Hlavní obsah

Nejvyšší dřevěná stavba na světě vyrostla v Norsku. Její název nepřekvapí

Novinky, nes

Nejvyšší dřevěná stavba na světě, čtrnáctipatrový dům příznačně nazvaný Strom (The Tree), vyrostla na nábřeží norského města Bergen. Její výška činí 52,8 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší dřevěný dům vyrostl v NorskuVideo: Reuters

 
Článek

Dům je navržen jako rezidenční. Při své výšce nutně musel změnit linii města, ovšem tato změna je přijímána kladně. Nejvyšší dřevěná stavba na světě je v zemi, kde se obecně dřevařství těší velké popularitě, chápána jako milník. Jako symbol éry, v níž právě dřevo převáží nad betonem a ocelí.

Přestože právě výstavba dřevostaveb je pokládána obecně za ekologičtější, protože samotné stavby zanechávají v porovnání s tradiční zděnou výstavbou menší stopu v podobě emisí oxidu uhličitého, odborníci ve skutečnosti neočekávají, že by dřevo zcela vytlačilo beton a ocel ze stavebnictví.

„Dřevo nikdy plně nenahradí beton a ocel, ale je to rozhodně součást řešení, jak se dopracovat ke společnosti, která povede z hlediska CO2 neutrální styl života,” říká hlavní projektový manažer stavby Ole Herman Kleppe v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Zajímavost
Dřevěným výškovým budovám se někdy hravou zkratkou říká plyscrapers. Název je odvozen z anglického termínu pro překližku - plywood - a mrakodrap - skyscraper, takže by jej bylo možné volně do češtiny přeložit například jako překližkodrapy.

Protože je budova postavena převážně ze dřeva, musí autoři jejího projektu čas od času vyvracet obavy, že by mohla snadno podlehnout požáru.

„Tyhle sloupy a CLT panely nehoří. Jsou tak silné, že nehoří. Navíc jsou natřeny ohnivzdornou barvou a také jsou všude postřikovače, takže jsme všemožně zajistili, aby dům opravdu neshořel. Naopak, je to z hlediska rizika požáru ten nejbezpečnější dům v celém Bergenu,” říká Ole Herman Kleppe.

Všechno není takové, jak se zdá

Čistě technicky vzato, že je dům Strom postaven ze dřeva ještě nemusí nutně znamenat, že je zcela „čistý” z hlediska uhlíkové stopy. Právě výrobci betonu totiž trvají na přesvědčení, že kácení lesů zanechává mnohem větší uhlíkovou stopu než výroba betonu.

Navíc, dům není vyroben čistě jen ze dřeva. „Na střeše je beton, aby se zvýšila hmotnost stavby. Zatížení jsme potřebovali kvůli tomu, abychom snížili tendenci domu kývat se,” upřesňuje Per Reigstad z ateliéru Artec Architects pro agenturu Reuters.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dokonce ani prim ve věci výšky ale nezůstane Stromu na dlouho. Ve druhé polovině roku má být otevřena o několik palců vyšší dřevěná budova ve Vancouveru a ještě vyšší dřevěné stavby plánují ve Vídni a v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám