Byt s velkorysou rozlohou 156 m2 se nachází ve staré přístavní čtvrti Islands Brygge, která byla ještě na začátku 20. století výchozím bodem a cílem lodí zprostředkovávajících obchod s Islandem.

Okolo přístavu se v průběhu staletí rozrůstaly doky, továrny, ale i vojenské prostory.

Na slavnou éru výroby tužek a pastelek značky Viking navázal Morten Bo efektní nástěnnou instalací, kterou oživil chodbu.

Na slavnou éru výroby tužek a pastelek značky Viking navázal architekt efektní nástěnnou instalací, kterou oživil chodbu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Zlom přišel po druhé světové válce, kdy hluk strojů v této oblasti utichl a čtvrť se pomalu stávala opuštěnou zemí nikoho. Její úžasný potenciál rozpoznali developeři a investoři až v 90. letech minulého století, kdy se zanedbané předměstí začalo proměňovat ve velmi žádanou lokalitu. Její industriální ráz dodnes zůstává.

Při cestě do práce projíždí Morten Bo kolem staré továrny na zpracování oceli, tesařství a prodejny kol. Míjí ale i zcela nové objekty, které starou zástavbou přirozeně prorůstají: rezidenční domy, galerie nebo veřejné koupaliště navržené známým studiem Bjarne Ingels Group.

Středobodem kodaňského bytu je kuchyň z ocelových, černě práškovaných modulů, jimž vévodí pracovní deska z nerezavějící oceli.

Středobodem kodaňského bytu je kuchyň z ocelových, černě práškovaných modulů, jimž vévodí pracovní deska z nerezavějící oceli.

FOTO: www.modernibyt.cz

„Po vysněném bydlení jsem pátral asi rok a půl, protože jsem hledal jak příjemnou lokalitu, tak určitý typ prostoru. Loft v Islands Brygge se ukázal jako ideální, protože z něj mám jen pár kroků do práce, blízko do centra Kodaně a zároveň jsme s rodinou obklopeni zelení. Přidanou hodnotou je i 150 m2 rozlehlá střešní terasa, která nám životní prostor doma příjemně zvětšuje,“ vysvětluje svou volbu designér.

Otevřenost a vzdušnost loftu podpořila podlaha ze světlých fošen, dveře posuvné na stěnu a vestavěný nábytek vyrobený na míru.

Otevřenost a vzdušnost loftu podpořila podlaha ze světlých fošen, dveře posuvné na stěnu a vestavěný nábytek vyrobený na míru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Bydlení s otevřeným srdcem

Rekonstrukce i finálního zařizování bytu se zhostil majitel sám. Prostor bývalé továrny si přímo žádal o vytvoření otevřeného centrálního prostoru, v němž našla místo kuchyň, jídelna, obývák i pracovna.

Díky velkým tabulkovým oknům nenajdete v bytě jediný tmavý kout.

Díky velkým tabulkovým oknům nenajdete v bytě jediný tmavý kout.

FOTO: www.modernibyt.cz

Pocit otevřenosti podpořil příliv denního světla, které sem přichází velkými tabulkovými okny, dveře posuvné na stěnu, vestavěné kusy nábytku vyrobené na míru a ve všech místnostech jednotná podlaha z dlouhých dřevěných fošen.

Účelná estetika

Při zařizování interiéru se majitel bytu řídil imperativy vizuální čistoty a funkčnosti, které se promítly ve volbě převážně přírodních materiálů a barevné střídmosti.

V návaznosti na industriální ráz budovy zde převládlo kontrastní černobílé ladění doplněné odstíny šedé, které pocitově zahřívají akcenty z masivního dřeva.

Puristický ráz koupelny zdůrazňují monochromatické doplňky.

Puristický ráz koupelny zdůrazňují monochromatické doplňky.

FOTO: www.modernibyt.cz

Minimalistické pojetí prostoru podtrhuje i citlivé zacházení s doplňky, jejichž efekt spočívá v rafinované hře struktur a tvarů. Čistě dekorativních prvků je zde opravdu pomálu.

Bíle laděná otevřená koupelna navozuje pocit klidu.

Bíle laděná otevřená koupelna navozuje pocit klidu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Pán domu svěřil tuto úlohu běžným předmětům: barevným obálkám knížek v knihovně přes celou stěnu, vyskládaným polínkům tvořícím originální mozaiku svými nestejnými tvary a rozmanitou kresbou nebo bujnému listoví anturií, které zde mají úkol nejen zdobit, ale také symbolicky oddělovat prostor jídelní a obývací části.

Důsledně harmonický

Jednotná linie minimalistické estetiky spojila všechny části loftu, včetně místností mimo centrální prostor. Jednoznačně k tomu dopomohla volba nábytku a dalších zařizovacích předmětů, které vzešly z velké části z designérovy tvorby pro firmu Vipp a částečně i z domácího kutění.

Výhodou lehce spartánsky pojatého dětského pokoje je, že může se svými majitelkami bez velkých zásahů růst.

Výhodou lehce spartánsky pojatého dětského pokoje je, že může se svými majitelkami bez velkých zásahů růst.

FOTO: www.modernibyt.cz

Výsledkem je dokonale harmonický celek, z něhož lehce vybočuje snad jen pokojíček dvojčat Merle a Anine. V něm autor z barevného purismu lehce slevil, když oživil království dcerek několika hravějšími doplňky, jako jsou obrázky od dánské fotografky Kristine Funchové.

Dvojčata Merle a Anine kralují v pokojíčku s vysněným domem pro panenky, který jim vyrobil tatínek.

Dvojčata Merle a Anine kralují v pokojíčku s vysněným domem pro panenky, který jim vyrobil tatínek.

FOTO: www.modernibyt.cz

Anna Martinková, www.modernibyt.cz