Hlavní obsah

Majitel si na Vysočině postavil útulný cihlový dům s dřevěným obložením

Novinky, nes

Podle vlastního návrhu si postavil cihlový dům na Vysočině náš čtenář Jiří. Už na první pohled působí příjemným útulným dojmem, za který může hezká kombinace dřevěných obkladů a obezdívky z přírodního kamene.

Foto: Archiv čtenáře (11x)

Čtenář si na Vysočině postavil rodinný dům podle vlastního návrhu a zkušeností.

Článek

Původním záměrem Jiřího s rodinou bylo pořídit si na Vysočině, kam jezdili nejprve několik let za známým, starší dům. Jak se postupně jejich představy zpřesňovaly, dospěli majitelé k přesvědčení, že již hotový dům by vyžadoval nezbytné opravy a úpravy, které by jeho cenu zvýšily, a stejně by hrozilo, že se budou muset něčemu přizpůsobovat.

Řešením tedy byla koupě prázdného pozemku, na němž si postavili dům vlastní, odpovídající zcela přesně jejich přáním a touhám.

Foto: Archiv čtenáře

Spodní část cihlového domu je obezděna přírodními kameny vybouranými z původních staveb na Vysočině.

„Na Josefa, 19. března 2011, jsme začali stavět. Ještě 10. května nás ze staveniště zahnala sněhová bouře, ale do konce roku byl objekt pod střechou a přes zimu jsme mohli realizovat práce uvnitř. Koncem dalšího roku byl dům dokončen a zabydlen,” vzpomíná Jiří a s úsměvem dodává: „Možná bylo i naivní budovat něco nového v 65 letech. Manželka to prezentovala jako 'malý domek'.”

Při návrhu domu čtenář vycházel z požadavků rodiny a vlastních zkušeností. Výsledkem je proto přízemní dům s dispozicí 4+1 s prostory pro technické zázemí domu, včetně garáže.

Foto: Archiv čtenáře

Dřevěné obklady jsou z olejem ošetřeného sibiřského modřínu.

Majitel dům postavil na klasických betonových základových pasech, pro něž bylo třeba v místě vybagrovat potřebné jámy. Pozemek je ovšem na místě, kde před staletími byly doly na železnou rudu, a tak bylo třeba pomocí těžké techniky vydolovat i několik obrovských balvanů, tzv. železňáků. Ty jsou nyní rozptýleny v okolí domu jako hezká dekorace.

Foto: Archiv čtenáře

Střechu majitel zakryl lehkou střešní krytinou Cembrit.

„Obálku domu tvoří obvodové zdivo Heluz 30 cm zděné na pěnu. Zateplení je navrženo a provedeno čedičovou vatou 2 x 8 cm mezi dvojitým dřevěným roštem. Přes folii je proveden dřevěný obklad ze sibiřského modřínu s větranou mezerou a povrchovou úpravou olejem Osmo. Viditelné kamenné části jsou obezdívkou z kamenů vybouraných z původních objektů na Vysočině,” upřesňuje Jiří a doplňuje:

„Mezi keramickým zdivem a kamenem zděným na beton je zateplení polystyrenem tloušťky 10 cm. Stropem objektu je železobetonová deska nad 1. NP, na které leží tepelná izolace s topnými elektrickými kabely zalitými v anhydritu. Schodiště z dubových fošen je uloženo na ocelobetonové konstrukci, dubové jsou rovněž veškeré prvky zábradlí.”

Foto: Archiv čtenáře

Do návrhu domu zakomponoval majitel i garáž, jež se choulí k jedné jeho straně.

Protože je dům na území chráněné oblasti, musel Jiří při návrhu stavby zohlednit požadavek její správy, a uzavřít dům sedlovou střechou, která má sklon 45 stupňů. Navrhl si klasickou trámovou konstrukci s dřevěnými sloupky a hambalky, jež ponechal zčásti viditelné.

„Zateplení střechy je provedeno nadstřešní izolací Bramac v tloušťce 14 cm, tepelné izolace jsou spodem doplněny minerální vlnou tloušťky 10 cm. Střešní krytinu tvoří šroubované profily cembrit s oplechováním,” napsal nám čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Dům z exteriéru působí až nenápadným rustikálním dojmem, interiér má však zařízený moderně.

Podhledy v interiéru domu pak majitel obložil deskami z masivního dřeva, které použil i v koupelně. Jejich vyznění společně v kombinaci s keramickými obklady si obzvláště pochvaluje, protože místnost příjemně vizuálně proteplují.

Foto: Archiv čtenáře

V přízemí domu je položena keramická dlažba. Pod ní je rozvedeno podlahové vytápění.

V přízemí domu položil keramickou dlažbu, v podkroví pak podlahu z masivu, uloženou ovšem jako plovoucí.

Foto: Archiv čtenáře

Příjemnou atmosféru pomáhá v interiéru navodit krb.

Hodinová spotřeba tepla domu je 7,7 kW, v domě se topí pomocí elektrických topných kabelů uložených v podlahách na obou podlažích.

Do domu není zaveden plyn, přísun teplé vody zajišťuje elektrický bojler. Rodina čtenáře vaří na elektrické indukční desce.

Foto: Archiv čtenáře

Schodiště je z poctivých dubových fošen uložených na ocelobetonové konstrukci.

Příjemnými doplňky, které zvyšují komfort domova, jsou krb v obývacím pokoji a infrasauna v koupelně. Díky nim si obyvatelé domu užívají příjemného tepla i v chladných zimních dnech.

Foto: Archiv čtenáře

Schodiště je z poctivých dubových fošen uložených na ocelobetonové konstrukci.

Foto: Archiv čtenáře

V koupelně jsou kromě keramických obkladů na zdi také obklady z masivu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám