Hlavní obsah

Rodinný dům architekta Pelčáka navazuje na skalnatý svah

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Stavebník a architekt Petr Pelčák si mezi lety 1999 až 2003 postavil v Brně vlastní dům. Je umístěný při vrcholu kopce, prudce se svažujícího k jihu. Omítnutá obytná část je na skalnatý svah navázána souvisejícími konstrukcemi a plochami z lomového kamene místního původu. Jde o detail, který stavbu propojuje s okolím.

Foto: Archiv studia Pelčák a partner architekti, Filip Šlapal, David Židlický (3x)

Stavba s adresou: U vodárny 23, čp. 3148, Brno 2 - Žabovřesky

Článek

Na východní straně se za vstupem do vily nachází předsíň, která vede do hlavního podlaží v úrovni patra. V něm je prostor, který zahrnuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z ní je přístupný balkón.

Jižní stěna prostoru je na plnou šířku a výšku prosklena v posuvných ocelových rámech. Některé kusy nábytku v domě navrhl sám architekt. Jde například o akvárium, skříně, knihovnu, jídelní stůl, kuchyni a stojací lampy.

Foto: Slavné brněnské vily

Architekt nechal kromě barevných fotografií svého domu pořídit i černobílé snímky, připomínající předválečný způsob dokumentace moderní architektury.

Na střeše nechybí dřevěný vyhlídkový altán. Spodní podlaží obsahuje ložnice, hostinský pokoj a koupelnu, oddělené úzkou chodbou od užitných prostor.

Terén parcely je terasovitě upravený, osázen trávou a skalničkami a doplněn na horním konci bazénem, na spodním pergolou.

Architekt usiloval o vytvoření „malého domu, který nebude působit jako malý“ a který nebude jen zapadat do daného prostředí, ale bude z něj vyrůstat.

Foto: Archiv studia Pelčák a partner architekti, Filip Šlapal, David Židlický

Architektoni se podařilo vyzvihnout výhledy do okolí.

Základní plocha stavby představuje přibližně dvacetinu z rozlehlé parcely. Komorní měřítko vyžadovalo úsporné a jednoduché řešení při maximálním využití mimořádných hodnot lokality, hlavně co se týče výhledů jak do volné přírody, tak i na široké městské panorama.

Stavba se nachází v nejteplejší lokalitě Brna, dům lze tedy úsporně vytápět. Celková střídmost a některé detaily i materiály jsou jemnými připomínkami brněnského funkcionalismu, ovšem podřízené autorskému rukopisu architekta.

Foto: Archiv studia Pelčák a partner architekti, Filip Šlapal, David Židlický

Sochařská díla v zahradě, navržené Zdeňkem Sendlerem, jsou dílem Michala Blažka.

Petr Pelčák je spoluzakladatelem volného architektonického sdružení Obecní dům Brno, jehož se stal předsedou.

Spolu s architektem Petrem Hrůšou také založil Ateliér Brno, který v Brně projektoval a realizoval kromě soukromých rodinných domů například polyfunkční dům E - pasáž na Josefské ulici, rekonstrukci Denisových sadů, přestavbu Úřadu městské části Brno-Komín nebo obchodně společenské centrum Galerie Vaňkovka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám