Hlavní obsah

Do starého domu vstoupil nový život

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Pokorní před dvaceti lety zakoupili starší domek se sedlovou střechou. Rozhodli se pro rekonstrukci, a když vyklízeli prostory, našli spoustu starých krásných kachlů. Tehdy ještě netušili, že se stanou jejich láskou a životní náplní.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpočinková část v otevřené podkrovní místnosti. Za bílou stěnou je ložnice, v příčce je vsazené průhledné krbové ohniště. Majitelé v interiéru kombinují ryze přírodní materiály – dřevo, kůži, bavlnu.

Článek

Útulný domek se nachází na klidném místě blízko přírody a je citlivě a nadčasově zařízen. Majitelé používají ryze přírodní materiály, nebojí se kombinovat retro prvky s ryze moderním nábytkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Manželé Pokorní se s úspěchem věnují výrobě keramických kachlů, některé vznikají podle návrhu na zakázku. Oblíbené jsou i historické repliky nebo moderní velkoplošné kachle.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídelna v rodinném domě ctí kvalitní poctivé materiály a nadčasové prvky. Dominantní je velký masivní stůl, k němuž pohodlně zasedne celá rodina. Použití masivního dřeva zútulňuje prostor, který jinak ovládá kombinace bílé, šedé, krémové.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovní a kreativní koutek, který navazuje na obývací pokoj v podkroví. Efektní jsou odhalené bílé cihly, ošetřené trámové sloupy, originální obrazy na stěnách a příruční knihovna.

Milují umění, obklopují se originálními obrazy oblíbených autorů, knihami a samozřejmě kachlovými kamny. Jedna hřejí v jídelně, další v horním patře a na třetích se v kuchyni vaří.

Foto: Petr Horník, Právo

V kuchyni nesmí chybět klasický sporák. Od paní Jitky se dozvídáme, že slovo sporák je od slova spořiti. Díky sporákům se totiž zefektivnilo vytápění, spotřebovalo se menší množství dřeva a ještě se uvařilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Podlaha v zemitém odstínu se udržuje v kondici včelím voskem, který se aplikuje podle potřeby. Dlažba není přesně rovná, ale v tom je její krása. A navíc podle slov majitelky Jitky Pokorné jako jediná báječně ladí ke všem kachlovým kamnům.

Foto: Petr Horník, Právo

V patře pod střechou je jedna prostorná místnost, která je opticky oddělena stěnou s proskleným plynovým krbem. V jedné části je ložnice, v druhé obývací pokoj s pracovnou. Interiér je promyšlen do posledního detailu, včetně úložných prostor.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám