Hlavní obsah

Ve starším malebném domě našla rodina ten pravý domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto malebném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1860, v lázeňském městě Teplice se Martin narodil. Svého času dům využíval i hrabě Esterházy jako své letní útočiště. Dnes tu Martin žije v prostorném třípokojovém bytě s manželkou Martinou a jejich dvěma syny Jonášem a Mikulášem.

Foto: Lukáš Hausenblas

V této kuchyni se žije. Rodina usedá na teakové židle okolo masivního teakového stolu (Snell Furniture) a Martin rád odpočívá na atraktivní, s ostatním vybavením zcela nesourodé lavici, která kuchyň zajímavě oživuje.

Článek

Dům patří mezi první, které byly v ulici postaveny. Nikdy však nepatřil předkům Martinovy rodiny. Po revoluci se město zbavovalo péče o tyto staré domy a prodávalo je lidem, kteří v nich žili.

Dnes už však celý dům s šesti byty jeho rodina vlastní. Přímo v bytě, který vám představujeme, dřív bydleli rodiče Martina. Jak se ale rozrůstala jeho vlastní rodina, bydlení si s nimi vyměnil. Byt v přízemí, kde dřív mladá rodina bydlela, byl rovněž s ohledem na věk rodičů pohodlněji dostupný.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vzhledem ke snazšímu přístupu k vestavným spotřebičům je sestava nábytku zakončena oblým rohem. Oblou linii sleduje i digestoř (Cata).

Martin s manželkou a dětmi dnes žijí v prvním patře domu, v bytě o rozloze asi 120 m2, který už rodiče v předchozích letech částečně zrekonstruovali.

Kuchyň však volala po modernizaci – nefungovala digestoř, přestala péct trouba a myčka už myla jen jedním programem... „Nešlo o úpravu malé panelákové kuchyně. Tento prostor víc než 20 m2 si zasloužil odborný zásah,“ vzpomíná Martina.

Foto: Lukáš Hausenblas

Centrální osvětlení kuchyně zajišťuje mosazný lustr (Snell Furniture), který designérka v místnosti propojila s mosaznými výplněmi růžové skříně.

„Byly zde různé výklenky, s nimiž jsme si nevěděli rady a chtěli jsme se vyvarovat chyb,“ přidává se manžel. Proto Martina oslovila známé a začala hledat pomocnou ruku prostřednictvím Facebooku. Na doporučení se seznámila s designérkou Pavlou Kirschner a úpravy se pozvolna rozjely.

Světlo a vzduch

Martina toužila po funkční, prostorné a světlé kuchyni, která by byla vzdušná. Nechtěla skříňky sahající až ke stropu, přitom ale požadovala dostatek úložného místa a velkou pracovní plochu. Přála si vytvořit příjemný prostor, v němž by se žilo.

Foto: Lukáš Hausenblas

Sestava nábytku je vyrobena na míru z lakovaného masivu. Z lakovaného masivu červeného dubu je zhotovena i podlaha.

„A to se také podařilo. Tady trávíme spoustu času, vaříme tu, ale i s kluky píšeme úkoly, pijeme společně kávu..., starou kuchyň jsem nesnášela, novou miluju,“ raduje se Martina. Designérce manželé ponechali volné ruce.

Foto: Lukáš Hausenblas

Starý šicí stroj Singer dnes slouží jako televizní stolek.

Foto: Lukáš Hausenblas

Průchozí obývací pokoj s francouzskými okny umožňuje vstup na balkon, je tu i krb. Místnost slouží především k odpočinku a sledování televize.

„Nejdřív jsem se věnovala půdorysu a zaměřila se na změnu dispozice. Umístění pracovní linky jsem úplně obrátila a do prostoru ji začlenila tak, abych smysluplně využila výklenek poblíž místa s kotlem,“ vysvětluje designérka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňská sestava nábytku je vyrobena z matně lakovaného dřeva a pracovní deska z masivního dubu. Akcent vytváří černý granitový dřez Franke, černá baterie i digestoř. „Snažila jsem se, aby kuchyň byla nadčasová a nepříliš rustikální.“

Odvážně rafinované

Vzhledem ke snazšímu přístupu k vestavným spotřebičům je kuchyňská linka zakončena oblým rohem. Obliny se pak vyskytují také na dalších detailech nábytku a vybavení.

Designérka pracovala také s prvkem mosazi. Zajímavě propojila mosazný lustr s mosaznými pláty výplní růžové skříně, která ukrývá kotel.

Foto: Lukáš Hausenblas

Velkorysý prostor dětského pokoje nabízí oběma chlapcům komfortní zázemí – dvě samostatná lůžka, dva pracovní stoly, dostatek úložných prostor i hodně místa pro volný pohyb a hry.

Velmi zdařile i atraktivně je vyřešen vstup do přiléhající spíže. Také z důvodu úspory místa je opatřen posuvnými dveřmi na nevšední kolejnici, které bývají k vidění na starých stodolách. Pavla to navrhla a Martin začal stodoly objíždět, aby zjistil, jak přesně systém vypadá a funguje. Na internetu totiž nic nenašel.

V železářství objevil litinová kolečka, vypomohl i soused a truhlář dodal svoji zlomenou svorkovnici. Nápadným prvkem místnosti, který je zároveň i historizujícím detailem, je lavice. Svým vzhledem vtipně odkazuje na starobylost domu, ale zároveň místnost i efektně oživuje.

Foto: Lukáš Hausenblas

V ložnici našlo místo houpací křeslo a stará postel po rodičích, která dostala nové matrace, Martina ji povrchově upravila. Za posuvnými dveřmi je šatna. Vznikla v místě dřívější chodby, která kdysi propojovala sousedící a na sebe navazující domy v ulici.

„Kuchyň si moc užívám, ráda tu vařím a pouštím se i do složitějších jídel,“ pochvaluje si výsledek renovace Martina a dodává: „Jsme teď moc rádi doma.“

V interiéru je ale stále co vylepšovat a nad tím se už manželé společně s designérkou zamýšlejí. Možná tu pětadvacet let starý krb časem nahradí kachlová kamna, která tu kdysi bývala...

Interiérová designérka Pavla Kirschner
Navrhuje interiéry a originální nábytek. Oslovují ji eklektické pařížské byty s všudypřítomnou bohémou. Nebojí se odvážných řešení, přidanou hodnotou její práce je kreativita.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám