Hlavní obsah

Investice do kvalitních oken se vždy vyplatí

Právo, Gisela Růžičková

Přemýšlíte o výměně oken nebo vybíráte okna pro nový dům? Stále nemáte jasno, jakému materiálu dát přednost, aby okna co nejlépe splňovala požadavky na funkčnost a vzhled? Podívejte se, jaké jsou přednosti jednotlivých materiálů.

Foto: Vekra (4x)

Plastová okna jsou oblíbená hlavně díky výhodnému poměru cena–kvalita a také kvůli jednoduché údržbě.

Článek

Okna jsou důležitou součástí našich domovů nejen proto, že nás chrání před nepřízní počasí, ale mají významný vliv na energetickou náročnost našeho bydlení a úsporu energie. Právě proto je dnes trojsklo běžnou výplní všech druhů oken.

Foto: JÁNOŠÍK okna-dveře

Za okno Transparent navržené pro domy, v nichž se dřevěné stěny proměňují v otevřený prostor, získal hlavní cenu na Designbloku 2016 designér Maxim Velčovský.

Všichni renomovaní výrobci nabízejí v jednotlivých materiálech výběr profilů zaměřených na vzhled, exkluzivní či ekonomické řešení, optimální výkon, zaoblené i lineární hrany. Cena oken vychází z druhu materiálu, jeho zpracování, rozměrů i typu kování.

Foto: Dafe-plast

Skvělé tepelně izolační vlastnosti, které pomohou uspořit náklady na energie, přináší také plastová okna Synego.

Plastová okna

Patří k dlouhodobě nejžádanějším na našem trhu. Oblíbená jsou zejména díky výhodnému poměru cena-kvalita. Kromě příznivé ceny jsou jedinečná v energetické účinnosti.

Foto: Dafe-plast

Kvalita plastových oken spočívá v jejich jednotlivých částech, kterými jsou plastový profil, výztuha, kování a zasklení.

Ve srovnání s hliníkovými nebo dřevěnými okny lépe izolují. Díky tomu se výrazně snižují náklady za vytápění.

Mezi další klady patří snadná udržovatelnost, dlouhá životnost a vysoká odolnost.

Foto: Schüco

Nová generace plastových oken a dveří Schüco Living se vyznačuje kvalitním těsněním bez průvanu, vlhkosti a hluku a nyní i dokonalým metalickým povrchem ve třech barvách, který přináší technologie Automotive-Finish.

Plastová okna jsou k dispozici v celé škále barev a vzorů. Bílá plastová okna, to je klasika, dnes jsou v kurzu plastová okna v šedé barvě, mezi nejpopulárnější patří dřevodekory. Barvy okenních rámů lze i kombinovat.

Dřevěná okna

Nebo také tzv. eurookna jsou léty prověřenou klasikou, která se hodí pro každou novostavbu i rekonstrukci. Moderní dřevěná okna se vyrábějí z vícevrstvých lepených hranolů, díky nimž mají výborné tepelně izolační vlastnosti a perfektní tvarovou stabilitu.

Foto: Velux

Dotykovým ovladačem střešního okna GGL Integra lze ovládat nejen okno, ale i rolety, žaluzie a markýzy odkudkoli v domě. V případě deště okna automaticky zavře dešťový senzor. Ovládání je vhodné pro okna umístěná mimo dosah. Cena od 22 000 Kč.

Pokud potřebujeme spolehlivé řešení velkých prosklených ploch nebo máme-li atypické tvary stavebních otvorů, jsou dřevěná okna ideálním řešením. Kvalita dřevěných oken spočívá v jejich povrchové úpravě. Stačí dvakrát do roka přetřít lazuru balzámem a jednou za sedm let natřít lazurou.

Foto: Vekra

Vekra

Dřevěná okna mají podstatně vyšší životnost než okna plastová, jsou pevná, mají výborné izolační vlastnosti, snadno se opravují i renovují a jsou velmi odolná. Rekonstrukce historických budov se bez tohoto materiálu neobejdou.

Hliníková okna

Vyznačují se dlouhou životností, moderním vzhledem a vysokou pevností. Hliník je nejvhodnějším materiálem pro velmi časté používání a zároveň uspokojí i vysoké nároky na tepelnou izolaci. Z toho vyplývá, že hliníková okna jsou vhodná všude tam, kde budou hodně namáhána, nebo v místech, kde jsou náročné povětrnostní podmínky.

Foto: Vekra

Hliníková okna se hodí všude tam, kde budou hodně namáhána, nebo kde jsou náročné povětrnostní podmínky. Dlouhá životnost, moderní vzhled a vysoká odolnost.

Okna mají výborné vlastnosti a stabilitu a umožňují vyřešit i velké prosklené plochy. Díky široké škále barevných variant včetně dekorů dřeva se tato okna uplatní v každém interiéru.

Foto: Dafe-plast

Exkluzivní vzhled hliníkových oken Progress ALU zajišťuje hliníková obložka, která je umístěna na plastovém profilu Geneo z vnější strany. Zlepšuje tak nejen estetiku okna, ale i mechanické vlastnosti.

Nabízejí řešení jak pro prostory částečně vytápěné, tak vysoce úsporné profily ideální do bytových prostor. Díky mimořádné odolnosti a stálosti hliníkových profilů budou okna vyřešena jednou pro vždy.

Dřevohliníková okna

Poskytují ideální ochranu dřeva hliníkovým opláštěním, proto mají neomezenou životnost. U oken tak zcela odpadá nutnost péče o povrch dřeva. Prakticky neomezená životnost dřevohliníkových oken jim dává punc investice, která se opravdu vyplatí.

Foto: Vekra

Dřevohliníková okna představují ideální spojení přírodního materiálu s perfektní ochranou, které dřevu poskytuje hliníkové opláštění.

Také v tomto segmentu nabízejí výrobci nepřeberné množství barevných variant hliníkového opláštění a poskytují stavebníkům široké možnosti hlavně u moderních staveb. Je možné si vybírat z různých produktových řad, a to v odlišném designu. Najdeme okna nejen v klasickém designu, ale i oblá či se skrytým křídlem.

Druhy oken

Plastová okna

Výhody: snadná údržba, nižší pořizovací cena, výborné zvukově izolační vlastnosti

Nevýhody: dilatace profilů, menší statická únosnost

Dřevěná okna

Výhody: dlouhá životnost a vysoká odolnost, výborné izolační vlastnosti, přírodní materiál šetrný k životnímu prostředí

Nevýhody: vyšší pořizovací cena, nutnost pravidelné údržby

Hliníková okna

Výhody: výborné izolační vlastnosti, široká škála povrchových úprav, velkoformátové sestavy, velká statická odolnost a únosnost, odolnost proti povětrnostním podmínkám

Nevýhody: vyšší pořizovací cena

Dřevohliníková okna

Výhody: vynikající tepelně technické vlastnosti, příjemný vzhled z interiéru, dlouhá životnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům

Nevýhody: vyšší pořizovací cena 

Dřevohliníková okna jsou rozumnou investicí do budoucnosti, poskytují totiž jistotu, že kromě běžného omytí není nutné se o ně starat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám