Hlavní obsah

Jak vkusně a prakticky zařídit domácí pracovnu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stůl, pracovní židle, stolní lampa a místo na ukládání knih, psacích potřeb. Tak vypadá miniaturní domácí pracovna, nenáročná na prostor. Skvělé řešení pro ty, kteří pracují doma.

Foto: Triant (2x)

Velkorysá pracovna s otevřenou knihovnou, která se stylově a funkčně přizpůsobí interiéru i našim potřebám.

Článek

Obvykle nemáme prostor na samostatnou místnost, a tak hledáme vhodný kout. Určitě pracovnu nezařídíme tam, kde spíme nebo jíme.

Preferujeme část obývacího pokoje, galerii, prostornější halu. Na práci s notebookem to stačí, jen si dávejme pozor na udržení pořádku.

Foto: Viabel

Skvělé řešení pro malé pokoje! Pod postel se vejde pracovní deska s otočnou židlí. Police a box se zásuvkami jsou na dosah ruky.

Pracovní kout nemá stylově vybočovat, ale hezky navazovat na zbývající část. Proto slaďme materiály, povrchovou úpravu a odstíny do jednoho celku. Jak na to?

Pozor na oči

Šedé dny bez slunce se neobejdou bez rozsvícené lampy. Je to nezbytná společnice při práci a nabízí mnohé. Díky kloubovému systému ji lze polohovat, také stmívat a měnit intenzitu osvětlení.

Jsme-li praváci, postavíme ji vlevo, leváci vpravo, protože tak z ní máme nejvíce užitku.

Foto: Claro

Retro svítidlo Encanto je určeno na stěnu. Vhodné do pokojů, kde je třeba, aby šlo světlo tzv. naproti. Snadno se přitáhne nad pracovní stůl. Cena 3980 Kč.

Lampa má ozařovat co největší plochu, a to z výšky 40 a 50 cm pod úhlem dopadu paprsků 60 až 70 stupňů. Důležité je, aby nedocházelo k oslňování očí (neprůsvitné stínidlo), nesmíme vidět ani na světelný zdroj.

Foto: Eglo

Svítidlo na pracovní stůl Nocito, vyrobeno z oceli a chromu. Velikost 370 mm, cena 1090 Kč.

Kromě lampy se vyplatí mít ještě další svítidlo. Přechod mezi tmou a světlem nebude tak výrazný. Správné osvětlení místnosti je rovnoměrné. Dejme si pozor na silný zdroj světla za zády nebo odlesky na monitoru počítače.

Knihovna, nebo police?

Elektronické knížky jsou praktické, ale krásně vázaná kniha je mnohem lepší. Kdo je knihomol, studuje nebo se stále vzdělává, musí svoji „duševní potravu“ někam uložit.

Foto: Ikea

Knihovna Billy má nastavitelné police, takže prostor lze přizpůsobit svým potřebám. Velikost 120 x 237 x 28 cm, provedení bříza, cena 5670 Kč.

Od toho je tu knihovna – kus nábytku rozmanitých velikostí, tvarů, materiálů, stylu. Může být součástí obytné sestavy nebo samostatným solitérem vyrobeným na zakázku. Někdy stačí i otevřené police se zarážkou. Výhodou je rychlá dostupnost, ale knihy ničí prach, hřbety šisuje slunce. Řešením jsou knihovny s vitrínou nebo částečným zasklením.

Největší a nejtěžší knihy dáváme do spodních polic, lehčí nahoru. Často používané knihy jako slovníky, jazykové učebnice umístíme do jedné řady, ať je v tom pořádek. Stejně tak je šikovné knihy seřadit tematicky.

Foto: Triant

Klasická dřevěná knihovna se zády z jasanového dřeva. Možné různé kombinace barev, vhodná do většího prostoru. Velikost 130 x 40 x 215 cm.

Police v knihovně mají být nastavitelné a dostatečně silné, při šířce 80 cm přes 2 cm. Výškový rozestup mezi regály je do 50 cm. Nábytkářské firmy nabízejí i důmyslné dělicí stěny, které mají rozmanité police, úložné prostory a slouží jako příruční knihovny. Vypadají jako zdařilé solitérní kusy.

Neničte si páteř

Sezením na židli trávíme mnoho hodin, což je špatné pro naši páteř. Pracovní dobu těžko ovlivníme, ale židli a pohyb ano. Zapracujme do života pravidelné cvičení a protahování, investujme do ergonomicky tvarované židle.

Rozhodně musí mít područky, opěrku hlavy a možnost nastavení. Regulovat podle postavy lze výšku sedáku (některé jsou na pružině), opěrku zad i hlavy (vhodné je pohupování), bederní páteř, područky (výškově i stranově).

Foto: Ikea

Židle v rustikálním vzhledu, ale pohodlná. Materiál lakovaná borovicová dýha a lakovaná ocel. Sedák otočné židle je ve výšce 44– 55 cm, cena 1290 Kč.

Osvědčily se pracovní židle, které nás nutí držet balanc díky pružnému sedáku (naklápí se do tří stran), který funguje jako gymnastický míč. Jiné židle nám díky promyšlenému tvaru zase nedovolí dávat nohu přes nohu, ulevují kyčlím.

Při výběru pracovních židlí zvolme dodavatele se zdravotním certifikátem. Mnozí zdarma půjčují židle domů, tak této služby využijme. Jedině po delším sezení poznáme, která nám ergonomicky pasuje, má příjemný a odolný materiál a líbí se nám.

Udržte pořádek na stole

Pořadače, organizéry, stojánky, samostatné police na stůl, třídiče a šanony na časopisy jsou nezbytné drobnosti, které zabrání chaosu. Papíry, tužky, gumy, sponky a pravítka jsou díky nim hned při ruce, my se nemusíme hrbit a lovit je ve spodní zásuvce.

Foto: Ikea

Police na stůl Bekant, materiál ocel – korek, šířka 60 cm, hloubka 25 cm, cena 700 Kč. Doplněná stojanem na kancelářské potřeby – pera, pravítka, mobilní telefon. Korek vše fixuje. Cena 199 Kč.

Kromě praktických doplňků, které mají jasnou funkci, je milé mít na stole pár drobností pro radost: designový notýsek, hezký hrneček na čaj či kávu, květináč s miniaturní bonsají, pestrou rybku v akváriu.

Foto: Designor

Barevné sklo rozveselí každé pracovní místo. Lze ho využít na uspořádání psacích potřeb a pomůcek.

Samostatná pracovna je výhra

Jestliže pracujeme výhradně z domu, samostatná místnost je vyloženě výhrou! Strávíme v ní spoustu hodin, a tak preferujeme pokoj s výhledem do zahrady, klidné ulice, na střechy domů. Místnost raději chladnější, orientovanou na sever či východ, protože pražící jižní slunce nám zpomalí myšlenkové pochody.

Sólo pracovna může být zařízena na míru, proto oslovíme šikovného truhláře a sdělíme mu svoje požadavky: účetní, architekt i programátor mají jiné pomůcky a nároky. Vyvarujeme se sytých barev, extravagantních tapet a stěn, protože podle psychologů se dobře soustředíme v pastelových odstínech. Podobně omezíme nevhodné vzory – kostky, spirály, kruhy.

Do pracovny si pořídíme velký stůl, nejlépe výškově nastavitelný. Pamatujeme přitom na velikost monitoru, rozměrnější zabírají více místa. Oceníme i množství přihrádek, zásuvky a pojízdné kontejnery.

Samostatná místnost vybízí i ke koupi křesla či sedacího vaku. Odpočineme si, zdřímneme, ulevíme zádovým svalům i unaveným očím. A když si přitom pustíme příjemnou hudbu, krásně relaxujeme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám