Hlavní obsah

Architektův dům propojuje historii s moderními vizemi

Architekt Heinz Richardson si pro stavbu svého domu vybral starobylé městečko v anglickém hrabství Buckinghamshire na severovýchod od Londýna. V malebném prostředí postavil dům, v němž si historické tradice podávají ruku s nejmodernějšími vizemi.

Foto: Grant Smith

Protáhlý obdélníkový tvar, výrazná sedlová střecha a vysoký komín představují tradiční znaky anglických venkovských domů. Horizontální vikýř, přesahující stropní desky a velké nečleněné prosklené plochy bez rámů hovoří jazykem současné architektury.

Článek

Město Old Amersham se může pochlubit příjemnou polohou v údolí řeky Misbourne a zástavbou se středověkými kořeny, oku lahodí i ladná silueta sousedních Chilternských kopců s mozaikou luk a listnatých lesů.

Foto: Grant Smith

U vstupu do domu architekt vytvořil závětří z rezavého cortenového plechu. Pro venkovní kamenné zdivo použil speciálně upravený křemen, který krásně kontrastuje s tmavým dřevem.

Návrh domu vychází z historického kontextu, který tvoří harmonie hrázděných, kamenných a režných cihelných domů, a z principů trvale udržitelného rozvoje.

Trvale udržitelná architektura s minimální uhlíkovou stopou je architektovou vášní a základem jeho tvůrčího myšlení – podstatu návrhu tvoří kombinace jednoduchých, praktických a trvalých konstrukčních prvků, elegantní moderní design a využití místních materiálů. Architektonická kancelář Jestico + Whiles získala za promyšlený návrh domu ocenění Královského institutu britských architektů RIBA South Awards 2016.

Foto: Grant Smith

Hlavní obytný prostor domu je orientován na chráněnou terasu. S ní sousedí i samostatná obytná jednotka, propojená s domem stropní deskou s integrovanými pevnými slunolamy.

Dům nazvaný House 19 se začleňuje do okolní zástavby s velkou pokorou. Jednoduchá obdélníková stavba je umístěna podél okraje pozemku a chrání velkou slunnou terasu, navazující zahrada je pojednána jako přírodní louka.

Strmá sedlová střecha, dominantní komín, obklad fasády z tmavého cedrového dřeva, venkovní kamenné zdi se speciálně upraveným křemenem, střešní krytina z tmavého zinkového plechu a prvky z cortenové oceli vyjadřují úctu k místní stavební tradici.

Foto: Grant Smith

Společnou obývací část domu prostorově člení atypický otevřený krb z desek z černého plechu.

Dispozice domu je adekvátní dnešním požadavkům na moderní bydlení – nabízí otevřené prostory, dostatek světla, propojení s přírodou.

Téměř celé přízemí zaujímá společná obývací část s kuchyní, jídelnou a sezením. Je plně prosklená směrem do zahrady a zčásti otevřena vzhůru na galerii v patře, což umožňuje příjemné horní osvětlení.

Foto: Grant Smith

Hlavní obytná část domu je osvětlena okny ze tří světových stran a také shora oknem na galerii.

V patře se nacházejí ložnice se zázemím. Na zahradě stojí samostatná multifunkční obytná jednotka (může sloužit pro hosty, jako domácí kancelář, posilovna apod.). Je propojená s domem přes krytou terasu.

Všestranně úsporný

Základem energetických úspor je nadstandardně tepelně izolovaná a vzduchotěsná obálka domu, včetně oken s izolačními trojskly, a pasivní i aktivní využití solární energie.

Dům je podélnou osou orientován východo-západně, což umožňuje generovat významné solární zisky prostřednictvím velkého prosklení jižní fasády i přes zimu. V létě naopak prodloužené přesahy střech stavbu účinně stíní a zabraňují přehřívání interiéru.

Foto: Grant Smith

V patře se nacházejí ložnice se zázemím.

Aktivně dům vyrábí elektrickou energii pomocí fotovoltaických panelů umístěných na části střechy s jižním sklonem. Spotřebu elektřiny minimalizuje jak velké množství denního světla v interiéru, tak i úsporné LED osvětlení a vysoce úsporné domácí spotřebiče.

Foto: Grant Smith

Šikmá sedlová střecha a tmavě obložená fasáda – dům se svou siluetou i barevností dobře zapojuje do kontextu okolní zástavby.

Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo typu země/voda, dům je vybaven řízeným větráním s rekuperací tepla. Čerstvý vzduch nasávaný zvenku prochází přes zemní registr – 40 m dlouhé potrubí uložené 2 m pod terénem, kde se v létě ochlazuje a v zimě předehřívá.

Hlavní obytnou část domu lze v létě účinně přirozeně větrat a ochlazovat okny, v domě vládne po celý rok tepelná pohoda i bez klimatizace.

Foto: Grant Smith

Půdorys domu

Součástí trvale udržitelného konceptu je i šetření vodou – dešťová voda sváděná ze střechy se využívá ke splachování toalet, praní a zalévání zahrady.

Foto: Grant Smith

Půdorys domu

House 19 nabízí nejen vysoce kvalitní a úsporné moderní bydlení, ale také zodpovědnou ekologickou architekturu, která je trendem výstavby 21. století.

Technické údaje

Užitná plocha: 246 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zděná stavba, železobetonové stropy, dřevěný krov, větraný obvodový plášť (tepelná izolace z tuhých izolačních desek), vnější obklad vertikální desky z cedrového dřeva, střešní krytina titanzinkový plech

Výplně otvorů: pevně zasklené plochy, posuvné prosklené plochy a okna hliníková s izolačními trojskly, část oken stíněna na míru vyrobenými dřevěnými slunolamy, vnitřní dveře dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění a technické vybavení: teplovodní podlahové vytápění, zdroj energie tepelné čerpadlo země/voda (výkon 10 kW), řízené větrání s rekuperací tepla, zemní registr, fotovoltaické střešní panely (výkon 4 kW), provoz domu je energeticky šetrný s nulovou uhlíkovou stopou

 Jitka Pálková, více na www.stavbadomu.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám