle newyorského architektonického a realitního titulu s názvem 6sqft v padesátých letech minulého století a stala se první, kterou tento architekt v lokalitě realizoval.

Další dva objekty pak navrhl on sám, podobu dalších v lokalitě osobně schvaloval. Naplnil tak svou představu o dostupném bydlení nenásilně začleněném v krajině.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna je sice skromná, ale obsahuje vše potřebné.

Stavbu, která je bezesporu architektonicky velmi zajímavá, si poslední majitel hodně cenil. Nabídl ji na prodej v přepočtu za více jak 31 miliónů korun.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám