Hlavní obsah

Dřevorubecký srub v srdci přírody napodobuje tradiční vesnická obydlí

Milujete přírodu a líbí se vám bydlení, které je s ní v souladu? Pak neváhejte a vstupte s námi do srubu v srdci krásné přírody anglického Cornwallu. Při pozorování vážek vznášejících se nad vodní hladinou snadno zapomenete na čas i na starosti všedního dne.

Foto: www.modernibyt.cz

Syrový půvab srubu a okolní romantická krajina Cornwallu jsou dokonalým receptem pro netradiční dovolenou o samotě či ve dvou.

Článek

Dřevorubecký srub zvaný Firefly se ukrývá v zapadlém koutu vesničky Trebudannon v oblasti zvané Severní Cornwall.

Hlavním záměrem při jeho navrhování bylo napodobit tradiční obydlí vesnického tesaře, nicméně tento srub velmi dobře vyhoví i současným požadavkům na bydlení. Pobyty v něm a v dalších zajímavých lokalitách po celé Velké Británii nabízí společnost Unique Home Stays.

Foto: www.modernibyt.cz

S lehkostí řešené detaily vytvářejí dokonalou atmosféru anglického venkova. Moderní prvky, jako radiátory a střešní okna nenápadně zapadají do kontextu.

Foto: www.modernibyt.cz

Autenticky zařízená kuchyň skrývá moderní přístroje a veškeré potřebné vybavení pro pohodlné vaření. Široké dveře na terasu umožňují bezprostřední kontakt s okolím.

Možná vás inspiruje k zařízení víkendového útočiště ve stejném stylu. Rustikální dřevorubecký charakter srubu a blízkost přírodní tůně, domova mnoha vážek, poskytuje úžasný zážitek z pobytu v divoké přírodě.

Lze zde strávit romantické chvíle ve dvou, okolí je ideální na procházky se psem. Luxusem je tu právě krása prostého života.

Foto: www.modernibyt.cz

Srub nabízí možnost vlastního vaření, relaxaci u krbu na měkké sametové pohovce i posezení na terase, kde je další otevřené ohniště.

Plně vybavená kuchyň, včetně nenápadně začleněných moderních přístrojů, poskytuje veškerý komfort. Pocit bezprostředního kontaktu s okolím umocňují velké dveře mezi terasou a kuchyní.

Foto: www.modernibyt.cz

Když s večerem přijde chlad a nad jezírkem se převaluje mlha, není nic příjemnějšího než se s knížkou schoulit na sametové pohovce u plápolajícího krbu.

Poodhrneme-li nenápadný jutový závěs v rohu kuchyně, vstoupíme do pohodlné ložnice, která má syrový charakter dřevorubeckého pokoje. Velká manželská postel se lněným povlečením a sametovým přehozem láká k odpočinku.

Foto: www.modernibyt.cz

Většinu plochy ložnice zabírá manželská postel. Prostor lze rozšířit otevřením širokých prosklených dveří na menší ryze soukromou terasu.

Foto: www.modernibyt.cz

Z ložnice je přístup do koupelny, která je postavená ze dřeva a vlnitého plechu. Krásné detaily jako plechová nádrž, měděná sprcha, mosazné kohoutky a v neposlední řadě i průhledy na modré nebe jsou důležitými estetickými prvky.

Foto: www.modernibyt.cz

Skromnou ložnici s přilehlou koupelnou odděluje od kuchyňské a obývací části jen prostý jutový závěs. Většina návštěvníků tráví čas převážně na terase nebo výlety po okolí.

Prostá krása

Srub je postavený z přírodních materiálů a díky tomu perfektně zapadá do okolní krajiny. Fasáda z cypřišového dřeva již získala tu správnou patinu. Dřevo je kombinované s kamenem a vlnitým plechem, ze kterého je tvořený podklad šindelové střechy a stěna koupelny.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny koupelny tvoří převážně vlnitý plech. Umyvadlo a vana jsou postaveny na míru z impregnovaného betonu. Koupelna je oddělená od ložnice posuvnými ocelovými.

Vnitřní zařízení dokonale koresponduje s jeho rustikálním charakterem. Opět jsou zde použity přírodní a recyklované materiály. Veškeré technické vybavení, včetně tepelného čerpadla, je ekologické a na vysoké úrovni, i když to není na první pohled zřejmé. Stavbu obklopuje zahrada s ostrůvky trávníku a divokých květin. Zahrada je plná života, hmyzu a ptáků. Nechybí zde ani popínavé růže a břečťan.

Splněným snem každého milovníka přírody je jezírko s kameny. Nejhezčí zážitek tu poskytuje večerní posezení v houpacím křesle na terase, s šálkem čaje v ruce, měsícem nad hlavou a svatojánskými muškami tiše se vznášejícími nad jezírkem. Ale nejen srub, i okolí nabízí nevšední zážitky.

Foto: www.modernibyt.cz

Základní půdorys srubu je jednoduchý obdélník s přístavkem pro koupelnu. Díky venkovnímu krbu a částečně zastřešené terase je možné trávit čas venku i při špatném počasí.

Návštěvníci se mohou kochat nejen půvaby místní krajiny a tradiční zemědělské zástavby. Nedaleko se nacházejí jedny z nejvyhlášenějších lázní v Cornwallu. Asi 15 minut cesty je vzdálené přírodní horké zřídlo nebo mořské lázně. Krásná je také promenáda po Watergate Bay, zakončená třeba sklenkou výborného šampaňského.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kristýna Lišková, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám