Hlavní obsah

Jak zařídit jídelnu, aby nabízela maximální pohodlí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V menších bytech je jídelna součástí kuchyně, obýváku, případně haly. Ve větších prostorech nebo v rodinných domech pak samostatnou místností, v níž se schází celá rodina při stolování. Jak postupovat, aby čas u stolu byl maximálně pohodlný?

Foto: Vitra (2x)

Při pořizování jídelních setů se zaměříme také na přírodní materiály, jako je potahová látka Linho z kolekce Accessoires.

Článek

Jídelna může být úplně nebo částečně oddělená třeba prosklenou stěnou nebo posuvnými dveřmi. Současným trendem je jídelní kout jako součást propojeného obytného prostoru.

Je to místo, kde každý den stolujeme, ale odehrávají se tu i významnější rodinné oslavy či posezení s přáteli.

Tam, kde nám to dispozice bytu dovolí, pořídíme si raději velký stůl, který poskytuje nejen pohodlí, ale i možnost náročnějšího prostírání.

Jídelní stůl

Hlavním měřítkem při výběru jídelního stolu je velikost prostoru. Máme-li dostatek místa, zvolíme prostornou jídelní sestavu, které dáme přednost před samostatnými židlemi a stolem.

Foto: Ton

Stůl Bloom, stůl Delta

V jídelně menších rozměrů volíme spíš malý rozkládací jídelní stůl, který ve složeném stavu zabírá pouze minimum místa a po rozložení poskytne pohodlný prostor pro šest a více osob. Rozkládací mechanismus je součástí konstrukce jídelního stolu a není potřeba ho skladovat mimo něj.

Podle tvaru máme na výběr jídelní stoly obdélníkové, čtvercové, kulaté nebo oválné.

Při výběru jídelny bereme v úvahu:
Nábytek do jídelny není limitován malými rozměry kuchyně a může se tedy stát skutečnou dominantou tohoto prostoru.
Stůl do větších prostor - sem se hodí méně obvyklé oválné tvary, do menších prostor pak rozkládací stoly, které splňují běžné i nadstandardní potřeby rodiny.
Židle sladíme se stolem jak z estetického, tak i z praktického hlediska (aby se židle daly pohodlně zasunout pod stůl a také aby měli stolovníci dostatek místa na nohy). Zohledníme i výšku stolu, rozteč noh, materiál a barevnost, aby celek působil kompaktně a příjemně; židle by měly být pohodlné a neměly být příliš těžké, aby je šlo snadno přemísťovat.
Stabilita nábytku - vyzkoušíme, jak jsou stůl i židle stabilní, prohlédneme luby stolu a jejich dostatečnou masivnost; zkontrolujeme způsob upevnění noh a kvalitu použitého kování.
Kvalita zpracování - věnujeme dostatečnou pozornost povrchovému dokončení, aby byl nábytek dostatečně odolný (v případě masivního nábytku nebo přírodní dýhy sledujeme tvrdost použitého laku).

Nohy stolu bývají nejčastěji dřevěné nebo kovové, stolová deska pak z masivu, lamina nebo tvrzeného skla či plastu. Skleněné jídelní stoly vnesou do prostoru netradiční lehkost a eleganci.

Tloušťka stolové desky podtrhuje sílu konstrukce i design celého jídelního stolu. Proto volíme jídelní stoly se silnou, alespoň 3cm deskou. To však neplatí u skleněných stolů, kde se obvykle používá sklo o síle 0,5 - 1 cm.

Foto: Triant

Kulatý stůl Cross s masivní dubovou deskou o síle 40 mm, designovou ocelovou podnoží opatřenou strukturovanou kovářskou barvou.

Rozměr stolu je dalším důležitým parametrem. Výška stolu se zpravidla pohybuje v rozmezí 74 - 76 cm, potřebná plocha pro pohodlné stolování je pak 40 x 60 cm pro jednu osobu. To znamená, že velikost jídelního stolu pro 4 osoby by měla být minimálně 80 x 120 cm.

Pokud dáváme přednost kulatému stolu, pro 4 osoby je potřeba průměr alespoň 105 cm, pro 5 a více osob pak minimálně 120 cm.

Židli, nebo lavici?

Při výběru sedacího nábytku se obvykle řídíme vzhledem, který nás na první pohled zaujme. Ke stolu vybíráme pohodlné jídelní židle. Pokud nám to dispoziční řešení jídelny dovolí, je praktické, použijeme-li prostorné rohové lavice a sestavy, které nabízejí bezproblémové stolování, hlavně pak menším dětem.

Ani u židle nezapomínáme na optimální rozměry. Důležitá je zejména výška židle ve vztahu k výšce stolové desky.

Foto: Ikea

Skládací židle Nisse, židle Nandor

Židle má být pohodlná a ergonomická. Většina jídelních židlí podporuje při sezení správnou polohu těla a páteře. Komfortní jídelní židle mívají opěrák mírně vyšší s vystouplým profilem pro podepření bederní části.

Foto: Ton

Židle Tram, lehká židle Merano

Sedák je nejčastěji vodorovný, nebo mírně nakloněný dozadu. Důležitá je měkká přední hrana sedáku, podporující stehenní část nohou. Výška sedáku židle by měla být optimálně 42 - 45 cm.

Styl dotvoří atmosféru

Na atmosféře, kterou jídelna vyzařuje, se podílí zejména styl. Dnes je v kurzu minimalistická elegance a často se setkáváme i s industriálním stylem, představujícím kombinaci dřeva a kovu.

Hodně příznivců má stále vintage styl nebo provensálsky laděné jídelny. Každopádně nábytek v jídelně má ladit s ostatním zařízením bytu.

Foto: Vitra

Morrisonovu židli All Plastic, která kombinuje vždy dva odstíny stejné barvy, lze nově pořídit také ve svěží žluté.

Prostředí jídelny ovlivňují také doplňky. Především kvalitní osvětlení umístěné přímo nad stolem, doplněné nástěnnými nebo stojacími lampičkami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Samotné barevné ladění a vybavení jídelny textiliemi záleží na vkusu každého z nás. Někdo preferuje strohý, jiný má radši útulný vzhled. Důležité je, abychom se tu cítili dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám