Hlavní obsah

Stavby s vůní dřeva se rozvoněly letos popáté a opět překvapily

Novinky, nes

Pátý ročník studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2017 zná již své vítěze. Z padesátky soutěžních děl, pod níž je podepsáno celkem 66 mladých lidí z devíti vysokých škol Česka a Slovenska vybrala porota celkem sedm vítězů. Jestli něčím letošní ročník podle porotců překvapil, byla to hlavně kvalita všech návrhů.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

První místo v kategorii návrhů dřevěných staveb získal projekt Rodinný dům u Lipna Matyáše Vrtišky.

Článek

„Letošní ročník mě mile překvapil vysokou kvalitou přihlášených děl. Těší mě, že soutěž je pro účastníky atraktivní a zapojil se opět velký počet studentů,“ zhodnotila soutěž její vedoucí, Ing. Lenka Trandová.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

Druhé místo v kategorii návrhů dřevěných staveb získalo dílo Inštitút Vidieckej Architektúry,jehož autorkou je Ludmila Jankovichová.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

Cenu veřejnosti v kategorii návrhů dřevěných staveb obdržel návrh rekreačně ubytovacího areálu Kokořín od Václava Šimečka.

Soutěž, jejím vyhlašovatelem je Nadace dřevo pro život, byla rozdělena do dvou hlavních kategorií, a to Návrhy dřevěných staveb a Návrhy dřevěných konstrukcí. V první soutěžilo 23 děl, mezi nimiž kromě rodinných domů figurovala také školka, rekreační zařízení a dřevěná kaple. „Mezi 27 návrhy v kategorii dřevěných konstrukcí dominovaly zejména lesní mobiliáře, jelikož společnost Lesy ČR, s. p. přislíbila, že si ze zaslaných návrhů vybere návrhy pro své účely,“ vysvětlila Trandová.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

První místo od odborné poroty a zároveň i ocenění veřejnosti v kategorii návrhů dřevěných konstrukcí získal návrh jezdecké haly v Pardubicích od autora Vojtěcha Slavíka.

V obou kategoriích vybírala nejlepší díla odborná porota, a prostřednictvím vlastního hlasování také veřejnost. Kromě toho rovněž dva partneři soutěže udělili své vlastní ocenění, a to za nejlepší využití konkrétního dřevěného materiálu v daném projektu. Cena Stora Enso byla za použití CLT a cena Kronospan za použití OSB desek.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

Cenu Kronospan za použití OSB desek obdržela kaple Pax Natura Kristíny Moravčíkové a Zuzany Kropšové.

Tématem letošního ročníku soutěže bylo heslo Dřevo je cesta, což je zároveň i název osvětové kampaně, kterou nadace zahájila už v roce 201. Jejím cílem je veřejnosti připomenout, že dřevo je tradiční materiál, obnovitelný, ekologický a zároveň dobře dostupný. A zároveň, že jeho použití ve stavbách navozuje automaticky pocity útulnosti a pohodlí. Studenti se proto ve svých pracích právě tyto myšlenky snažili vyzdvihnout a realizovat.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva 2017

Cenu Stora Enso za použití CLT získal návrh Jestřábí boudy, jejímž autorem je Tomáš Krč.

Výsledky soutěže
Návrhy dřevěných staveb
1. místoRodinný dům u LipnaMatyáš Vrtiška, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
2. místoInštitút Vidieckej ArchitektúryLudmila Jankovichová, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (česky: Institut venkovské architektury)
Cena veřejnostiRekreačně ubytovací areál KokořínVáclav Šimeček, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
Návrhy dřevěných konstrukcí
1. místoJezdecká hala v PardubicíchVojtěch Slavík, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
Cena veřejnostiJezdecká hala v PardubicíchVojtěch Slavík, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
Ocenění partnerů soutěže
Cena Stora EnsoJestřábí boudaTomáš Krč, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze
Cena KronospanKaple Pax NaturaKristína Moravčíková a Zuzana Kropšová, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně

Reklama

Související témata:

Související články

Projděte se domem dříve, než bude stát

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným...

Výběr článků

Načítám