Hlavní obsah

Velká ložnice, místo vany sprchový kout. Po úpravách je byt mladého muže dokonalý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ukončení studií v zahraničí se Martin vrátil domů do České republiky. Než se mu podařilo najít odpovídající byt v novostavbě v pražském Karlíně, žil v nájemním bytě. Zvolil atraktivní rezidenční bydlení, které však bylo třeba dotáhnout k dokonalosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí obývacího pokoje je nábytková stěna s osvětlenými nikami, stolek s integrovaným krbem, a antracitová sedací souprava Carmo. Televizor zdánlivě levituje prostoru před kuchyňským ostrůvkem. Je zavěšený na čiré stěně z bezpečnostního skla.

Článek

Samotná rezidence nabídla pohodlný život s nonstop recepcí a komfortní přepravu výtahem přímo do vlastního bytu. V podzemí nechybí parkovací stání, celý objekt se pyšní početným bezpečnostním zajištěním.

O skvělém umístění nemůže být pochyb. Klid a zeleň všude kolem, dobrá dopravní dostupnost, pěšky je Martin v centru města za deset minut. Díky lodžii a velkým francouzským oknům si může užívat jedinečného propojení interiéru s exteriérem.

Foto: www.modernibyt.cz

Do bytu lze vstoupit ze strany schodiště nebo přímo z výtahu. Zádveří tvoří botník s integrovanou osvětlenou nikou na klíče, čalouněná lavice a nerezový věšák, které jsou součástí zrcadlové stěny stejně jako dveře do ložnice.

Po nezbytném čase stráveném hledáním vhodných ateliérů se Martin nakonec obrátil na Filipa Hejzlara z architektonického studia de.fakto. Rozhodně si nezvolil špatně, holobyt se proměnil v elegána.

Smysluplné členění

Interiér bytu 3 + kk s lodžií o rozměru 88 m2 v šestém patře domu bylo třeba co nejlépe upravit. Martinovi záleželo nejen na účelném uspořádání a praktickém užívání, ale stejně tak i na jeho vzhledu.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovní ostrůvek je vybavený indukční varnou deskou a výsuvnou digestoří. Nechybí ani vinotéka a vestavné spotřebiče Siemens. Kuchyňská sestava nábytku je zhotovena z lamino desek a pracovní desky z Krionu. Výmalba za linkou je ošetřena lakem.

„Očekával moderní interiér s velkou šatnou, přál si nahradit vanu sprchovým koutem, a protože rád vaří, kladl důraz na praktickou kuchyň. Jinak ale ponechal velký prostor kreativitě tvůrce,“ vzpomíná architekt. Byt převzal ve stavu Shell and core. Došlo na poměrně velké stavební úpravy a také bylo třeba předělat elektroinstalační rozvody.

Foto: www.modernibyt.cz

Na stěnách je aplikována speciální italská výmalba Poesia (Stilnovo), která prostupuje celým bytem stejně jako dřevěná podlaha z kouřového dubu (Stilparkett) ošetřená olejem.

„Chtěl jsem docílit rozdělení bytu na zónu společenskou, kterou tvoří obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, také chodba a samostatná WC místnost s umyvadlem, a zónu intimní, která zahrnuje ložnici s šatnou a koupelnu se sprchovým koutem,“ vysvětluje architekt.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelnu tvoří na míru zhotovený stůl, je spojen s varným ostrůvkem v jeden kompaktní celek deskou z Krionu. Prostor dotvářejí židle Tiffany (Casprini) a svítidlo Big Bang (Foscarini). Nepřehlédnutelná je vzrostlá rostlina ve velkém květináči (Asa).

O funkčně originální prvky tu není nouze. Stačí nahlédnout do obývacího pokoje. Televizor zdánlivě levituje v prostoru před kuchyňským ostrůvkem. Je totiž zavěšený na transparentní stěně z bezpečnostního skla, kotvené na jednom konci v podlaze a na druhém ve stropě. A je tu i krb! Sice jen lihový, ale integrovaný přímo do konferenčního stolku.

Prostor zútulňují vzrostlé zelené rostliny zasazené do velkých květináčů. Boční strana kuchyňského ostrůvku slouží jako vinotéka k ukládání lahví s červeným vínem.

Funkční originalita

Dva menší pokoje se proměnily v pěknou ložnici s otevřeným vstupem do prostorné šatny. Přímo z ložnice lze také vejít do koupelny.

Vstup do ložnice a celé intimní zóny je téměř neznatelný, je součástí zrcadlové stěny, s níž zcela splývá. Vanu v koupelně nahradil prostorný sprchový kout vybavený baterií instalovanou do stropu, tzv. dešťovým nebem.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení ložnice je součástí stropního podhledu, kovových polic i nočních stolků. V podhledu je použita speciální italská výmalba. Stěny v záhlaví lůžka i naproti jsou obloženy laminem.

Zapršet může i z noční oblohy poseté drobnými LED diodami, které připomínají nebe plné hvězd. Místnost osvětluje strop z barrisolu. Podlaha je z dřevěné třívrstvé krytiny, což není pro koupelnu zcela obvyklé. Zvláštností je tu ale víc.

Foto: www.modernibyt.cz

Do šatny proniká denní světlo. Další osvětlení se jí dostává díky stropnímu podhledu a LED diodovému pásku v nábytku. Exteriér se odráží v zrcadle a opticky tak zvětšuje prostor. Ničím nerušený průhled podporuje i taburet na nohách z čirého skla.

Naprosto originální je použití fotografie od Jiřího Machta na stěně sprchového koutu. Ta je lepená na zrcadlo a integrovaná do rámu z umělého kamene Krionu, z něhož je vyrobený celý sprchový kout. Místnost tak ozvláštňuje, ale zároveň i opticky zvětšuje. Nástěnná fotografie budí zdání pokračujícího horizontu.

Foto: www.modernibyt.cz

Sprchový kout koupelny zdobí fotografie z limitované edice Jiřího Machta s výjevem pouště, kterou majitel navštívil. Stěny jsou obloženy zrcadly a kaleným sklem.

Nevšední je i obložení stěn koupelny. Není zde použitý běžný keramický obklad, ale zrcadla a kalené sklo.

Foto: www.modernibyt.cz

Zrcadlová je i skříňka nad umyvadlem Kool XL (Glass Design) s baterií Retangolo (Gessi).

„S majitelem jsme postupovali podle prvního návrhu. O vznik interiéru se živě zajímal, opakovaně ho i v průběhu úprav navštívil. Velkou pozornost věnoval například detailnímu členění úložných prostor. Myslím, že je s výsledkem spokojený. Šatna je koncipována velkoryse, majiteli se líbí stejně jako nevšední koupelna.“

Ing. arch. Filip Hejzlar
Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v oboru architektura a stavitelství. Ještě během studií střední školy započal svou architektonickou praxi ve spolupráci s ateliérem Studio PHA. Od roku 2010 se plně věnuje návrhům a realizacím soukromých i komerčních interiérů.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Co znamená Shell and core?

Stavební projekty (byty i kanceláře) jsou nabízeny k nájmu či odkoupení ihned po dokončení hrubé stavby, tedy bez finálních úprav interiéru (bez dokončení podlah, obkladů, dlažby, vnitřních dveří, obložení schodiště, sanity apod.) a kompletně připraveny k instalaci vnitřního vybavení podle přání a potřeb budoucích majitelů v jejich vlastní režii.

Pro klienta je výhodou možnost individuální volby zařízení a developer tak nemusí odstraňovat nově nainstalované zařízení a nahrazovat je jiným, které požaduje zájemce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám