Hlavní obsah

Rekonstrukce navrátila pražskému secesnímu domu jeho někdejší eleganci

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům na pražském Smíchově byl ve značně zchátralém stavu, když jej nový majitel koupil. Prvním krokem byla tedy kompletní rekonstrukce a úprava domu i jeho bytových jednotek tak, aby odpovídaly potřebám moderního stylu života.

Foto: Jakub Pelnář (15x)

Interiéry bytů jsou navrženy a zařízeny v moderním stylu tak, aby bydlení v nich bylo co nejpříjemnější.

Článek

Majitel oslovil architektku Veroniku Pánkovou ve fázi, kdy po hrubých stavebních úpravách přišla řada na vše, co se týkalo povrchů, elektro rozvodů, dispozic jednotlivých místností a celkového zařízení.

Architektka navrhla nejenom nový vzhled fasády, ale především veškeré zařízení domu, ať již chodeb a schodišť, teras nebo jednotlivých místností v bytech.

Foto: Jakub Pelnář

Bytům se navrátily dubové parkety, styl oken i dveří.

Foto: Jakub Pelnář

Ačkoli je každý byt zařízen trochu jinak, ve všech lze objevit stejný styl - kombinaci čistě bílé, šedé a přírodní barvy dubového dřeva.

Foto: Jakub Pelnář

Kombinaci bílé a šedé v koupelně doplnily portugalské obklady.

Foto: Jakub Pelnář

„Cílem bylo navrátit zchátralé a nepříliš vábně vyhlížející budově její původní krásu a stejně tak poskytnout kvalitní a estetické bydlení i pro budoucí nájemníky. V domě byly zachovány a zvýrazněny interiérové secesní prvky, pískované motivy na sklech, původní design dřevěných dveří a oken, dubové parkety, zachované jsou ve vybraných bytech i klenby,” sdělila Novinkám architektka.

Foto: Jakub Pelnář

V domě jsou dva typy bytů, se dvěma a třemi pokoji.

Foto: Jakub Pelnář

Velké množství úložných prostorů v bytech je řešeno jako vestavné skříně na míru.

Foto: Jakub Pelnář
Foto: Jakub Pelnář

Architekta v některých bytech hezky sjednotila šedou dlažbu v chodbách s obklady v koupelnách.

Foto: Jakub Pelnář

Totální výměnou prošly samozřejmě veškeré instalace v domě, ať již elektrických, plynových či vodovodních rozvodů. Nové jsou dlažby a přirozeně také výmalba a obklady v celém domě.

Naopak, zachovaná zůstala zatím střešní konstrukce s původní krytinou z bobrovek. Důvodem je skutečnost, že majitel v budoucnosti plánuje v objektu realizovat půdní vestavbu s velkoplošným prosklením.

Foto: Jakub Pelnář

Proměnou a obnovou prošly také veškeré společné prostory v domě.

Foto: Jakub Pelnář
Foto: Jakub Pelnář

Vstupní prostor domu

V domě vzniklo celkem 14 bytových jednotek o dispozici 2 + kk a 3 + kk. Menší byty s hlavním společenským prostorem a ložnicí mají užitkovou plochu 45 čtverečních metrů, větší domácnosti s hlavním společenským prostorem a dvěma ložnicemi pak 59 čtverečních metrů.

Protože dům stojí v ulici Grafická, dostal jeho projekt název Grafická 27. Odtud pak už byl jen krůček k označení jednotlivých bytů jmény významných malířů. Noví nájemníci si tak budou moci pronajmout domov, který nese například jméno Chagall, Kandinskij, Jacobsen, Vasareli atd.

Foto: Jakub Pelnář

Za domem vznikly i prostorné terasy.

Foto: Jakub Pelnář

Nová fasáda domu

Jak upřesňuje architektka, příjemným rysem zadání byla relativně velká svoboda v nákladech na zařízení bytů. Díky tomu měla volnější ruku při volbě materiálů či konkrétního vybavení.

Nábytek je vyroben na zakázku s důrazem na detaily, solitérní kusy nábytku pak u kvalitních výrobců. Každý z bytů je zařízen v trochu jiném stylu, přesto je u všech zřetelný společný styl opřený především o parketové dubové podlahy a paletu akcentující šedobéžové tóny.

Foto: Archiv majitele domu

Původní stav

Foto: Veronika Pánková

Plán přízemí

Foto: Veronika Pánková

Plán druhého patra, které je řešeno velice podobně, jako ostatní podlaží.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám