Bytová stavba stojí ve svahu, na konci slepé ulice ve vilové čtvrti. Nabízí výhled na Smíchov a Strahov, kolem je dostatek zeleně. Nepočetná rodina zde nalezne příjemné útočiště před velkoměstským ruchem.

Vpravo od vstupních dveří je za zasunovacími dveřmi velká šatna.

Vpravo od vstupních dveří je za zasunovacími dveřmi velká šatna.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dostatek místa

Z předsíně lze přímo projít do spojené kuchyňské a obývací části. Dále pak z chodbičky do koupelny (vana, WC, dvě umyvadla) na straně jedné a do dětského pokoje a do ložnice na straně druhé.

Kuchyňská linka zahrnuje vestavné spotřebiče, skříňky a mycí centrum. Varná deska je umístěna na ostrůvku se zásuvkami.

Kuchyňská linka zahrnuje vestavné spotřebiče, skříňky a mycí centrum. Varná deska je umístěna na ostrůvku se zásuvkami.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V předsíni je vpravo od vstupních dveří velký šatník oddělený zasunovacími dveřmi. Na protější zeď lze umístit předsíňovou stěnu.

Za zmínku také stojí využití částečně skryté niky v obývací části, kam se vejde pohodlná rohová pohovka i konferenční stolek.

Směrem od kuchyně se nabízí výhled přes terasu do okolní krajiny. Pískovcové tapety s 3D efektem na stěně vypadají jako oddělené pásy.

Směrem od kuchyně se nabízí výhled přes terasu do okolní krajiny. Pískovcové tapety s 3D efektem na stěně vypadají jako oddělené pásy.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Policové systémy v obývacím pokoji rozšiřují možnosti ukládání drobných dekoračních předmětů a knih. Police podobného typu najdeme na chodbě, v dětském pokoji i v ložnici.

Šatní skříně v obou klidových pokojích využívají takřka celou výšku místností, jsou bílé, nenápadné. Na konci chodby za ložnicí je velká komora, která slouží k umístění sezónních věcí.

Pohovka s konferenčním stolkem je od kuchyně a jídelny částečně oddělena stěnou.

Pohovka s konferenčním stolkem je od kuchyně a jídelny částečně oddělena stěnou.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Moderní řešení

Kuchyňský kout je propojen s jídelní i obývací částí. Z pokoje se dá projít prosklenými dveřmi přímo na 11 m dlouhou terasu. Její krytina je z běleného smrku.

Kuchyň tvoří tradiční linka a varný ostrůvek, nad nímž je zavěšen designový odsávač par. Nábytek v této části vyrobila truhlářská firma na zakázku podle návrhu architekta. Materiálem je lamino v kombinaci bílá-vysoký lesk a dřevodekor v černém odstínu.

Dětský pokoj pro chlapce ve školním věku má vše potřebné: skříň, police i stůl.

Dětský pokoj pro chlapce ve školním věku má vše potřebné: skříň, police i stůl.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Pracovní deska v dekoru pískovce je vyrobena postupem zvaným postforming (ohýbání laminátů do křivek po samotném nalaminování na podklad). Její zakřivené hrany jsou tak esteticky atraktivnější než ostré přechodové.

Efekt tapet

Tapety s 3D efektem na zdech v předsíni a v obývací části navazují na dekor pískovce použitého na pracovní desce kuchyně a pomáhají pocitově zateplit vlastní interiér. Jsou omyvatelné, což je v části u kuchyně praktické.

Celý bytový prostor opticky propojuje plovoucí dřevěná podlaha v odstínu dub. Pod ní je podlahové vytápění zajištěno elektrickými rohožemi.

Stěnu naproti posteli pokrývá černobílá fototapeta, která opticky zvětšuje místnost.

Stěnu naproti posteli pokrývá černobílá fototapeta, která opticky zvětšuje místnost.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Fototapeta v ložnici opticky zvětšuje místnost a dodává jí poměrně jednoduchým způsobem specifickou atmosféru. Nenápadná černobílá fotografie přitom nijak neruší ani nepůsobí agresivně.

Dvě umyvadla urychlí ranní provoz v koupelně.

Dvě umyvadla urychlí ranní provoz v koupelně.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Tip architektky Ing. arch. Anna Lacové

Varné centrum jsem orientovala tak, aby měl člověk při hlavních činnostech v kuchyni výhled z okna místnosti, který je na tomto projektu opravdu mimořádný.

Z 11 metrů dlouhé terasy se nabízí výhled na Strahov a Smíchov. Terasa v teplých měsících zvětšuje obytný prostor.

Z 11 metrů dlouhé terasy se nabízí výhled na Strahov a Smíchov. Terasa v teplých měsících zvětšuje obytný prostor.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Varný ostrov umožňuje i logické propojení kuchyně/jídelny a zároveň cloní hlavní pohled z obývací části na kuchyňskou část s dřezem.