Hlavní obsah

Kancelářská budova překvapuje svou nečekanou útulností a uměleckým stylem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V živé obchodní čtvrti tureckého Istanbulu, Leventu, vyrostla na základech někdejší výšivkářské továrny kancelářská budova pro klienta designového studia Kontra. Dostala velmi přiléhavý název KolektifHouse. Designéři v ní originálním způsobem využili tradiční prvky používané v kancelářích, sídlo firmy navíc obohatili množstvím rysů, které navozují příjemné pocity a radost z pobytu v umělecky zařízeném prostředí.

Foto: Kontra (11x)

Autoři návrhu mysleli i na potřebu odpočinku a uvolnění zaměstnanců. Navrhli proto spoustu zákoutí, která lze využít k pracovním schůzkám, při kterých lze navodit uvolňující náladu.

Článek

Klientem designérů není žádná malá firma, a tak bylo třeba navrhnout celkem na 75 kanceláří, ovšem také prostory pro dalších 150 cestujících pracovníků. K tomu slouží především prostorné společenské místnosti a zóny povzbuzující svým zařízením a uspořádáním přátelskou atmosféru.

Foto: Kontra

Do interiéru josu zakomponované i prvky živé přírody.

Foto: Kontra

Celé zařízení domu působí nezvyklým, zpočátku možná hodně pestrým, ale po chvíli hlavně útulným a uvolňujícím dojmem.

Dům stojí v centru města, které má industriální minulost, duch těchto dob je v místě stále přítomný. Proto se designéři spolehli při tvorbě interiéru sídla firmy na kombinaci zvláštních, nebo méně obvyklých materiálů, jako jsou například šamotové cihly, železo, přiznaný beton nebo OSB desky. Ty pak samozřejmě doplnili i běžnějšími materiály, zvláště pak dřevem a sklem.

Výsledkem je prostředí, které zaskočí svou útulností, a především nečekaným prolnutím dvou zdánlivě nespojitelných směrů - industriálního a místy až etno stylu se zakomponováním uměleckých děl.

Foto: Kontra

Srdcem domu a sídla společnosti je aula využitelná ke spoustě různých příložitostí a firemních akcí.

Foto: Kontra

Další z jednacích místností, v níž je obzvláště pěkně možné zaregistrovat jisté náznaky ethno stylu.

Konkrétně ze šamotových cihel byly postaveny už zdi předchozí stavby, na jejíž základech nový objekt vyrostl, a tak je stačilo jen zachovat a zkompletovat z nich nové zdi s využitím spojovacích prvků ze železa.

Stěny jednotlivých kanceláří pak designéři ponechali záměrně prázdné, aby si je budoucí pracovníci mohli vyzdobit například obrazy přesně podle svého gusta, a tím přidat něco ze svého osobitého stylu do celku.

Foto: Kontra

Designéři také terasu před domem zaplnili zelení, aby byl výhled z interiéru během práce zaměstnancům firmy příjemný.

Foto: Kontra

Firma má hned několik jednacích prostorů.

Designéři rovněž mysleli na zeleň, která běžně v centrech měst představuje nedostatkový prvek. Zde jej zakomponovali přímo do kancelářských prostor a zároveň interiér domu propojili s dřevěnou terasou v exteriéru, která je rovněž osázena zelení.

Foto: Kontra

Zazeleněnou terasu lze rovněž využít k menším firemním akcím.

Pocit sounáležitosti a přítomnost v jednom společném domě pak podporují i šikmé stropy připomínající podkrovní místnosti. OSB desky využité jak ve společenských prostorách, tak například na toaletách, mají zase připomínat domy v Amsterdamu.

Foto: Kontra

Některé zdi jsou postavené ze šamotových cihel. Autoři návrhu využili materiál, který zbyl na místě někdejší továrny.

Jednou z nejvýraznějších místností domu je aula se sezením na dřevěných stupních, které připomínají lavice vysokoškolských poslucháren. V budově je celkem šest konferenčních místností, přičemž každá z nich je zařízena v trochu jiném stylu.

Foto: Kontra

Přiznaný beton a OSB, to jsou jen některé méně běžné materiály používané v interiérech sídel firem.

Foto: Kontra

Jedním z výrazných rysů návrhu designu je bohatá skladba použitých materiálů.

Dům nabízí celkem 2700 čtverečních metrů prostoru, v přízemí je to 1500, v mezaninu dalších 1200 metrů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám