Hlavní obsah

Dvoupodlažní podkrovní byt s trochou nostalgie majitele zaujal na první pohled

Do Řevnic se Barbora vracela. Před několika lety v tomto krásném prostředí sdílela pronajatý dům s kamarádkami. S manželem Janem měli štěstí. Nyní tu koupili dvoupodlažní podkrovní byt s výměrou 150 m2 v nově zrekonstruované vile z dvacátých let minulého století.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji našla pracovní kout Barbora s malým, ale velmi praktickým stolkem s úložným prostorem. Společnost mu dělá repasovaná thonetka. Skvěle sem zapadne i nově čalouněné staré křeslo a jednoduchý gauč s konferenčním stolkem.

Článek

Oba toužili žít blíž přírodě. Bydlení v pronajatém bytě na pražských Vinohradech, v sousedství Riegrových sadů, měli ale moc rádi. Užívali si tep velkoměsta - kavárny i přírodu. Pak ale delší čas cestovali po Americe. Stále spali někde v přírodě, vnímali klid a ticho a zjistili, že jim to vyhovuje. Zajímali se o nabídky bydlení z okolí Berounska.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo, čalouněné židličky majitelka zvolila sama ve světle šedém odstínu. Za pracovní deskou je skleněná stěna s dekorem navrženým designérkou Markétou Fleischnerovou.

Ke koupi zdejší nemovitosti je však zlákalo nejen krásné prostředí, ale i přátelé, kteří se sem také přestěhovali. Byt ve staré vile sice dýchal novotou, ale svou pamětí jim připomínal secesní domy z pražských Vinohrad.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava nábytku je navržena na míru z drásané dubové dýhy v kombinaci s bíle lakovanou MDF deskou. Je vybavena vestavnými spotřebiči.

Jak to tu vypadalo, když jste si byt pořídili?

Barbora: Nebylo tu nic, jen trámy a obvodové zdi. Byt jsme ale mohli upravit podle svých potřeb. Protože jsme si ale neuměli představit, zda zcela vyhoví našim požadavkům - jestli tu bude dost světla a interiér bude dostatečně vzdušný, hledali jsme odbornou pomoc.

Foto: www.modernibyt.cz

Na vestavný nábytek bezvadně navázal přebalovací pult, bez něhož by se maminka s malým dítětem obešla jen stěží.

Vznesla jsem dotaz na facebooku a obdržela několik nabídek. Nejvíc mě zaujala práce designérky Markéty Fleischnerové, také sázím na intuici - a ta mě nezklamala. Od první schůzky jsme si všichni rozuměli.

Foto: www.modernibyt.cz

Svůj relaxační kout, kam se může pohodlně posadit a ponořit třeba do četby nebo si dát sklenku koňaku, zde má i pán domu.

Měla jste s manželem o interiéru stejnou představu, nebo jste šli na kompromis?

Barbora: Shodli jsme se bez problémů, spolupráce nás tří byla velmi příjemná a plynulá... Hned v počátku z rozhovoru zcela jasně vytanul záměr - dostatek světla ve vzdušném interiéru.

Přáli jsme si moderní byt jednoduchých linií, v němž se projeví cihla, dřevo a sklo. Chtěla jsem tu někde mít luxfery. Mám na ně krásnou vzpomínku z dětství, která mi dělá dobře. Očekávání se naplnilo...

Foto: www.modernibyt.cz

Skříň pro uložení potravin nebyla pro rodinu dostatečně velká, proto jsou další zásoby potravin uloženy zcela originálně, ale prakticky v designové komodě pod schody.

Nebyli jsme nijak vyhraněni pro konkrétní styl. Byt jsme zařizovali postupně. Nechali jsme se vést Markétou a vybavení nechali promlouvat v interiéru.

Překvapovalo nás, co interiér snese. Zjistili jsme, že se nám líbí spojení nového se starým, kombinace moderního vybavení se starými předměty. Radost mi tu dělá třeba stará mísa po babičce nebo háčkované dečky. Jinak jsou tu ale použity jednoduché čisté linie, žádné zbytečné příkrasy a zdobení. Nechceme interiér zahltit zbytečnostmi a narušit efekt vzdušnosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Velkoryse koncipovaná ložnice nabídla úložné prostory i dostatek volného prostoru s pochozí výškou. Z intimního prostoru ložnice je možné vstoupit přímo do koupelny i vyjít na balkón.

Je tu něco z vašeho předchozího domova?

Barbora: Ano, postel v ložnici. Nechala jsem si ji vyrobit už dřív ze starých trámů. Měla jsem potřebu mít stabilní, masivní postel. Většina nábytku je tu ale zhotovena na míru.

Co pro vás bylo důležité?

Barbora: Mít tu svůj pracovní kout, protože pracuji převážně z domova. Svůj relaxační kout, kam se může pohodlně posadit a ponořit třeba do četby nebo si dát sklenku koňaku, zde má i manžel.

Foto: www.modernibyt.cz

Podkrovní koupelna byla výzvou. Mezi dva trámy se vešla částečně zapuštěná akrylátová vana. Po stranách vznikly praktické niky, v zadní části zůstal prostor pro sprchový kout.

Nevidím televizor, tak mě napadá, že jste ho asi vůbec nechtěli...

Barbora: Původně jsme o něm uvažovali, ale pak jsme tuto možnost zavrhli. Máme projektor s plátnem, které spouštíme ze stropu. Jde o nenápadné řešení, které nepoškozuje vzhled interiéru.

Těší mě ozvučení bytu - je moc příjemné ráno vstoupit do koupelny a dopřát si kvalitní poslech oblíbené hudby. V každé místnosti, nezávisle na ostatních, můžeme poslouchat jinou muziku.

Foto: www.modernibyt.cz

V patře bytu je ložnice dcer Jana z prvního manželství. Lůžko zabírá celou místnost, po jeho třech stranách jsou vytvořeny úložné prostory. V případě potřeby může postel posloužit i k příležitostnému přespání návštěvě.

Centrum našeho bytu tvoří krb, v pomyslném středu bytu může plát oheň. Mám moc ráda tento obývací prostor, tady to žije, je srdcem našeho domova. A pak také naši velkou koupelnu. Má příjemně vyhřívanou podlahu a nádhernou dlažbu, která mi připomíná chrámy na Krétě. Osobně jsem si přála, abychom v koupelně měli vanu i sprchový kout.

Jaký byl úkol pro vás?

Designérka Markéta Fleischnerová: Věděla jsem, že musím prostor ponechat co nejvíc otevřený a zajistit mu dostatek světla. Rozčlenila jsem ho do zón, které se logicky nabízely. Jejich uspořádáním jsem rovněž reagovala na požadavky manželů, návrhem nábytku na míru jsem v prostoru zachovala vzdušnost. Vše se pozvolna odvíjelo krok za krokem...

Foto: www.modernibyt.cz

Další pokoj zatím slouží jako herna dětí. Časem se přizpůsobí aktuálním potřebám Johanky.

Utkvěl mi požadavek využití cihel a luxfer. Hodně úvah se točilo kolem televizoru a projektoru. Zvažovala jsem i ponechání trámů bez opláštění... Sádrokartonové opláštění podkroví ukrojilo velký kus z celkového prostoru, ale bylo vhodnější.

Docela zabrat nám dala i průsvitná skleněná příčka mezi koupelnou a kuchyní, kterou tvoří dvouvrstvé sklo s fóliemi uvnitř. Jedna je mléčná a druhá se vzorem. Majitelé kladli nároky také na kvalitní zvukovou izolaci.

Bylo třeba zajistit, aby zvuk muziky z koupelny nepronikal do kuchyně a jinam, kde může jiný člen domácnosti poslouchat zcela odlišnou hudbu. Vybavení interiéru navázalo materiálově i barevně na dubové parkety, s nimiž se tu počítalo, a které sem, do této staré vily, patří.

Foto: www.modernibyt.cz

Horní koupelnu se sprchovým koutem a klozetem od dětského pokoje odděluje majitelčina vytoužená stěna ze skleněných tvárnic, které sem přivádějí denní světlo.

Barbora: Markéta nám výběr vybavení hodně usnadnila. Zúžila ho vždy na tři čtyři vhodné kusy - zajistila praktický předvýběr. Vždy jsem si v kuchyni přála mít velký a pevný stůl, kde se budeme scházet, který se stane srdcem domova...

Naše představy se naplnily, cítíme tu harmonii a je nám tu krásně. Zbývají jen drobnosti, ještě vybíráme truhlíky na terasu a čekáme na markýzu.

Markéta Fleischnerová
Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Také vytváří interiéry v duchu feng-šui. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru. Pro jakékoli příležitosti připravuje květinové dekorace. Nabízí atraktivní službu nazvanou rychlodesign a pořádá kurzy interiérového designu.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám