Hlavní obsah

Při stavbě domu vsaďte na zdivo jednoho stavebního systému

Právo, Karolina Černá

Přemýšlíte, z čeho postavit vysněný rodinný dům? Vlastnosti zdicích materiálů od prověřených výrobců se od sebe příliš neliší. Špatný může být jen způsob jejich použití. Proto je výhodnější zvolit pro hrubou stavbu ucelený stavební systém. Zabráníme tak projekčním, technickým a statickým problémům, které vznikají při výstavbě z různých materiálů.

Foto: KM Beta (3x)

Vápenopísková cihla Sendwix je vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy. Umožňuje různé barevné odstíny i přírodní bílou.

Článek

Většina výrobců svůj systém garantuje, když stavební firma dodrží doporučené technologické postupy a používá celý stavební systém včetně omítek a fasády. Zaručuje tak i rychlejší a snazší provedení prací. Jaké zdicí materiály patří k nejvyužívanějším?

Cihelné bloky

Dutinové charakterizuje soustava dutin a pórů, podporujících tepelně izolační vlastnosti cihly a zároveň snižujících její hmotnost. Cihelné bloky jsou prostupné pro vodní páry a ekologicky nezávadné.

Foto: Wienerberger

Masivní stěna z cihelného zdiva vytváří vysokou ochranu proti hluku, která je v případě plněných cihel ještě podpořena vkládanou minerální izolací.

Systém pera a drážky zpřesňuje a usnadňuje výstavbu, šetří spojovací materiál. Slouží k rychlé kompletní výstavbě, včetně specifických prvků, jako jsou ostění oken, stropní nosníky, řešení rohů.

Broušené bloky jsou přesně zabroušeny na konkrétní výšku, zapadají do sebe systémem pera a drážky na boku cihel. Zdění je rychlé, stačí 1 mm ložné vrstvy spojovacího materiálu.

Foto: Heluz

Vyplněním dutin broušených cihel Family 2 in1 polystyrenem došlo ke 40% navýšení tepelně izolačních vlastností při zachování paropropustnosti. Cihly Family 2 in1 šířky 440 a 500 mm splňují bez dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy.

Systém doplňkových formátů (rohovky, překlady) umožňuje výstavbu v jednotném sortimentu, což minimalizuje vznik tepelných mostů.

Foto: Wienerberger

Keramické cihelné zdivo má výborné tepelně izolační schopnosti, eliminuje vznik tepelných mostů. Nevzniká riziko kondenzace vodní páry a rozvoje plísní.

Domy z moderních pálených cihel plněných izolantem, např. minerální vatou nebo polystyrenem, se nemusejí dodatečně zateplovat.

Plné cihly

Plné pálené cihly patří ke klasickým stavebním materiálům pro nosné i nenosné konstrukce. Dnes získávají na oblibě jako vnitřní viditelné přizdívky stěn s přiznanými vymazanými spárami a s povrchem ošetřeným impregnací či lakem. Stále se uplatňují při stavbě komínů.

Foto: Wienerberger

Řezání a úprava cihel probíhá přímo na staveništi.

Základní hmotou cihly je cihelný střep, její různé zbarvení dočervena způsobuje odlišný obsah oxidů železa. Z hlediska tepelné izolace nabízejí cihly jako obvodové zdivo slabší hodnoty, musíme je doplnit izolací.

Výstavba je pracnější, počítáme s větším množstvím spotřebované malty, klasické pálené cihly se totiž vyrábějí v malých formátech.

Foto: Heluz

Dvouvrstvý komínový systém obsahuje tenkostěnnou izostatickou vložku a je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná).

Cihlové zdivo nejlépe ze všech odolává požáru a znemožňuje šíření plamene. Cihly jsou přírodní materiál, jen minimálně zatěžují životní prostředí.

Vápenopískové zdivo

Vápenopískové cihly a bloky mají šedobílou barvu, vyrábějí se lisováním jemného křemičitého písku a mletého nehašeného vápna s vodou. Jejich možnosti zbarvení jsou široké.

Foto: KM Beta

Vápenopískové zdivo je ideálním materiálem pro vyzdívání tepelně izolačních vícevrstvých obvodových stěn.

Vynikají pevností, nízkou nasákavostí, tj. mrazuvzdorností, izolačními i akumulačními vlastnostmi. Vápenopískové cihly i bloky umožňují tenkovrstvé lepení, systém pero-drážka urychluje stavební práce.

Foto: KM Beta

Vápenopískové cihly se používají pro obvodové i vnitřní zdivo. V interiéru se dají použít pro nosné a výplňové dělicí stěny, především pro svou pevnost v tlaku a zvukově izolační vlastnosti.

Používají se pro obvodové i vnitřní zdivo, nosné i výplňové dělicí stěny, v sortimentu jsou i různé tvarovky, věncovky, vyrovnávací cihly. Vyrábějí se plné i děrované, s bočními drážkami. Mohou mít dokonale hladký i dekorativní režný povrch.

Pórobeton

Výhodou pórobetonových tvárnic je kompletní modulový stavební systém zahrnující výrobky klasické velikosti i velkoformátové, využitelné pro celou hrubou stavbu.

Foto: Heluz

Nosné žaluziové a roletové překlady se používají nad okenními otvory v obvodových stěnách. Mají v sobě již zabudovanou tepelnou izolaci a zároveň vytvářejí schránku pro umístění stínicích systémů (venkovních žaluzií nebo rolet).

Pórobeton se vyrábí z přírodních surovin (vápenec, křemičitý písek a voda). Materiál má výborné tepelně izolační a technicko-statické vlastnosti.

Foto: Ytong

Komínový systém s keramickou vložkou, tepelnou izolací a pórobetonovým pláštěm se hodí pro všechny druhy paliv.

Práce s pórobetonem je rychlá a snadná díky suchému spojení na pero a drážku v rámci jedné řady a spojení následující vrstvy tvárnic vrstvičkou tmelu nebo malty.

Foto: Ytong

Z přesných tvárnic Lambda postavíme nosné i nenosné obvodové a vnitřní stěny, ztužující, výplňové a požární stěny nízkopodlažních i vícepodlažních budov.

Dílce se vyzdívají na tenkovrstvou maltu nebo se lepí speciálními tenkovrstvými tmely. Snadno se opracovávají a upravují na konkrétní velikost, vytvoření drážek pro rozvody vody nebo elektřiny trvá jen chvilku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Tvárnice menších šířek se osvědčily u rekonstrukcí bytových jader, protože jsou lehké a nezatíží tak konstrukci domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám