Hlavní obsah

Policový systém Zig Zag ovládl ceny Czech Grand Design, získal i ocenění Edida

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio deForm letos získalo titul Designér roku a stalo se i Czech Grand designérem roku 2016 napříč kategoriemi soutěže. Ocenění mu vynesla dřevěná hra i dubový policový systém Zig Zag, který vyniká jednoduchostí, bytelností a účelností. Nedávno získal i mezinárodní designovou cenu Edida pro nejlepší nábytek, kterou vyhlašuje časopis Elle Decoration.

Foto: archiv Czech Grand Design

Dubový policový systém Zig Zag pro Hem navrhlo studio deForm.

Článek

Soutěž Czech Grand Design zná nejlepší designéry za rok 2016. Bodovalo mladé designérské duo Václav Mlynář a Jakub Pollág ze studia deForm. Oba autoři vystudovali Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.

Studio nyní působí v Londýně, bylo založeno v roce 2011. Zaměřuje se na nábytkový a produktový design, interiéry a design výstavních prostor. V cenách Czech Grand Design je studio oceněno za hru Koski i za policový systém Zig Zag, který vznikl pro společnost Hem.

Foto: archiv Czech Grand Design

Otevřené police jsou v posledních letech hodně trendy. Poslouží jako knihovna, vitrína i příborník.

Policový systém vzniká ve dvou velikostech a je inspirován městským stylem bydlení. Autorům šlo o vyzdvižení čisté funkce tohoto nábytkového kusu a zachování jednoduchosti provedení.

Foto: archiv Czech Grand Design

Sestavení je jednoduché a nekomplikované. Police se pak jednoduše vsune do konstrukce.

Mezi ikonické kousky studia patří i osvětlení s názvem Hat, připomínající klobouky. To vzniklo i díky inspiraci průmyslovými svítidly a pouličními lampami.

Zajímavým návrhem studia je i houpací křeslo ve stylu kolébky pro dospělé nebo levitující lampa, která je pověšena ze stropu.

V kategorii Designér roku byla velká konkurence 

Velká konkurence byla letos v soutěži Czech Grand Design právě v kategorii Designér roku, ve které studio deForm zvítězilo.

„O tom svědčí i 16 nominovaných designérů. Mezi českou špičku se propracovávají studia, která ještě nedávno byla mezi objevy, jako je například Durch Duo, deForm nebo Roman Šedina,“ uvedla členka výboru Cen Czech Grand Design Jana Zielinski.

Ve finále byly letos i práce mladé designérky Lucie Klodové. Ta o titul soutěžila se sérií koberců Brush, kolekcí svítidel Puro a kolekcí vizitkovníků Flint.

Foto: archiv Czech Grand Design

Osvětlení Puro od Lucie Klodové, které vzniklo pro Brokis.

Za pozornost letos stojí i vázy od Romana Šedivého. I ten se se svou prací spolu s Klodovou dostal až do nejužšího finále soutěže o Designéra roku.

Foto: archiv Czech Grand Design,

Kolekce váz s názvem KA navazuje na tradici umění japonských hrnčířů. Nedokonalosti jsou zcela záměrné.

Ceny Czech Grand Design uděluje Akademie designu ČR za mimořádné výkony. Loni v soutěži bodovalo studio Olgoj Chorchoj se svítidly ve tvaru obřích kapek. [celá zpráva]

Oproti minulým ročníkům se výstava designérských počinů koná až po vyhlašování cen. Nejlepší práce tak představí festival finalistů Best of od 30. března do 2. dubna 2017 ve Ville Pellé v Praze. S ostatními vítězi soutěže se můžete seznámit zde. 

Kromě výstavy děl jednotlivých finalistů budou připraveny i tematické přednášky a diskuze, projekce, dětské dílny a workshopy s designéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám