Rodina vlastní klasický panelový byt 3+1 s jedním instalačním jádrem. Okna bytu jsou situována do dvou světových stran. Dispoziční uspořádání, tedy kuchyň navazující na obývací pokoj, dvě samostatné ložnice v klidové zóně, a oddělená toaleta od koupelny rodině vyhovovaly.

Původní linka v kuchyni zůstala, ale zvětšil se manipulační prostor.

Původní linka v kuchyni zůstala, ale zvětšil se manipulační prostor.

FOTO: Petr Horník, Právo

Přáním bylo celý byt modernizovat, vanu nahradit prostorným sprchovým koutem a získat možnost umístit pračku jinde než v koupelně nebo v kuchyni. Kromě vytoužené renovace majitelé bytu chtěli získat i více úložného prostoru. Rekonstrukci provedli odborníci z firmy Panelreko.

Pryč s umakartem

Stěžejním bodem modernizace panelového bytu bylo vyzdění jádra. Po odstranění původní konstrukce umakartového jádra je nové jádro vyzděno z plynosilikátových tvárnic. V takto provedených příčkách se snadno drážkuje nové vedení elektřiny i zasekávají vodovodní a kanalizační rozvody.

Základ třípokojového bytu tvoří propojený společenský prostor – kuchyně a obývák.

Základ třípokojového bytu tvoří propojený společenský prostor – kuchyně a obývák.

FOTO: Petr Horník, Právo

Nové elektroinstalace

V celém bytě byla provedena nová elektroinstalace, kdy měděné rozvody nahradily původní hliníkové vedení. Spolu s rozvody silnoproudu byly podle přání majitelů instalovány i slaboproudé rozvody pro datové zásuvky.

Na drážkování v panelech a příčkách přímo navazuje štukování stěn a následná finální povrchová úprava malbou. Rovněž původní litinové radiátory nahradila moderní desková tělesa.

Předsíň se zúžila

Vzhledem k tomu, že se v předsíni nachází množství dveří, nebylo možné sem z praktického i estetického hlediska umístit šatní skříň. Proto byla šířka předsíně zúžena a nově vyzděná stěna se posunula blíž ke vchodovým dveřím.

Zrekonstruovaná předsíň vypadá elegantně díky výměně všech dveří a nové vinylové podlaze.

Zrekonstruovaná předsíň vypadá elegantně díky výměně všech dveří a nové vinylové podlaze.

FOTO: Petr Horník, Právo

Vedle koupelny byl zrušen samostatný vstup do kuchyně a vznikl tu prostor pro šatnu s pračkou.

Knihovna umístěná v druhé části chodby.

Knihovna umístěná v druhé části chodby.

FOTO: Petr Horník, Právo

Výměna dveří 

Všechny staré dveře s kovovými zárubněmi byly vyměněny za nové s obložkovými zárubněmi. I vchodové dveře byly kompletně vyměněny včetně zárubně a nahradily je dveře bezpečnostní.

Pracovna je součástí praktického studentského pokoje.

Pracovna je součástí praktického studentského pokoje.

FOTO: Petr Horník, Právo

FOTO: Petr Horník, Právo

Dlažba a vinyl

Kromě koupelny, kde byla položena dlažba, je v celém bytě nová vinylová krytina. Vinylové podlahy jsou velice odolné proti mechanickému poškození a jsou vhodné i do předsíní bytů, kde je vyšší zátěž.

Sprchový kout místo vany

V nové koupelně původní vanu nahradil prostorný sprchový kout se sedátkem a vaničkou z litého mramoru. Ta je elegantní a na rozdíl od dlážděného sprchového koutu zajišťuje dlouhodobou bezporuchovost a snadnou údržbu.

Proměněná dispozice koupelny

Díky dispoziční změně koupelny majitelé získali navíc úložný prostor v podobě skříňky vedle sprchového koutu. Z druhé strany je umyvadlo se skříňkou a podsvíceným zrcadlem.

V nové koupelně je nyní více úložných prostor ve skříňkách, které se sem vešly.

V nové koupelně je nyní více úložných prostor ve skříňkách, které se sem vešly.

FOTO: Petr Horník, Právo

Sprchová termostatická baterie stejně jako umyvadlová baterie ladí svým chromovým provedením s černou pákou s kontrastním obkladem v kombinaci bílé a tmavě hnědé barvy. V koupelně byl instalován topný žebřík a topná tyč pro snadnější schnutí ručníků a jejich příjemné prohřátí.

FOTO: Petr Horník, Právo

Samostatný klozet

S koupelnou ladí samostatná toaleta se stejným kontrastním obkladem. Nové WC je závěsné se splachovacím systémem.

Závěsná toaleta umožňuje snadnější úklid podlahy, téměř naprosto bezporuchový systém splachování a její vestavbou vznikne praktická polička pro umístění náhradních toaletních potřeb.

Závěsná toaleta našla místo v samostatném prostoru.

Závěsná toaleta našla místo v samostatném prostoru.

FOTO: Petr Horník, Právo

Maximální využití prostoru

Původní kuchyňskou linku chtěla rodina zachovat. Posunutím jádra hlouběji do chodby se v kuchyni zvětšil manipulační prostor a zazděním někdejšího samostatného vstupu se mohla prodloužit i samotná linka.

Díky stavebním úpravám se z druhé strany vešla šatní skříň na míru s místem pro pračku.

Díky stavebním úpravám se vešla šatní skříň na míru s místem pro pračku.

FOTO: Petr Horník, Právo

V ložnicích byly již před lety instalovány vestavěné skříně na míru. V ložnici rodičů se díky zrcadlům na posuvných dveřích skříní opticky zvětšil prostor.

Minimalistická ložnice rodičů. Zrcadla na posuvných dveřích šatních skříní opticky zvětšila prostor ložnice.

Minimalistická ložnice rodičů

FOTO: Petr Horník, Právo

Zrcadla na posuvných dveřích šatních skříní opticky zvětšila prostor ložnice.
FOTO: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce přinesla rodině maximální využití plochy bytu pro úložné prostory a nabízí příjemné bydlení v bytě s moderním, snadno udržovatelným a bezporuchovým vybavením.