Hlavní obsah

Architekt navrhl pro klienta, který v noci bdí, dům ve tvaru sovy

Novinky, tnk

Korejský architekt Moon Hoon navrhl netradiční stavbu. Jde o rozměrnou budovu v brutalistním stylu, které dominuje beton. Zajímavostí je, že architektův klient pracuje v bezpečnostním průmyslu a musí být často vzhůru celou noc. Dům ho tak pomyslně vystihuje, protože vypadá jako noční pták - sova.

Foto: Archiv studia Moon Bal Sso, Shin Kyungsub (5x)

Exteriér stavby je lehce brutalistní. V interiéru vyvažují surovější materiály dřevěné prvky.

Článek

Na rozdíl od předchozích děl tohoto architekta, který je netradičními stavbami proslulý, je rodinný dům v korejském Busanu ve tvaru sovy uměřenější a má strohé rysy.

„Je ohromující, že budova vypadá přesně jako sova. Schodiště je jako křídlo a okna dětského pokoje jsou oči,” popisuje architekt Moon Hoon.

Foto: archiv studia Moonbalsso, Shin Kyungsub

Dům je tvarově hodně čelnitý a působí majestátním dojmem.

Devětačtyřicetiletý autor má rád hravý design a umění prolínající se s architekturou. Věnuje se i režírování filmů o architektuře. Talentovaný tvůrce se narodil v roce 1968 v Jižní Koreji. Dlouho ale žil v australské Tasmánii.

Architekturu vystudoval v Koreji a v USA na prestižní škole Massachusetts Institute of Technology. Své vlastní architektonické studio Moon Bal Sso založil před šestnácti lety.

Foto: archiv studia Moonbalsso, Shin Kyungsub

V rozlehlé budově nechybí bezpečný prostor určený pro děti.

Zastavěná plocha stavby je 116 m², uvedl pro Novinky jeden ze členů architektonického studia. Hrubá podlahová plocha pak činí 286 m². Jde tak o prostorný rodinný dům s mnoha ložnicemi. K němu patří hned čtyři parkovací stání.

Foto: archiv studia Moonbalsso, Shin Kyungsub

Architekt je známý svým ciem pro dobře skryté úložn prostory, díky kterým působí prostor uspořádaně a čistě.

Stavba se nachází v lokalitě Mojeon-ri Jeonggwan-eup Gijang-gun v korejském Busanu. Barevně koresponduje se sousedními domy a na první pohled vypadá celkem všedně.

Foto: archiv studia Moonbalsso, Shin Kyungsub

Stavba výškově zapadá do okolní zástavby.

Za pozornost stojí i další budovy od tohoto architekta. Nedávno například v jihokorejském městě Giheung-gu navrhl stavbu ve tvaru lízátka. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám