Hlavní obsah

Dům na vinici je propojený s okolním terénem, přesto poskytuje dostatek soukromí

Novinky, Text: Jan Sedlák, Slavné vily Jihomoravského kraje, editace: tnk

Rodinný dům Olgy a Petra Houžvičkových v Podivíně od architektonického tria ve složení Petr Hrůša, Petr Pelčák a Markéta Hrůšová má přezdívku Dům na vinici. Vznikl mezi lety 2001 až 2003 a je příkladem racionální architektury propojené s okolní krajinou. Architekti díky rozumné dispozici dopřáli majitelům dostatek soukromí.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba s adresou: Kopce 968/20b, Podivín

Článek

Advokát Petr Houžvička se chtěl usadit v rodném Podivíně, na venkově chtěla žít i jeho žena pracující jako soudkyně. Svůj náročný a hektický život chtěli vyvážit tradičním prostředím, které by jim poskytlo bezpečné útočiště.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Umístění stavby umožňuje pěkné výhledy do krajiny.

Majitel za začátku nepovažoval otázku projektanta za důležitou, iniciativu tedy převzala jeho žena, která se obrátila na architekty Hrůšu a Pelčáka.

Po řadě konzultací vznikl dům, který je podle projektantů „zajímavý tím, že vlastně není nijak zajímavý, má sedlovou střechu s vlnitým eternitem. Ústředním motivem je koupelna, která ještě s venkovním krbem tvoří jediné hmoty vystupující z kompaktní figury domu“.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér je zařízen v celkem střídmém stylu.

Stavba poskytuje soukromí, ale i společenské prostory. Je proto otevřená, ale zároveň i intimní, propojená s krajinou i uzavřená do sebe.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Pohled na půdorysy podlaží prozrazuje celkem logické a klasické umístění místností.

Velký význam přikládali projektanti také jedinečné parcele s výhledem do krajiny a na městečko. Výrazné rámy dveří vymezují funkce jednotlivých prostor, aniž by je ale uzavíraly, velká okna umožňují výhled do krajiny.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Architektům se podařilo díky tvaru stavby dům dobře propojit s krajinou.

Střed dispozice stavby vyplňuje schodišťová hala se střešním světlíkem. Prostor spodního podlaží je směrem na sever rozšířen o garáž, komoru, šatnu a zádveří.

Přízemí obsahuje obytné a společenské místnosti, do patra jsou umístěny tři ložnice a pracovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám