Hlavní obsah

Správné zastínění oken zmírní teplotu v interiéru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideálně by v horkých letních dnech nemělo přímé sluneční záření na okenní sklo vůbec dopadnout. Zastínění prostoru kolem okna je samozřejmostí. Pomohou také venkovní rolety a žaluzie. V nejlepším případě pak kombinujeme exteriérovou stínicí techniku s interiérovými roletami, žaluziemi a závěsy z látky s větší hustotou vláken.

Foto: Climax (4x)

Nová venkovní žaluzie T-80 s hliníkovými lamelami ve tvaru písmene T zaručuje maximální zastínění. Hlavní předností je její velmi nízký nábal při vytažení, velký úhel při naklopení a o 10° vyšší dovírání než u lamely s tvarem C.

Článek

Venkovní rolety a spol.

Předokenními roletami docílíme úplného zatemnění v interiéru, u některých typů není problém otevřít okno až o 22 cm i se staženou roletou. Rolety lze doplnit o sítě proti hmyzu integrované přímo do roletového boxu.

Venkovní rolety poskytují dobrou ochranu proti možnému vloupání, mohou mít bezpečnostní prvky proti vytržení a nadzdvihnutí. Fungují také jako zvuková bariéra, dokonale chrání proti větru a dešti. Obvykle jsou sestavené z lamel z válcovaného hliníkového plechu vyplněného izolační pěnou.

Foto: Minirol

Předokenní rolety dokonale ladí s fasádou. Mohou mít i bezpečnostní prvky a znesnadnit tak cestu vetřelcům.

Venkovní žaluzie dokážou snížit teplotu v interiéru až o 10 °C. Výrobky s lamelami ve tvaru písmene C patří k nejběžnějším, nezajistí však úplné naklopení jedné lamely na druhou.

Maximálního sklopení (zastínění) dosáhneme u žaluzií s lamelami ve tvaru Z či T. Žaluzie jsou nejčastěji vyrobené z tvarovaného hliníku.

Foto: Velux

Venkovní roleta na střešním okně dokonale zatemňuje a sníží teplotu v podkroví.

Svislé látkové clony (screeny) jsou zajímavou variantou k venkovním žaluziím nebo roletám. Stíní a mohou se pochlubit nepřeberným množstvím barev. Screeny jsou tvořeny tkaninou, která dovede zcela omezit průnik sluneční energie, ale zároveň umožňuje světlu proudit do interiéru. Míru zastínění a průhledu ven volíme podle hustoty látky.

Foto: Minirol

Textilní tkanina screenových clon odrazí a pohltí velkou část sluneční energie, čímž sníží teplotu v místnosti o několik stupňů.

Dřevěné okenice se prodávají i s klasickým křídlovým otevíráním na pantech a naklopenými lamelami. Hodí se spíše na rekreační objekty a venkov než na městské rodinné domy.

Posuvné okenice mohou být výrazným prvkem fasády moderního domu. Chrání před sluncem i hlukem z ulice.

Foto: Minirol

Screeny nezpůsobí zatemnění interiéru na rozdíl od předokenních rolet, takže si i se zcela zataženou screenovou clonou můžeme doma číst.

Chládek v okolí oken

Markýza zastíní prostor před okny nebo před prosklenou stěnou, takže sníží teplotu v jejich okolí o několik stupňů. Využijeme ji na terase, na balkóně. Markýzy běžně kotvíme na stěnu, do stropu, vybrané typy na krokvové konzoly. Jejich sklon má kvůli odtoku vody při dešti dosahovat min. 14°.

Chceme-li, aby slunce nízko nad horizontem markýzu nepodsvěcovalo, pořídíme si typ s výsuvným volánem. Při volbě umístění markýzy myslíme na její připojení k elektrické síti, můžeme s ní pak manipulovat pohodlným motorickým ovládáním. Při nákupu se zajímáme o použité materiály, uložení látky v kazetě kvůli ochraně před vnějšími vlivy, její impregnaci. Instalaci raději svěříme odborníkům.

Foto: Climax

Kloubová markýza s překříženými rameny umožňuje výsuv větší, než je samotná šířka markýzy, která může být maximálně 4,25 m.

Foto: Climax

Kombinace venkovních žaluzií a markýzy poskytuje kýžený stín už v prostoru před okny a účinnější ochranu před sluncem. Pomoci může i boční látková clona, která se kotví na fasádu domu a při vytažení se upevní na protější stěnu nebo stojan.

Sluneční clony a plachty jsou velmi flexibilní v náklonu. Mají trojúhelníkový, čtvercový nebo obdélníkový tvar. Menší plachty udržují ve své poloze např. D kroužky z nerezové oceli a elastické upínací popruhy, větší plachty přichycujeme lankovým upínáním a pojezdovými žabkami.

Při výběru clony a plachty dbáme nejen na způsob uchycení, ale také na kvalitu tkaniny. Výrobci používají tkaniny z polyesteru s bavlnou, polyethylenu s vysokou hustotou HDPE (180 g/m2). Tkaniny jsou impregnované.

Pestrá ochrana zevnitř

Běžnými materiály vnitřních žaluzií jsou hliník, PVC, a to u horizontálních lamel. Lamely skládané vertikálně jsou většinou z látky a používají se u větších prosklených ploch. Sluneční paprsky nejlépe odrážejí světlé barvy a stříbrná, vybírat ale můžeme ze široké škály barev.

Domykatelnost (celostínění) je daná provedením výrobku. Při zataženém stavu se celostínicí žaluzie v lamelách překrývají průchody textilních pásků a vodicích strun, takže světlo nemá kudy prosvítat.

Foto: Climax

Horizontálně skládané hliníkové lamely vnitřních žaluzií lze klopit podle potřeby.

Na velkých plochách mohou funkci látkových lamel zastat japonské stěny. Panely, k nimž je závěsná tkanina připevněna suchým zipem, lze tiše a lehce pojíždět ve vodicích lištách podle potřeb stínění.

Foto: Isotra

Japonská stěna tvoří alternativu k vertikálním žaluziím. Můžeme ji použít k zastínění velkých ploch i k předělení velkých místností.

Intenzitu zatemnění vnitřní roletou ovlivníme stažením ke spodnímu okraji okna a materiálem, z něhož je roleta vyrobená. Běžné jsou látkové rolety různé hustoty-intenzity průsvitu, ale např. vysoce zatemňující (blackout) rolety s výztuhou ze skelných vláken ztlumí denní světlo téměř do úplné tmy.

Ozdobnou variantou látkové rolety jsou lehké tzv. římské rolety s vodorovným řasením, vhodné do menších oken. Podobnou úlohu plní plisé, skládaná technická textilie. Americké rolety se vyrábějí z dřevěných tkanin různých druhů (gabun, occoume). Roletu ze šitého dřeva stahujeme šňůrkou, čímž ji zároveň řasíme. Stejné je to u bambusových a jutových rolet navíjených řetízkem na hřídel.

Foto: Isotra

Interiérová látková roleta Luna ladí s okenním rámem a působí útulným a exkluzivním dojmem.

Klasické závěsy na oknech z různých druhů látek vyžadují péči a častější praní, s výjimkou textilie z rubu opatřené zátěrem z tenké vrstvy gumy s vysoce zatemňující funkcí. Závěsy vracejí do interiéru měkkost, nehodí se však do každého interiéru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám