Co bylo skutečným impulsem ke změně bydliště?

Petr: Synové chodili do školy v Brně a navštěvovali tu i různé kroužky. Žena je tam vozila a trávila tak tři a půl hodiny denně v autě. V místě, kde jsme bydleli, také naprosto chyběly obchody a další vybavenost. Poměrně daleko jsme to měli i k rodičům.

Čím si vás tento byt získal? Ze zabydleného domu se zpravidla neodchází snadno.

Petr: Říkali jsme si, že když už máme odejít, tak ale do bytu, který je opravdu v centru města a který má zajištěná parkovací místa.

Svatava: Další podmínkou byl balkón nebo terasa.

Úzkou vstupní chodbu opticky zvětšují zrcadlové dveře úložných prostorů.

Úzkou vstupní chodbu opticky zvětšují zrcadlové dveře úložných prostorů.

FOTO: www.modernibyt.cz

Petr: Tento byt splňoval obojí. Má výměru 130 m2 s terasou i balkónem. Našli jsme ho běžnou cestou v nabídce realitní kanceláře. Líbil se nám, ale začali jsme uvažovat o dvou toaletách.

Na doporučení jsme dostali kontakt na architekta Jiřího Vlčka z architektonického studia BV Architekti. Jakmile byt uviděl, začal navrhovat jeho úpravy. Postupem času jsme přes drobné změny dospěli k rozhodnutí byt pořádně zrekonstruovat.

Tmavě mořený jídelní stůl (design Jiří Vlček) z jilmového dřeva přesně na míru danému prostoru a doplněn koženými křesílky Meinl Grande a stropním závěsným svítidlem Big Bang.

Tmavě mořený jídelní stůl (design architekta) je zhotovený z jilmového dřeva přesně na míru danému prostoru a doplněn koženými křesílky Meinl Grande a stropním závěsným svítidlem Big Bang. Sestava nábytku je navržena na míru a zhotovena z MDF desky lakované do vysokého lesku. Pracovní deska je z Technistonu, deska za ní z lakovaného jilmu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Architekt Jiří Vlček: Mým záměrem rozhodně nebylo všechno zbourat! Smysluplnější se však jevilo zasáhnout do interiéru radikálněji tak, aby byl vytvořený na míru způsobu života majitelů a kvalitně jim sloužil.

Původní řešení bytu 4 + kk nebylo šťastně koncipované. Bouráním jsem se snažil získat čistý půdorys.

Kuchyň je kompletně vybavena - klasickou a parní troubou, vestavnou chladničkou s mrazničkou i myčkou a nechybí ani indukční varná deska s digestoří. O kvalitu vody pečuje stolní úpravna, která se stará o výtečnou chuť a odstraňuje například chlor.

Kuchyň je kompletně vybavena - klasickou a parní troubou, vestavnou chladničkou s mrazničkou i myčkou, nechybí ani indukční varná deska s digestoří. O kvalitu vody pečuje stolní úpravna, která se stará o výtečnou chuť a odstraňuje například chlor.

FOTO: www.modernibyt.cz

Stavební úpravy rozhodně nebyly v rozpočtu bytu nejdražší, ale z hlediska dispozičního členění a využití bytu zcela zásadní.

Došlo také na výměnu stávajících oken. Stejně jako velkoplošné zrcadlo do koupelny se sem transportovala jeřábem přímo z ulice.

Jaká přání majitelů byla nedotknutelná? Čeho jste se musel držet?

Architekt: Především jsem musel majitele dobře poznat a seznámit se s jejich životním stylem, abych mohl adekvátně reagovat na jejich potřeby. Rozhodně jsem se nesnažil získat si je líbivými vizualizacemi, ale vhodnými řešeními reagujícími na jejich individuální potřeby.

Majitelé nepožadovali nic extrémně specifického, přáli si nadčasový interiér v neutrálních barvách, který je možné následně snadno dekorovat.

Dětské pokoje jsou vybaveny kvalitními lůžky Hästens a nábytkem zhotoveným na míru s důrazem kladeným na úložné prostory.

Dětské pokoje jsou vybaveny kvalitními lůžky Hästens a nábytkem zhotoveným na míru s důrazem kladeným na úložné prostory.

FOTO: www.modernibyt.cz

Petr: Vycházeli jsme z požadavku dvou toalet, chtěli jsme klimatizaci, ozvučení i kvalitní osvětlení a celkově moderní interiér. Dřeva barvy třešně jsme už měli dost, to nás provázelo patnáct let... Také jsme si přáli velký jídelní stůl. Sami jsme si už vybírali velmi pohodlné židle a pohovku s nastavitelnými opěrkami.

Svatava: Toužili jsme po mladistvějším a minimalističtějším vzhledu interiéru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Preferovali jste konkrétní materiály?

Svatava: Přála jsem si bílou kuchyň v lesku. V tomto smyslu se pak vše další odvíjelo právě od kuchyně.

Architekt: Protože se naše vizualizace líbily, majitelé nám následně ponechali volné ruce, což bylo příjemné. Velmi jsme si cenili průběžné komunikace, která padala na úrodnou půdu.

Je tu něco, po čem se vám stýská, co jste se přestěhovali z předchozího domu?

Petr: Jen gril, zahradní nábytek a pračka se sušičkou... Vzhledově jsme očekávali úplně jiný nový domov.

Ložnice má dostatek úložných prostorů. Kvalitní lůžko Hästens je splněným snem manželů. Televizní obrazovka není na první pohled patrná. Je skrytá za zrcadlovou stěnou. Objeví se po zapnutí televizoru.

Ložnice má dostatek úložných prostorů. Kvalitní lůžko Hästens je splněným snem manželů. Televizní obrazovka není na první pohled patrná. Je skryta za zrcadlovou stěnou. Objeví se po zapnutí televizoru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Museli jste dělat nějaké kompromisy? Nechybí vám třeba vana?

Svatava: Vana není to, co bych postrádala. Jsem ráda, že se podařilo vytvořit dva pokoje pro kluky tak, aby se daly zavřít dveře a každý měl své soukromí. Jsem spokojená. Na terase můžeme mít truhlíky s květinami, můžeme i grilovat...

Skvěle vyřešené jsou tu úložné prostory. Přestože jsme dřív bydleli v domku, tady v bytě jich máme mnohem víc.

Koupelna je obložena velkoformátovou dlažbou a vybavena prostorným sprchovým koutem, dvěma umyvadly s bateriemi Gessi posazenými na lakované desce z tvrzeného skla. Mužské pohlaví si pochvaluje pisoár. Místo se našlo i pro pračku se sušičkou.

Koupelna je obložena velkoformátovou dlažbou a vybavena prostorným sprchovým koutem, dvěma umyvadly s bateriemi Gessi posazenými na lakované desce z tvrzeného skla. Mužské pohlaví si pochvaluje pisoár. Místo se našlo i pro pračku se sušičkou.

FOTO: www.modernibyt.cz

Architekt: Úložné prostory nejsou patrné, jsou součástí obkladů stěn - jen někde přerušené téměř neznatelnými dveřmi. Díky prosklené příčce vypadá společenský prostor opticky větší. Zůstává však zcela funkční, součástí příčky jsou i prosklené posuvné dveře, které je možné kdykoli zavřít.

Svatava: Bydlíme tu už dva roky a jsme moc spokojení. Užíváme si příjemnou atmosféru celého bytu a ani s odstupem času bychom nezměnili vůbec nic. Byt se nám líbil okamžitě. Je orientovaný na jih, světlý a má velká okna. Po všech úpravách je pro nás dokonalý.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz