Hlavní obsah

Aktuální trendy v kuchyních. Módní je sklo, tmavá ocel i beton

Právo, Gisela Růžičková

Plánujete pořízení nové kuchyňské linky nebo výměnu starých kuchyňských dvířek za nová a hledáte inspiraci? Každý si svou dokonalou kuchyň představuje jinak. Ze všeho nejdůležitější je vsadit na moderní materiály a detaily, které udělají z běžné kuchyně kuchyň originální.

Foto: Gorenje

Moderní kuchyně Celine s jemně industriálním nádechem představuje další z trendů letošního roku – vzhled betonu.

Článek

Jestliže patříme mezi zastánce konzervativního stylu, dáme přednost přírodním dekorům.

Naopak moderní kuchyně se ponesou v trendových barvách i povrchové úpravě – vedle bílých a šedivých odstínů se drží na špičce ultramatné nebo ultralesklé povrchy.

Foto: Datart

Bílé kuchyně v kombinaci se dřevem jsou dlouhodobě nejoblíbenější nejen u nás, ale v celé Evropě.

Také nové materiály podobající se masivu musejí být věrohodné. Ať už jde o kuchyňská dvířka nebo pracovní desky, na první pohled se od přírodních materiálů téměř neliší.

Při výběru se zaměříme zejména na dvířka s lakovaným povrchem, která nás osloví nejen svým vzhledem a designem, ale i skvělými užitnými vlastnostmi, jež oceníme právě v kuchyni!

Foto: Technistone

Kuchyňské pracovní desky z unikátního tvrzeného kamene lze vybírat z mnoha kolekcí a odstínů (například Noble v mramorovém nebo pískovém vzhledu).

Ultralesk a ultramat

Vysoký akrylátový lesk a mat jsou hitem posledních let. Výhodou je vysoká kvalita povrchové úpravy, snadná údržba, vysoce odolný povrch bez pórů, splňující přísné hygienické nároky. I u lakovaných kuchyní lze vybírat z široké nabídky odstínů barev.

Poškozená lakovaná kuchyňská dvířka se dají snadno opravit, protože akrylát má tloušťku 1,4 mm. Poškozený lak se vytmelí, přebrousí a znovu nalakuje.

Foto: Trachea

Teplé tóny akrylátových dvířek T.acrylic v kávovém dekoru decentně tlumené matným provedením se skvěle hodí do moderních střízlivých interiérů, ale v kombinaci s bílou doslova zazáří.

Od lakovaných kuchyní nás může odradit snad jen výrazně vyšší cena a větší náchylnost na poškození. U kuchyní ve vysokém lesku a matu se často používají kombinace bílé barvy s jinou kontrastní barvou.

Ultralesk je výjimečný pro stupeň lesku – nejvyšší v porovnání se standardními lesklými materiály. Disponuje také vysokou hloubkou barev. Ultramat je kromě vzhledu nedocenitelný z pohledu užitnosti. Proti jiným matným materiálům totiž odolá otiskům prstů.

Fólie s leskem

Další variantou je fóliovaný vysoký lesk. V kombinaci s MDF deskou jde o nábytek v efektním designu a vysoké kvalitě. Tloušťka materiálu je 0,5 mm. Fóliovaný lesk má vysokou hloubku lesku a je odolný vůči teplu, slunci i vlhkosti. Lze vybírat z širokého spektra barevných odstínů. Existují i další zajímavé fóliované úpravy. Pro všechny platí společná tloušťka 0,35 mm a odolnost proti vodě, vlhku, slunci a teplu.

K oblíbeným patří dřevodekory, které dokonale imitují krásu dřeva, a to včetně suků. Na rozdíl od masivu je můžete použít i do vlhka.

Foto: Oresi

Oblíbená a módní je kuchyňská linka Livanza v kombinaci jednobarevných čelních ploch ve vysokém lesku nebo matu s dekory tuzemských i exotických dřevin.

Zajímavá je plastická struktura nejen na pohled, ale také na dotek. Výrobci nabízejí strukturované fólie od jemných až po hloubkové 3D plastické frézování.

Šíří odstínů zaujmou i fólie v živých a trendových barvách – od neonových až po tlumené šedé.

Patina je další možností finální povrchové úpravy dvířek, díky níž získají nová dvířka vzhled nábytku opotřebovaného lety a užíváním. Kuchyňská dvířka lze opatřit i grafikou s ochrannými vrstvami s vybraným motivem.

Foto: Datart

Dlouhodobě oblíbený je u nás také venkovský či provensálský styl kuchyní, a to nejen na chatách a chalupách.

Masiv a dýha

Jejich předností je krásný vzhled, nevýhodou pak jejich poměrně vysoká cena, barevná nestálost a náročnější údržba.

Lamino

Je nejlevnějším a velmi často používaným materiálem pro výrobu korpusů a dvířek kuchyňských linek. Ve srovnání s fólií je méně odolné vůči vlhkosti i proti poškození.

Nejnovější trendy

Míchání stylů – kombinování zdánlivě nesourodých prvků. V tomto případě vždy sladíme barvu nebo tvar a používáme fantazii a cit, abychom získali originální kuchyni, která vyzdvihne naši osobnost.

Černá a šedá jsou barvy pro kuchyně letošního roku. Můžeme je použít samostatně nebo v kombinaci se dřevem, kontrastní bílou, ale i jinými pestrými barvami. Obě barvy přinesou do prostoru kus elegance.

Foto: Datart

Do kuchyní se vrací i obliba černé barvy a ve spojení s ultra matným provedením představuje hit letošního roku.

Kalené sklo jako odolná zástěna, případně pracovní deska. Odolá nárazu i poškrábání. Nabízí spektrum barev i grafických možností a v kombinaci s LED podsvícením nové způsoby využití.

Nerezová ocel vynikne v kuchyních industriálního stylu. Je hygienická, odolná, elegantní a snadno se udržuje.

Beton v podobě pracovní desky se těší vysoké odolnosti vůči teplu a poškrábání. Vytvoří v kuchyni moderní a jemně industriální nádech.

Mramor ve své klasické podobě vynikne díky své odolnosti jako pracovní deska i zástěna.

Otevřená společenská zóna, jejíž součástí je i kuchyň, přístupná návštěvě i rodině stejně jako obývací pokoj. Kuchyňské ostrůvky se pak mohou stát centrem prostoru.

Zabudované digestoře ve skříňce nad varnou zónou nebo ve sníženém podhledu či designové kousky, které se klasické digestoři vůbec nepodobají. Alternativou jsou výsuvné modely z pracovní desky.

Foto: Trachea

Díky vysokému lesku akrylátových dvířek T.acrylic čiší i z kuchyně pojednané v královské šedé ve spojení s bílou a červenou neokázalá elegance.

Vzácné kovy – zlato, mosaz a měď – zazáří jako detaily, doplňky či armatury v různých imitacích. V kurzu je také měděné kuchyňské nádobí.

Tmavá ocel, jejíž atraktivní lesk se bude objevovat na kuchyňských spotřebičích. Nabídne alternativu k nerezové oceli. Výborně se uplatní v černé a šedé kuchyni.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám