Hlavní obsah

Krbová kamna vybírejte podle výkonu

Právo, GIsela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete-li o koupi krbových kamen, která mohou sloužit jako hlavní i doplňkový zdroj vytápění, soustřeďte se nejen na jejich výkon, velikost vytápěného prostoru, ale také na kvalitu zateplení a izolaci domu.

Foto: Bauhaus (2x)

Krbová kamna Verdo/Plato, vyrobená v EU, výkon 9 kW, výhřevnost cca 190 m3, rozměry: v 840 x š 480 x h 300 mm, zadní kouřovod 120 mm, hmotnost 158 kg, palivo: dřevo, ekobrikety, cena 7990 Kč.

Článek

Krbová kamna jsou populární zejména proto, že vytápění dřevem je levnější než topení plynem nebo elektřinou. A plápolající oheň navíc zpříjemní atmosféru v domácnosti.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Falun s jednoduchým, neutrálním designem s litinovou plotýnkou pro ohřev jídla i prostorem pro uložení palivového dřeva. Cena 11 750 Kč.

Foto: ABX

Volně stojící krbová kamna Vigo s moderním kulatým designem, panoramatickými dvířky a pískovcovým obložením. Cena 28 187 Kč.

Krbová kamna, která jsou k dostání v široké škále designu, jsou nakonec i zajímavým doplňkem každého interiéru.

Aby dobře sloužila a efektivně vytopila dům, věnujeme dostatečnou pozornost jejich výběru. Jaké parametry sledujeme?

Foto: Hornbach

Kachlová krbová kamna Thorma Borgholm s tepelnou účinností 81%. Cena 13 090 Kč.

Zásadní je výkon kamen

Výkon krbových kamen se řídí velikostí vytápěného prostoru. Obvykle se orientujeme podle čísla v krychlových metrech, které uvádí výrobce. To udává, jak velkou místnost kamna vytopí. Pro představu: běžnou obývací místnost (asi 90 m3) vytopíme kamny o výkonu 4,5 kW.

Foto: ABX

Krbová kamna Grönland mají účinnost 84%. V těchto kamnech můžete topit dřevem, dřevěnými i hnědouhelnými briketami. Vytopí prostor o velikosti 60 - 160 m3. Cena 16 990 Kč.

Víte, že...
Centrální přívod vzduchu (CPV) je dnes vyhledávaným technickým řešením přívodu spalovacího vzduchu do krbových kamen a krbových vložek. Takto vybavená kamna se hodí hlavně do nově zrekonstruovaných domů, nízkoenergetických či pasivních staveb. Pro přísun vzduchu pro spalování se nejčastěji využívá otvor v zadní části krbových či kachlových kamen.
Výkon topidla výrazně ovlivňuje také terciární spalování, které bývá často označováno jako „clean burning” (CB). Tento systém využívá vzduch vedený kanálky podél spalovací komory, kde se předehřeje na vysokou teplotu, čímž podpoří kvalitnější spalování. Toto řešení umožňuje přirozené zásobování plamene vzduchem v odpovídajícím místě podle dané potřeby a fáze hoření.

Nevezmeme-li v úvahu skutečnou tepelnou potřebu, může dojít k předimenzování nebo poddimenzování kamen.

Hlavní či doplňkový zdroj tepla

Slouží-li krbová kamna jako hlavní zdroj tepla, je třeba zároveň vědět, do jakého prostoru je vybíráme. Chceme-li kamna na chatu či chalupu, kam jezdíme pouze na víkend a po příjezdu ji potřebujeme rychle vytopit, vybíráme taková kamna, která budou mít asi o 50 % vyšší výkon než kamna, která instalujeme do stejně velkého, ale nepřetržitě obývaného prostoru.

Foto: Mountfield

Luxusní kamna Lascar s prostorným topeništěm, do kterého se naležato vejdou až půlmetrová polena. Horní desku tvoří matně červený keramický obklad.

Jestliže kamna slouží jako doplňkový zdroj tepla, zvážíme, jaký výkon kamen potřebujeme. Zohlednit bychom měli i systém vytápění. Chceme vytápět pouze jednu místnost? Pokud ji budeme potřebovat vytopit rychle, pak bychom měli sáhnout po jednoplášťových sálavých kamnech. Dvouplášťová konvekční kamna naopak ohřejí místnost pomaleji, zato na delší dobu.

Foto: Haas+Sohn

Krbová kamna Haas+Sohn Alytus s výměníkem, keramickým opláštěním a 97 % účinností spalování. Cena 26 500 Kč.

Další kritéria pro výběr kamen
Bude se v kamnech topit dřevem, peletami nebo briketami? Budou kamna vytápět jednu místnost, nebo celý dům? Umístíme kamna do obytného interiéru, nebo do sklepa? Mají vyhřát celý dům, nebo jen navodit příjemnou atmosféru? Jaký chceme systém vytápění (teplovzdušná, sálavá, teplovodní kamna)?

Kamna podle systému vytápění

Teplovzdušná kamna lze použít k vytápění jedné i více místností. Teplý vzduch je možné poměrně snadno rozvést do dalších místností – nevýhodou rozvodů je, že se zároveň s teplým vzduchem rozvádí i prach a různé pachy. Tomu se dá zabránit instalací filtrů.

Dalším minusem je fakt, že tepelným ohříváním se vzduch vysušuje – tento systém není tedy nejvhodnější pro lidi s dýchacími potížemi. Výhodou tohoto teplovzdušného vytápění je ale rychlejší produkce tepla, jednoduchost a s tím související příznivější cena.

Foto: Hornbach

Designová krbová kamna Haas+Son Avesta woodstone prestige s nadstandardním technickým vybavením a terciárním spalováním (účinnost až 97 %). Cena 24 550 Kč.

Jednoplášťová sálavá kamna jsou vhodná pro vytápění jedné místnosti a své okolí ohřejí velmi rychle. Jsou tedy ideálním řešením např. na chatu nebo chalupu. Na rychlosti vytopení místnosti závisí i materiál, z něhož jsou kamna vyrobena.

Nejrychleji teplo přijímá a odevzdává plech, nejpomaleji keramika. Kachlová kamna se tedy pomalu zahřívají, zato ale dlouho sálají teplo. Již zmiňovaná litinová kamna jsou střední cestou mezi oběma typy materiálu.

Foto: Mountfield

Menší elegantní krbová kamna Reggio potěší nápaditým designem a atraktivním keramickým obkladem v barvě slonová kost. Cena 17 900 Kč.

Teplovodní kamna (neboli kamna s tepelným výměníkem) slouží primárně k vytápění celého objektu. Jde většinou o klasická konvekční kamna, u kterých je do spalinové cesty přidána nádoba na ohřev vody – výměník. Taková kamna jsou vhodná pro napojení na radiátory, akumulační nádrž nebo bojler.

Kamna pozvednou interiér

Krbová kamna jsou výjimečným bytovým doplňkem, a pokud dobře zvolíme také jejich design, mohou interiér značně pozvednout. Při jejich instalaci dbáme hlavně na bezpečnost.

Foto: ABX

Wells - krbová sestava do rohu s černou žulou a omítnutým plechem. Cena 38 845 Kč.

Kamna musí stát na nehořlavém materiálu, nejlépe na dlažbě. Chceme-li je postavit na parkety, musíme mezi kamna a podlahu umístit izolační podložku. Ani v okolí kamen by neměly stát hořlavé předměty. Dřevěný nábytek a závěsy by od čelní strany kamen měly být vzdáleny asi 1 metr, od bočních stěn o něco méně.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna s teplovodním výměníkem Prity W 17, vyrobena v EU, výkon až 23 kW (výměník 17 kW), výhřevnost až 460 m3, lze použít jako hlavní zdroj vytápění rodinných domů. Palivo: dřevo, brikety. cena 15 990 Kč.

Výhody

Vyplatí se investovat do krbových kamen a mít je jako hlavní zdroj vytápění.

Dřevo patří k nejlevnějším zdrojům tepla.

Vytápění krbovými kamny je v porovnání s vytápěním elektřinou až o polovinu levnější.

K dalším přednostem patří dostupnost dřeva, šetrnost k životnímu prostředí i možnost napojení krbových kamen na stávající topnou soustavu. Krbová kamna s výměníkem lze využít i pro podlahové vytápění.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám