Dům patří mezi první, které byly v ulici postaveny. Nikdy však nepatřil předkům Martinovy rodiny. Po revoluci se město zbavovalo péče o tyto staré domy a prodávalo je lidem, kteří v nich žili.

Dnes už však celý dům s šesti byty jeho rodina vlastní. Přímo v bytě, který vám představujeme, dřív bydleli rodiče Martina. Jak se ale rozrůstala jeho vlastní rodina, bydlení si s nimi vyměnil. Byt v přízemí, kde dřív mladá rodina bydlela, byl rovněž s ohledem na věk rodičů pohodlněji dostupný.

Vzhledem ke snazšímu přístupu k vestavným spotřebičům je sestava nábytku zakončena oblým rohem. Oblou linii sleduje i digestoř (Cata).

Vzhledem ke snazšímu přístupu k vestavným spotřebičům je sestava nábytku zakončena oblým rohem. Oblou linii sleduje i digestoř (Cata).

FOTO: Lukáš Hausenblas

Martin s manželkou a dětmi dnes žijí v prvním patře domu, v bytě o rozloze asi 120 m2, který už rodiče v předchozích letech částečně zrekonstruovali.

Kuchyň však volala po modernizaci – nefungovala digestoř, přestala péct trouba a myčka už myla jen jedním programem... „Nešlo o úpravu malé panelákové kuchyně. Tento prostor víc než 20 m2 si zasloužil odborný zásah,“ vzpomíná Martina.

Centrální osvětlení kuchyně zajišťuje mosazný lustr (Snell Furniture), který designérka v místnosti propojila s mosaznými výplněmi růžové skříně.

Centrální osvětlení kuchyně zajišťuje mosazný lustr (Snell Furniture), který designérka v místnosti propojila s mosaznými výplněmi růžové skříně.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Byly zde různé výklenky, s nimiž jsme si nevěděli rady a chtěli jsme se vyvarovat chyb,“ přidává se manžel. Proto Martina oslovila známé a začala hledat pomocnou ruku prostřednictvím Facebooku. Na doporučení se seznámila s designérkou Pavlou Kirschner a úpravy se pozvolna rozjely.

Světlo a vzduch

Martina toužila po funkční, prostorné a světlé kuchyni, která by byla vzdušná. Nechtěla skříňky sahající až ke stropu, přitom ale požadovala dostatek úložného místa a velkou pracovní plochu. Přála si vytvořit příjemný prostor, v němž by se žilo.

Sestava nábytku je vyrobena na míru z lakovaného masivu. Z lakovaného masivu červeného dubu je zhotovena i podlaha.

Sestava nábytku je vyrobena na míru z lakovaného masivu. Z lakovaného masivu červeného dubu je zhotovena i podlaha.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„A to se také podařilo. Tady trávíme spoustu času, vaříme tu, ale i s kluky píšeme úkoly, pijeme společně kávu..., starou kuchyň jsem nesnášela, novou miluju,“ raduje se Martina. Designérce manželé ponechali volné ruce.

Starý šicí stroj Singer dnes slouží jako televizní stolek.

Starý šicí stroj Singer dnes slouží jako televizní stolek.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Průchozí obývací pokoj s francouzskými okny umožňuje vstup na balkon, je tu i krb. Místnost slouží především k odpočinku a sledování televize.

Průchozí obývací pokoj s francouzskými okny umožňuje vstup na balkón, je tu i krb. Místnost slouží především k odpočinku a sledování televize.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Nejdřív jsem se věnovala půdorysu a zaměřila se na změnu dispozice. Umístění pracovní linky jsem úplně obrátila a do prostoru ji začlenila tak, abych smysluplně využila výklenek poblíž místa s kotlem,“ vysvětluje designérka.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Kuchyňská sestava nábytku je vyrobena z matně lakovaného dřeva a pracovní deska z masivního dubu. Akcent vytváří černý granitový dřez Franke, černá baterie i digestoř. „Snažila jsem se, aby kuchyň byla nadčasová a nepříliš rustikální.“

Odvážně rafinované

Vzhledem ke snazšímu přístupu k vestavným spotřebičům je kuchyňská linka zakončena oblým rohem. Obliny se pak vyskytují také na dalších detailech nábytku a vybavení.

Designérka pracovala také s prvkem mosazi. Zajímavě propojila mosazný lustr s mosaznými pláty výplní růžové skříně, která ukrývá kotel.

Velkorysý prostor dětského pokoje nabízí oběma chlapcům komfortní zázemí – dvě samostatná lůžka, dva pracovní stoly, dostatek úložných prostor i hodně místa pro volný pohyb a hry.

Velkorysý prostor dětského pokoje nabízí oběma chlapcům komfortní zázemí – dvě samostatná lůžka, dva pracovní stoly, dostatek úložných prostor i hodně místa pro volný pohyb a hry.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Velmi zdařile i atraktivně je vyřešen vstup do přiléhající spíže. Také z důvodu úspory místa je opatřen posuvnými dveřmi na nevšední kolejnici, které bývají k vidění na starých stodolách. Pavla to navrhla a Martin začal stodoly objíždět, aby zjistil, jak přesně systém vypadá a funguje. Na internetu totiž nic nenašel.

V železářství objevil litinová kolečka, vypomohl i soused a truhlář dodal svoji zlomenou svorkovnici. Nápadným prvkem místnosti, který je zároveň i historizujícím detailem, je lavice. Svým vzhledem vtipně odkazuje na starobylost domu, ale zároveň místnost i efektně oživuje.

V ložnici našlo místo houpací křeslo a stará postel po rodičích, která dostala nové matrace, Martina ji povrchově upravila. Za posuvnými dveřmi je šatna. Vznikla v místě dřívější chodby, která kdysi propojovala sousedící a na sebe navazující domy v ulici.

V ložnici našlo místo houpací křeslo a stará postel po rodičích, která dostala nové matrace, Martina ji povrchově upravila. Za posuvnými dveřmi je šatna. Vznikla v místě dřívější chodby, která kdysi propojovala sousedící a na sebe navazující domy v ulici.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Kuchyň si moc užívám, ráda tu vařím a pouštím se i do složitějších jídel,“ pochvaluje si výsledek renovace Martina a dodává: „Jsme teď moc rádi doma.“

V interiéru je ale stále co vylepšovat a nad tím se už manželé společně s designérkou zamýšlejí. Možná tu pětadvacet let starý krb časem nahradí kachlová kamna, která tu kdysi bývala...

Interiérová designérka Pavla Kirschner
Navrhuje interiéry a originální nábytek. Oslovují ji eklektické pařížské byty s všudypřítomnou bohémou. Nebojí se odvážných řešení, přidanou hodnotou její práce je kreativita.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz