Hlavní obsah

Vila na kraji lesa v Plané nad Lužnicí je skrumáží rozmanitých tvarů

Novinky, Text: Eva Erban, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivá vila Františka Hnojny v Plané nad Lužnicí vznikla mezi lety 1999 a 2006. Je umístěna do romantického prostředí, stojí na okraji lesa, kdysi upraveného v lesopark. Z její pro české prostředí netradiční podoby můžeme vyčíst zálibu autora Vlada Miluniče v architektuře amerických tvůrců.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Vila se nachází v ulici Pionýrská v Plané nad Lužnicí.

Článek

Planá nad Lužnicí se stala oblíbeným letoviskem už za první republiky. Jako místo pro svou vilu si ji vybral i jihočeský podnikatel František Hnojna.

Autor vily Vlado Milunič je známý svou zálibou v architektuře amerických tvůrců – Franka Lloyda Wrighta, Herba Greeneho, Bruceho Goffa a Franka Gehryho. Ta se projevila i jako inspirace u této vily.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Stavba je hodně členitá a tvarově pestrá.

Milunič vilu navrhl jako skrumáž rozmanitých tvarů, přizpůsobenou svažitému terénu. Složitou formu půdorysu lze porovnávat s americkou organickou architekturou.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Architekt myslel na kryté venkovní prostory.

Podoba vily se vymyká převažujícímu „přísnému“ směru v současné české architektonické tvorbě, její nejkvalitnější část se kloní spíš k minimalismu a neofunkcionalismu s důrazem na užitnou a funkční hodnotu stavby.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Vila se nachází v blízkosti rybníka což jí dodává romantického ducha.

Tvar mohutné střechy vychází z její konstrukce. Nad okny domu, v místech přesahu, architekt jako krytinu použil drátosklo a titanzinek. V interiéru je konstrukce krovu přiznaná.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Interiéru dominují hřejivé materiály.

Stěny domu se otvírají velkými prosklenými plochami, interiér se tak propojuje s přírodou. Stavba má cihlové zdi s barevným dřevěným obkladem, natřeným střídavě bílou a šedou barvou.

Nejvyšší část domu, stavebníkova věžovitá „trucovna“ a garáž, má odstín karmínově červený.

Foto: Slavné stavby Jihočeského kraje

Jde o rozlehlou stavbu s mnoha místnostmi.

V přízemí je umístěn velký obývací pokoj, kuchyň, dvojice ložnic, koupelen a pracoven i garsoniéra pro sestru majitele.

Ve čtyřech pokojích prvního patra mají bydlet vnoučata. Obě ložnice v přízemí architekt kovovým schodištěm propojil se zahradou. Z pokojů v prvním patře i z „trucovny“ se vstupuje na samostatné terasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám